January 19, 2010

Lemon Chicken versi saya

Kalau nak tau , lemon chicken ni pebret kami seisi keluarga
hehehehe mcm ramai sgt , pebret kami ber 3
selalunya kalau mkn kat luar mmg akan order lemon chicken
yg paling sedap kat Rest Panmour Village kat sek 20 tu.
makan x henggat kalau makan kat sana ;-P
-
-
So , sabtu aritu dah beli boneless chicken ..
dalam kepala mmg plan nak buat lemon chicken tp x de resepi
makanya gigih la saya menggoogle mcm biasa
nmpk senang tp menjadi ker tidak yer ??
hehehehhe
-
-
-
taraaaaaaaaaaaaa taraaaaaaa
menjadik ok
incik tan siap puji melambung
dia kata x yah makan kedai dah
cisssssssss itu betul² puji ker or nak save duit dia ;-D
tp serius , taste dia mmg x lari

makan ngan nasi ayam ?
saper pernah mkn lemon chicken + nasi ayam?
tak pernah?
sila pergi fudkod tesco xtra , kat sana ada jual ekekeke
sebenarnya adam yg nak sgt mkn nasi ayam
saya cadang nak masak nasi biasa jek
mmpppp layankan aje la
tp berbaloi gak sbb adam mkn byk
balik mengaji siap ulang 1 round lagi hehehe
-
eeerrrrkkk saya x ada stok salad or timun
so layankan aje ngan cabbage salad
saya ok je ngan sayur apapun
pencinta sayur katakan :-))
Nak resepi ??


Ayam tanpa tulang 3 keping
telor
tepung - apa² tepung goreng aje la
-
Bancuh tepung bersama telor
celupkan ayam & goreng garing.
potong² sesuka hati


-
Untuk Sos Lemon
~3biji bawang putih -cincang
~jus lemon suku cawan
~gula
~garam
~2 sudu tepung jagung
~suku sudu butter - saya ganti ngan olive oil
~ 2-3 sudu susu segar - saya x guna pun sbb mcm x suka
~ suku cawan air
-
-
Panaskan butter/minyak , goreng bawang putih sampai naik bau
masukkan jus lemon , air ,gula n garam
last sekali masukkan tepung jagung yg sudah dibancuh dgn air
tutup api dan biarkan sos sedikit pekat
siram pada ayam yg telah dogoreng & dipotong



4 komen uolls ::

ina mail said...

dah jadik chef plak.nak trylah buat kat umah.

hajarus said...

mak ai sedapnyer... lau akak pencinta sayur, hajar lak pencinta ayam..

nyam.. nyam...

JiEjAh_DeEn said...

ina
hhehehe kongsi resepi jek ..cuba la :D

JiEjAh_DeEn said...

hajar
pencinta ayam ?? yummy !!!
akak pun selalunya menu mmg ayam ayam ayam ekekeke

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers