November 30, 2009

Gambar makanan belaka , kalau boring jgn singgah :-))

Disebabkan saya agak dungu di hari kejadian , maka satu gmbr makanan pun x de masa majlis tahlil + takbir haritu . Kamera saya dok behave lam beg ..benci betul , penat masak ok!
So saya ambik je gmbar dr gobok lama² , janji menunya sama hehehe . nak gak tu menepek gmbr makanan ..sugguh x semenggah ;-P

Gulai siam ayam tp x de la buah tomato tu hehehhe . itu yg saya masak untuk diri sendiri. apapun saya belasah campak dlm tu ekeke
Sambal belacan buatan tangan my kanda dimakan bersama telor masin.
Kacang goreng bersama hati + pedal
Lepas tu ada lagi menu lain yg tiada gambar
~ Sambal ikan masin + petai bertempoyak (sgt sedapppp dimasak oleh k.leha)
~ cheese tart + bahulu panas untuk dessert .
Alhamdulillah semua kata sedapppppppppp hehehehehe ,perasan sungguh eekkekekeke. Tapi nak buat mcmmana ,dah org puji ..kita terima la kan .. :-D

Ini pulak menu hari sabtu & ahad tadi .
Sup tulang hasil dr korban ~ gmbr lama juga huhuhuhu
haaaaa ini gmbr baru , semalam punya menu .
Disebabkan sup tulan tu masih berbaki dan saya x tau nak buat apa (sy bkn penggemar sup tulang) , so saya pun dengan kompiden nya masak nasi daging .. ala campak jek beras dlm sup daging tuh . make sure la sup daging dlm rice cooker yer , saya sgt failed kalau masak nasi atas dapur biasa hehehehhe isteri moden katakan ..
Makan pula dengan telor dadar panas² dan juga kailan goreng ikan masin. Habisla saya , ntah berapa saya gain for 4days holiday ni .. takut naik timbang , karang trauma gegegegee

Ini plak menu ntah bila .
rasanya mcm hari rabu sebelum raya hahahahaha matik la , basi dah makanan ni cik jijah oiiiiii.
ini tentu la korang kenal kan ??? sebenarnya saya testing telor masin yg saya beli secara pukal untuk majlis tahlil tu .. ok jugak kualiti nya , tidak begitu masin walaupun kaler kuning dia bermacam warna heheheh :-))
Peria untuk penghabisan stok , goreng ngan ikan bilis jek . telor pun abes stok untuk dipecah bersama ekekekeke. sungguh daif miahahaha
Ini pulak 1st time saya masak asam pedas ayam . ntah jadi ker tidak saya pun x tau .
ada rasa mcm asam pedas tp sungguh saya x pasti hahahahha . asal boleh je saya ni . janji x ada yg kene food poisin selepas makan masakan saya .
Sekian laporan makan² saya

12 komen uolls ::

LORD ZARA 札拉 said...

kak~
zara nak tau camne buat sambal camtu eks?
zara suka sangat~

JiEjAh_DeEn said...

zara laling
sambal hat mana satu ?? hehehe
agak blurrrr disitu :-P

eddie dewanaga said...

Mak gua pun bikin sup daging korban ari tu... insyaallah, mkn daging korban, tak lekat penyakit...

JiEjAh_DeEn said...

eddie
tu laaaa ,tp kalau over mknpun x lok juga kan ??

apapun kene perabih stok gak hahaha
gigih google resepi daging maging ni..

eiza in the house.. said...

akak..sedapnya lauk pauk tu..bila nak send ke BP nie...

faqiha said...

terliur ouh haha

JiEjAh_DeEn said...

eiza
hantar BP , cicir tgh jln hehehe
kalau turun s.alam calling2 akak , leh la akak jamu hehehe

JiEjAh_DeEn said...

faqiha
oopppsssss ... :-D

LORD ZARA 札拉 said...

sambal belacan tu kan?
suka gila makan pedas daku ni~
yg kaler ijau tu~

Redbloodsnow said...

telo masin nk peria tuh watkan zie ngidam kak jiejah oiiiiii....adoiyaaaa

JiEjAh_DeEn said...

zara
alamak laling ,, sambal belacan tu resepii sama ajek la kot . akak x gheti hehehe

JiEjAh_DeEn said...

zie
2-2 tu pebret akak mu jua ngeh ngeh!!!

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers