December 17, 2009

Salam Maal Hijrah

Maal Hijrah atau Awal Muharram

Ini adalah suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan dua peristiwa penting berlaku dalam sejarah Islam.

Pertama, memper- ingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Mekkah ke Madinah pada tahun 622 masihi,

dan kedua, ia merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid- masjid di seluruh negeri. Bulan Muharam merupakan bulan keberkatan & rahmat kerana bermula dari bulan ini berlakunya segala kejadian alam ini dan merupakan bulan yang penuh sejarah, dimana banyak peristiwa yang berlaku sebagai menunjukkan kekuasaan dan kasih sayang Allah ke-pada makhluk-nya.

Pada bulan ini juga,Allah mengurniakan mujizat kepada Nabi-Nabi-Nya sebagai penghormatan kepada mereka dan juga limpah kurnianya yang terbesar iaitu ampunan dan keredhaan bagi hambanya.Se- bagai tanda kesyukuran kepadanya, maka hamba-hambanya mepersembahkan ibadah mereka (antara mereka dengan Allah) sebagai hadiah kepada Allah, namun dengan itu, masih belum dapat lagi mem-balas kurniaan Allah yang sungguh bernilai.

Said bin Jubair dari Ibnu Abbas r.a berkata: Ketika Nabi saw baru berhijrah ke Madinah, maka mereka dapati kaum Yahudi berpuasa pada hari Asyura (10 Muharam).Maka mereka pun bertanya kepada kaum Yahudi tentang puasa mereka itu. Mereka menjawab, "Hari ini Allah memenangkan Musa dan Bani Israel terhadap Firaun dan kaumnya, maka kami berpuasa sebagai mengagungkan hari ini.

Maka sabda Nabi saw : "Kami lebih layak mengikuti jejak langkah Musa dari kamu." Maka Nabi saw pun menyuruh para sahabat agar berpuasa.Antara lain kelebihan 10 Muharam ialah barangsiapa yang melapangkan rezeki pada ke- luarganya, maka Allah akan meluaskan rezekinya sepanjang tahun ini.

Terdapat juga sebuah hadis me riwayatkan, "Barangsiapa yang berpuasa pada hari Asyura, maka dapat menebus dosa satu tahun." Maksud hadis ini ialah hari yang kesepuluh Muharam (Asyura) merupakan hari kemuliaan kerana pada sesiapa yang berpuasa pada hari inilah, Allah membersihkan dan menebus dosa-dosa mereka yang lampau.

Bulan Muharam merupakan satu-satunya bulan yang teristimewa kerana banyak peristiwa yang bersejarah berlaku pada bulan ini disamping ganjaran pahala yang besar kepada sesiapa yang beribadah pada bulan ini.Banyak peristiwa bersejarah yang berlaku pada 10 Muharam,hari itulah,Allah telah memuliakan Nabi-Nabi dengan kehormatan iaitu :

1.Setelah beratus-ratus tahun meminta ampun dan taubat pada Allah,maka pada hari yang bersejarah 10 Muharam inilah,Allah telah menerima taubat Nabi Adam a.s.Ini adalah satu penghormatan kepada Nabi Adam a.s.

2.Pada 10 Muharam, tarikh berlabuhnya perahu Nabi Nuh a.s kerana banjir yang melanda seluruh alam di mana hanya ada 40 keluarga termasuk manusia binatang sahaja yang terselamat dari banjir ter- sebut.Kita merupakan cucu-cicit antara 40 keluarga tadi.Ini merupakan penghormatan kepada Nabi Nuh a.s kerana 40 keluarga ini sahaja yang terselamat & dipilih oleh Allah.Selain dari itu, mereka adalah orang-orang yg engkar pada Nabi Nuh a.s.

3.Nabi Ibrahim a.s dilahirkan pada 10 Muharam dan diangkat sebagai Khalilullah ( kekasih Allah ) dan juga hari di mana baginda diselamatkan dari api yang dinyalakan oleh Namrud.Nabi Ibrahim diberi penghormatan dengan Allah memerintahkan kepada api supaya menjadi sejuk dan tidak membakar Nabi Ibrahim. Maka terselamatlah Nabi Ibrahim dari angkara kekejaman Namrud.

4.Pada 10 Muharam ini juga Allah menerima taubat Nabi Daud kerana Nabi Daud merampas isteri orang walaupun bagainda sendiri sudah ada 99 orang isteri, masih lagi ingin isteri orang.Oleh ke rana Nabi Daud telah membuatkan si suami rasa kecil hati,maka Allah turunkan 2 malaikat menya- mar sebagai manusia untuk menegur dan menyindir atas perbuatan Nabi Daud itu.Maka sedar- lah Nabi Daud atas perbuatannya dan memohon ampun pada Allah.Sebagai penghormatan kepada Nabi Daud a.s maka Allah mengampunkan baginda pada 10 Muharam.

5.Pada 10 Muharam ini, Allah mengangkat Nabi Isa ke langit, di mana Allah telah menukarkan Nabi Isa dengan Yahuza.Ini merupakan 1 penghormatan ke pada Nabi Isa daripada kekejaman kaum Bani Israil

6.Allah juga telah menyelamatkan Nabi Musa pada 10 Muharam daripada kekejaman Firaun dengan mengurniakan mukjizat iaitu tongkat yg dapat men jadi ular besar yang memakan semua ular-ular ahli sihir dan menjadikan laut terbelah untuk dilalui oleh tentera Nabi Musa dan terkambus semula apa bila dilalui oleh Firaun dan tenteranya.Maka tenggelamlah mereka di Laut Merah.Mukjizat yang di- kurniakan Allah kepada Nabi Musa ini merupakan satu penghormatan kepada Nabi Musa a.s.

7.Allah juga telah menenggelamkan Firaun, Haman dan Qarun serta kesemua harta-harta Qarun dalam bumi kerana kezaliman mereka.10 Muharam,merupakan berakhirnya kekejaman Firaun buat masa itu. Terselamatlah tentera Nabi Musa dari musuh dgn mukjizat yang Allah berikan,maka mereka berpuasa kerana kesyukuran yang tidak terhingga kepada Allah swt.

8.Allah telah mengeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan setelah berada selama 40 hari di dalamnya. Allah telah memberikan hukuman secara tidak langsung kepada Nabi Yunus dengan cara ikan Nun me nelannya.Pada 10 Muharam,Allah mengurniakan penghormatan kepada baginda dengan mengam- pun & mengeluarkannya dari perut ikan Nun.

9.Allah juga telah mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman a.s pada 10 Muharam sebagai peng- hormatan kepada baginda. Dengan itu, mereka berpuasa dan beribadah kepada Allah sebagai tanda kesyukuran kepada Allah swt. Nabi saw telah bersabda dengan maksudnya:"Saya dahulu telah menyuruh kamu berpuasa sebagai perintah wajib puasa Asyura, tetapi kini terserahlah kepada sesiapa yang suka berpuasa, maka dibolehkan berpuasa dan sesiapa yang tidak sukar boleh meninggalkannya"

. . Begitulah sabda Rasulullah di mana puasa pada hari Asyura ini sangat dituntut.Kalau tidak memberatkan umat baginda, maka diwajibkan.Oleh kerana takut memberatkan umatnya,maka hukumnya sunat.

Salam maal hijrah.
moga kita sama² berhijrah ke daerah yg lebih baik . Amin.
Jgn lupa baca doa penutup & pembuka tahun :-))

3 komen uolls ::

~~~ kay ~~~ said...

★~★SalAm MaAL hIjrAH 1431H★~★

Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan

bersama kita hiasi diri dengan ilmu, amal, dan iman.

(^_^)

LORD ZARA 札拉 said...

salam maal hijrah juga kak~

kem salam adam~

hehehe~

JiEjAh_DeEn said...

salam hijrah kay .. :-Dzara
salam lalink .. nanti akak sampaikan salam pada pakwe kecik zara ekkk !! ;-P

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers