February 17, 2012

Makanan anak kecik dompot

Jom kita cerita ttg bekal anak kecik.
sejak adeel duduk nursery baru 6bln lepas , setiap hari mummy bekalkan mknan
masa kecik² dulu op kos bubur nasik tp pelbagai lah
kejap ayam ,ikan ,bilis ,sayuran bla bla bla
asal kan leh campak masuk sup/bubur kita belasah lah ..janji seswai ngan tekak anak.
adeel plak jenis cepat tumbuh gigi , now setahun dia dah ada 8btg gigi . 4atas & 4bawah so kira dah tahap terer la menggigit mknan juga menggigit org muahaha .
*


*
lately mummy kerap buatkan pasta sup sbb cikgu dia kata adeel suka mkn . pernah buatkan bihun sup tp adeel mcm x selesa .. mcm nak tercekik pun ado tp spaghetti layan plak . very the western tekak kan ko anak .
so stok pasta yg berbagai bentuk kene sentiasa ada .. dulu² guna baby pasta tp sejak umur menjangkau setahun ni guna pasta tuk org dewasa ni je tp kene rebus lembut sket dr biasa.
 ni pg ni punya bekal
sup pasta ayam & sayur²an
semua dia bedal , bawang ,sayur,daun sup,daun bawang hahaha
moga² suka sayur sampai besar , jgn jd abg adam dah la
kalau termakan sayur sanggup dia luak balik kutip sayur pestu masuk mulut balik ..wekkkk ntah haper haper punya perangai ekekke

*
aritu ingat bila adeel dah umur setahun mummy pun stop la bg bekal sbb cikgu dia kata diorg pun ada buat bubur tp kasar laaaa .. dulu x seswai tuk baby sbb bubur adeel kan mummy blend . tp skrg adeel nasik pun leh layan ..cuma asalahnya skrg jadi x sampai hati kalau x bg bekal .
bekal ni bukan adeel mkn sorang tau , dia ada kawan yg baya² dia ..semua share mkn . cikgu kata semua budak² baya dia suka mkn bekal adeel .. vontot mummy makin kembang la sbb terbukti mummy masak sedap muahahahaha larikkkkkkkkkkkkk!!!
tak tau sampai bila mummy rajin buat bekal adeel
selagi mampu la kot .. skrg ni biar x masak tuk diri sendiri yg penting mknan adeel mantop
ehhh kadang² abg adam pun tumpang bermangkuk² mknan adik dia , so kira agak berbaloi la masak.


*
last sekali tuan punya badan yg ala-ala halimunan



*




*



*
tgh menggelupur minta dokong tp mummy sibuk ambik gmbr mknan buat bahan dlm blog haha

6 komen uolls ::

kasihibu said...

ni bukan kawan kawan baya adeel je yg suka ni
silap silap pengasuh tu pun shame...(,")

el said...

ha anak el hat baya2 adeel tu pun nah el buatkan sup pasta tu..mmg seyes budak tu suka...mmg hat kecik ni pun suka sayur..emm abg kakak deme tu mmg xmkn sayur...even npk sejemput sayur pun derang leh x mkn food tu taw..hahaha
tp tgk sup adeel ni mmg kecur ayaq liur..hehehe

Jiejah @ Iza said...

kak eja
ahahaha x de rasa sgt kak ,less salt. kita org tua x lalu kot hahaha

Jiejah @ Iza said...

el
sama ekk dgn alana suka sayur..bagus kan . padahal abg dia dulu kita sumbat ngan sayur gak tp bila dah besar pandai plak dia buang sayur huhu

eynda said...

Alamak.... eynda pun teringin nak makan pasta sup tu jugak.... nampak menyelerakan...

Jiejah @ Iza said...

ahahaha eynda , meh share ngan adeel.

sedap gak layan pasta sup tp tuk kita buat ada perisa sket laa, x pun tmbh cili potong kicap ..slurrrppp.

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers