November 19, 2009

Eczema

maybe ramai yg tak tau apa itu eczema,
maybe gak ramai antara kita yg ada penyakit ni tp x perasan/tak tau
aku la salah sorang nya
huhuhu byk ngat penyakit ekkk???
tp tahapnya idak la teruk sgt tgn aku cam gmbr dibawah ni
cuma hujung² jari jek selalu kene
sekarang ni pun tgh sakit
pedih , perit bla bla bla
*
*
selalunya kalau kene gini aku akan stop masak
ekekekeke motif???
sbb aku maleh nak sentuh² air byk²
lagi kerap kene air , lagi susah nak elok
so , no masak²
no basuh pinggan
no cuci toilet
meh kita serahkan keje itu pada incik tan :-P

Eczema merupakan masalah penyakit kulit yang biasa dialami di kalangan bayi.Terutamanya, di kalangan bayi yang berumur antara 2 - 6 bulan.
Salah satu jenis ezcema ialah "Atopic Dermatitis."
"Atopic" adalah satu masalah genetik yang akan menyebabkan daya

tahan mekanisme pesakit menjadi abnormal dan kemudian
mencetuskan simptom "oversensitivity."
*
*
Sungguhpun keadaan akan bertambah baik apabila bayi
mencapai umur 6 tahun, kemungkinan masalah kulit eczema
berkekalan sehingga dewasa akan berlaku.Walaupun eczema
bukan penyakit berjangkit, ia masih merupakan penyakit yang
komplikasi yang sering menyebabkan keresahan dan
ketidakselesaan pada pesakit
*
*
Punca Eczema
Hingga kini, punca sebenar eczema masih belum dikenalpasti dengan sepenuhnya.

Terdapat beberapa faktor dalaman dan luaran yang mencetuskan
eczema seperti berikut:
*
Faktor-faktor Dalaman (Fizikal)
Ahli keluarga yang mempunyai sejarah yang mengalami

penyakit eczema, asma atau allergi rhinitis.
Perubahan emosi yang ketara seperti keresahan dan stres.
Pemakanan dan minuman seperti alkohol, makanan tenusu,

gandum, telur, makanan laut, pengawet dan pewarna makanan.
*

Faktor-faktor Luaran (Persekitaran)
Bahan-bahan iritasi: Asap rokok, bahan-bahan kimia,

cuaca yang terlalu panas dan lembap atau di sebaliknya.
Alahan (Allergens): Sabun, syampu, serbuk bahan pencuci,

kosmetik, kulat, debunga, haiwan peliharaan dan
hama habuk rumah (house dust mites).

4 komen uolls ::

geraugebang said...

Kita pun ada. Tapi tak le teruk sangat. Anak kak gerau si kentang pun ada. Kalau kena kat pipi sian dia. menggerutu mukanya.

JiEjAh_DeEn said...

kak gerau
ye laaa, adam pun dah start ada.
abes tgn kaki menggelupas ..
cian dia huhuh

eynda said...

Tak pernah jadi....tapi best la jadi permaisuri goyang kaki je ek :-)

JiEjAh_DeEn said...

eynda
hahahahaha x de nya goyang kaki.
byk lagi keje nak buat walau bleh ngelat keje yg berkaitan air jek hahaha

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers