July 24, 2009

Nasi Goreng Berapi ~ Kampung Style

Semalam dr office lagi dah terasa² nak mkn nasi goreng yg pedas².
mula² ingat nak singgah beli kat kedai yg biasa tu .
nasi goreng kg dia sedapppppppp ..slurrrppppppp.
tp bila dah terserempak ngan xcident seperti n3 dibawah
terus mati napsu nak singgah mana² .
Balik rumah godek² peti sejuk ..
terus masak nasi cepat² sbb dah lapar kan .
resepi sempoi aku & ala² kekampungan sket
teringat dulu² masa kecik mak buat gini waktu sarapan
sedapppppppppp sgt .
aku x pernah buat style gini sbb selalunya aku goreng garing ikan bilis tu ..
so , ini cara mak aku laaa kononnya :~
1-cili padi 10-15bijik (yg kecik² tu )
2-bawang besar sebiji (bawang merah kecil lagi sedap :) )
3-ikan bilis segenggam
tumbuk kasar 3 mende tuhhh .
pastu goreng la kannnn .. x kan nak kene ajar plak hahaha
then aku tambahkan dgn timun yg aku potong panjang² ..
masukkan last sekali yer sbb nanti bila ko mkn terasa krupp krapp
shedapppppppppp !!!
last sekali mkn ngan telor mata + kicap .
hapusssssssss diet yer puan² sekelian :P

esok balik kg.
horeiii horeiii :))

5 komen uolls ::

hang nadim said...

Bungkus dua...letak cili potong sikit oHhh Jiejah nak balik kampung kat maner tu

JiEjAh_DeEn said...

nadim
ekekekek x leh tapau , kalau nak kene dtg rumah.
kg kat sekinchan jekkk , sekangkang beruk dr s.alam :-P

ai said...

Adoiiiii!! bertakong air liur aku!

JiEjAh_DeEn said...

ai
hahahahhaaaa bertakung kat mana ?
miahahaha

eynda said...

Boleh try bila tiba weekend yg malas nak keluar makan kat kedai :-p

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers