April 28, 2010

Kawen campur - onak & ranjau .

Auuuuwwww benci la gmbr ni ,
sbb i kurussss huhuhu kehkehkeh..
Rasanya belum ada entry ttg perkahwinan saya kan?
malas sebenarnya ,
nanti kalau nak cerita mau sampai muntah pelangi org baca.
cuma , ada lah tanya dan tanya dan tanya lagi
berulang kali ttg 'susah x kawen dgn org asing@alien'
hehh jahat ..
bagi saya kawen la dgn siapa saja-tentu ada cabarannya
cuma kawen ngan org x sebangsa kita ni maybe lebih sikit cabarannya
kan kak ina??
-
1) agama
dah tentu² itu yg paling utama. mampu ker kita nak bimbing dia.
cukup bersediakah kita.cukup kuatkah kita.
mcm saya ni , bkn la nak kata cukup ilmu agama
no no no ..masih terlalu lalu jauhhh dr cukup
tp cukup kalau di kata sudah di beri didikan agama sedari kecil
tau mana pahala mana dosa
saya mmg gentar.
saya takut gagal tp saya berserah pada yg kuasa
Alhamdulillah sbb incik tan sudah convert sebelum kami kenal
syukur saya disitu.
hingga kini kadang² saya malu dgn dia
dia lebih rajin mengaji dr saya
yerrr saya mmg selalu byk alasan
balik rumah terkejar² buat itu ini
saya tau itu alasan
doakan saya supaya lebih kuat iman :-)
-
2) Penerimaan
Ok , ini mmg saya risau.
saya takut x diterima.
walaupuan kita 1 malaysia tp x tentu kita boleh saling menerima kan?
apalagi anak dia dah tukar agama.
PIL saya pulak bkn generasi 60-an yg agak open
mereka dah tua +-60 masa saya kawen tu.
bahasa pun jd masalah jugak
yg muda² maybe x de masalah
BM/BI boleh aje , bkn saya kawin ngan org Perancis pun kehkeh
and Alhamdulillah juga mereka menerima saya seadanya
bkn lah terlalu mesra
bkn jugak dingin
sedang² saja.
tp saya dah set dlm kepala , kalau saya cuma boleh memberi 50%
jgn harapkan mereka beri saya 100%
dapat 40% pun dah cukup baik.
see ??
kesimpulannya jgn terlalu berharap diterima kalau x ada usaha dr pihak kita.
kalau kita kedekut ,mereka akan kedekut
kalau kita pemurah , mereka juga mungkin pemurah.
tipu lah kalau x ada comm break kan??
perlahan² kita belajar.
-
3) Latar belakang / penyesuaian diri
ini masalah besar sebenarnya.
kita x akan nmpk bende ni sebelum kawen.
latar belakang ,fahaman,budaya semua berbeza
kita boleh buat begini - mereka x boleh
kita dilarang buat begitu - mereka digalakkan
kat situ la yg menguji sebenarnya .
kesabaran kene tinggi masa tu.
selalunya ini berlaku di awal² perkahwinan.
makin lama semakin mudah memberi & menerima.
-
4) Mulut orang
hohohohoho ini mmg x bleh blah ok.
tadah aje la telinga dgn soklan² merapu meraban
~ dah x de org melayu ke?
~ convert sbb nak kawen ke?
~ko paksa dia convert ke?
~dia mkn BA** lagi tak?
~ still minum x ?
~ dia tau halal haram x ?
Helloo .. boleh x tolong insurankan dulu molot² tu?
yupppp,pada awalnya saya mmg tertekan
saya benci pada pandangan² sinis org
kalau famili saya boleh terima
apehal korang nak kepochi??
aku mintak duit korang yer masa kawen aritu??
lempang nakkk??
hehehe.
-
Ada lagi kot .
nanti kalau teringat saya tambh there n there
Incik Tan boleh ajebersuka ria dgn famili saya
cuma saya jek agak 'senyap' kalau dgn famili dia.
tp saya tetap sayangkan my PIL
serius ,mereka terlalu baik
x pernah komplen apa² pasal saya
sukaaaa sgt kalau saya masak² tuk mereka :-))





11 komen uolls ::

mamarempit said...

yg penting, faham dan kenal hati budi dia...

Jah..muha banjar kaya cina kan...cuma hidung kaya hindayang nyior...tk bleh blah...agknye..aur dipukong luko dari haloi..ikam bapukong kah dari haloi... :D

Jiejah @ Iza said...

mama
hahahahaha gelak kuat ni ..ko ni!!
sorry yer ,aku ni paham tp x reti plak nak balas ..
tp ye la kan , ramai org ckp muka org banjar ni mcm cina ekeke.

bab hidung tu mmg x bleh blah.
sbb kene pukong ker ??
wakkakaka

SyaNa said...

cerita la lagi
hahaha ttibe

kawen ngan sape pn ade jek ranjau kan
kena tabah hadapi je la
ewahh aku

Jiejah @ Iza said...

syana
nanti² ler cerita camner aku leh terrrkawen yerr ..hahaha

kak ina mail said...

betul tu dorang tak tahukan.hanya kita yang kahwin campur je tahu. kita pulak mak mertua cina, bapak mertua india plak.tapi yang penting pandai menyesuaikan diri walau kat mana pun.bak kata org masuk kandang kambing , mengembek, masuk kandang lembu menguak.okey panjang sangat plak.

Jiejah @ Iza said...

k.ina
hahahha penat dah kita mengembek & menguak yerrr?

kambing kerbau pun salute wakakak

puterikurekure said...

saya ada kawan mak yang kawen dgn org cina jugak. bahagia sampai skang ni. alhamdulillah...~

saya doakan kak jiejah & suami bahagia sampai bila2.

Jiejah @ Iza said...

kurekure
terima kasih :))

sheila said...

fedulikkan apa org ckp..

eynda said...

Dulu2 masa sekolah berangan nak kawin dgn bangsa asing...siap ada chinese nak peluk islam ajak kawin kekekek...tapi jodoh kuat dgn bangsa yg sama jugak... :-D

Jiejah @ Iza said...

sheila
yuppppppp ..

eynda
tu la, jodoh kan?
saya plak mmg x de hati nak kawen ngan bangsa lain selain malay tp tu la , jodoh kan ??

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers