May 18, 2009

Jom main masak² :D

x bleh blah la tajuk ...
yg dah terer² masak jgn cuba² masuk sini sbb saya budak baru belajar ;P

petang sabtu tu aku cuba menu belasahan ~ Meggi Pizza kehhhkehhhhkehhh.
idea timbul tetiba ok , so menunya sgt tiba² ..

nak resepi ? resepi sgt seswai tuk org malas , org bujang lelaki & pompuan,
org² diperantauan & org² yg kehabisan stok dlm peti sejuk :P
Bahan A
~meggi 2 bungkus (untuk mkn 3-4org tp kalau korang jenis mentekedarah tuk sorang ajek kot)
~telor 3 bijik
Bahan B
~Daging/ayam cincang (kalau suka leh gak buh sifud)
~bawang besar potong dadu
~capsicum merah/hijau slice
~buah tomato potong dadu
~terung potong nipis (bleh gak kalau korang nak buh sayur apapun ,periapun bleh ekeke)
~cheese 2 keping
Caranya :~
korang masak dulu bahan B sampai separuh masak.. cara masak x yah la ekkk.
aku ada buh serbuk kari + cili giling + b/pepper.
angkat n asingkan .
rendam meggi sampai separa lembut.
angkat dan gaulkan dlm telor yg telah dipukul ..
masukkan meggi dlm kuali yg telah panas bersama sedikit minyak.
biarkan sebentar (dlm 1 minit )
masukkan bahan B tadi diatas meggi .
letakkan 2 keping cheese & tutup ngan tudung periuk .
intai² sampai le korang rasa dah masak.
angkat & mamam segera .
bayangkan korang kat pizza hut wakakakkaaaaa.

Ahad plak aku masak nasik x de nama.
so aku namakan Nasi ayam berempah jiejah ..hahahaha x bleh tahannnnn.
resepi sgt senang .. kalau korang rasa x de masa nak masak lauk byk² jenis,
sila lah cuba resepi ini . lagi seswai tuk anak² yg x tahan pedas & x suka sayur.
guna rice cooker ajek tau ..
~ tumiskan bawang merah,putih,halia,kayu manis & bunga lawang dgn sedikit myk sapi.
~ masukkan cili giling + rempah kari .
~ masukkan ayam yg dipotong dadu ( potong jgn kecik sgt , jgn besar sgt)
~ biarkan ayam separuh masak , masukkan garam + sedikit santan . kalau x nak santan pun bleh .. aku buh dlm 2 sudu ajekkkk santan tuh .
~ lepastu masukkan nasi yg telah dibasuh + tos kan .
~ biarkan masak .. lepas tuh tabur bawang goreng .

pastu mcm x best plak x de lauk ..
aku pasangkan nasik tu ngan telor bungkus ..
ini resepi sukahati korang jekkkk ..
~bahan mentah

~bahan dah siap tumis

~ dah siap bungkus ..lawo sket aku bungkus kali ni .
selalunya bersepah koooo akakakaka
~ taraaaaaaaaaaaaaaa ..siap sudahhhhhhhhh.



10 komen uolls ::

ar-adawiyah said...

wah....hebatnya.....boleh try la pas ni...banyak penggunaan telur ekkk....

JiEjAh_DeEn said...

adawiyah
heheheh menu adalah tidak berapa sihat .. :P

SyaNa said...

weyy rajin nye kamo...
jelesss wey..

JiEjAh_DeEn said...

syana
tu la aku maleh duk rumah.
asyik ngadap buku resepi wakakaka
hancusssss lunyai wa punya diet tawww..

ArPeGGiOS said...

resepi tuk orang lagi malas cam aku ada tak ??

JiEjAh_DeEn said...

arpeggios
adaaaaaaa ... meggi rendam la.
wakakakaka

aNa d'sKoDenG said...

menarikkk..konpem yaya sukak gak neh!

JiEjAh_DeEn said...

diya
cuba laaaaa ..mmg kanak² suka sbb adam pun suka hahaha :D

eddie dewanaga said...

megi dan cheese tu nampak sedap... nanti gua try, tapi satu je problem dia Jah, telur tu nak kena pukul dulu ke???

gua tak sampai ati nak pukul telur tu laa... telur tu baik... nanti gua pukul, kecik pulak ati dia!!

hahaha... Oops!

JiEjAh_DeEn said...

eddie
hahahahhahaah haipppppp!!!!
pukul jekk sambil pejam mata.
menu tu sgguh seswai tuk org bujang tau ..
ehhhh kompom lu bujang kan?
wakakakka

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers