April 28, 2010

Stress & us - anjakan paradigma .

Tajuk serius giler -mesti ngeri org nak singgah :-P
pagi td masa bersiap² nak pergi kerja, saya tgk Anjakan Paradigma
alaaaa yg host by Dr Fadhilah Kamsah tu.
saya jarang² gak tgk ,so x pasti yg pagi td ntah ulangan yg keberapa kali
tau² aje la astro kan , ulang citer sampai lebam mata kita tgk
bayar jek mahal tp ntah hapa²
(ehhh terkomplen astro plak )
-
Rasanya hampir semua dr kita pernah melalui stress kan ?
stress yg dr dr pelbagai sudut & bentuk.
mcm² jenis stress ada.
-ada yg stress tentang kerja yg x sudah²
-ada yg stress tentang situasi tmpt kerja
-ada yg stress tentang pasangan sendiri
-ada yg stress ttg anak² n masalahnya
lagi² dizaman yg kita rasa 24jam itu not enuff , kalau bleh nak 30jam dlm sehari
byk bende yg kene diuruskan , dpt pulak pasangan yg x membantu
grgrgrgrgrr stress tak ? stress tak?
heehhe ..
Dr Fadhilah kata
-org yg ramai kawan tidak akan stress
sbb secara x langsung kita akan meluahkan kestressan kita bila bersembang
-org yg suka senyum juga akan kurang stress
sbb bila senyum kita akan senang hati. betul ker??
saya rasa kalau dah stress tu senyum pun x larat ekeke.
senyum kene ikhlas dr hati kan?
-
-
Siapa pulak yg selalu kene stress
-org yg terbeban dgn keje
-org yg byk t/jwp kene laksanakan
-dan org yg terlalu perfectionist
no no no , bila dr fadhilah sebutkan ttg perangai org yg sukakan perfectionist ni
cepat² saya angguk angguk angguk
errkkk kenapa saya rasa sy ada simptom² itu
sy selalu rasa stress bila ada bende yg x kene dimata saya
-adam salah letak barang , saya geram
-incik tan usik periuk belanga, saya bengang
-meja mkn bersepah , saya bebel
-baju x berlipat ,saya rasa x senang duduk
dapat pulak assistan yg perangainya yaa ampunnnnn ..
tmpt dia mcm sarang tikus , carik filepun blh x jumpa
mcmmana saya x komplen??
pengotor satu hal
busuk satu hal
adoiiiiiiiii la amoiiiiii - tolong laaaaaa.
haaaa kan dah stress!!
menangani stress ??
saya x sempat dengar sbb kene pergi kerja
saya kalau stress saya malas bercakap
saya buat kerja laju²
kemaskan barang cepat²
tak pun pergi window shopping
bersenam pun boleh kan?
yg x boleh ialah makan makan makan
itu jgn amalkn yerr hahaha.
org kata coklat pun boleh mereda sedikit ketegangan
tp saya x suka coklat. :-))
(picture credit to-google)
-
apa pendapat anda ttg stress ??



5 komen uolls ::

Kyuubi_85 said...

gue stress mesti sakit kepala. pasal cokolet tu mmg betul la coz cokolet ni meransang badan kita mengeluarkan sejenis hormon yg boleh buat kita gembira. :D

kak ina mail said...

samalah , kita ni perempuan memang cepat stress.semua benda kecik pun boleh buat kita stress.tengok cam lelaki , apa pun berlaku dorang relax je kan?.tu yang dorang moda selalu.

hajarus said...

betul la kak... perempuan ni cepat tol stressnyer... lau lelaki relax jer.... hajar pun ikut mase kadang lau banyak kijer muler la stress klu benda tu nak cepat... huhuhu...

Jiejah @ Iza said...

kyuubi
mmg kan , kalau stress sure la disertai dgn sakit kepala hehehe.

betul yer teori coklat tu ?

Jiejah @ Iza said...

k.ina / hajar
kann kannn ??
org pompuan ni cepat moody ,pestu mula la stress sana sini.
akhirnya sendiri sakit kepala ekeke

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers