August 2, 2011

Kisah 1 Ramadhan

Salam 2 ramadhan.
tak tau nak coret² apa sebenarnya ttg 1ramadhan , biasa² je tuk famili kecik kami.
tp kalau x buat entry mcm x best sbb tu kan hari kebesaran kita
so mummy citer pasal anak bujang yg seorang ini .
abg adam dah 6thn , last year x byk dia dapat puasa penuh
byk hari yg dia buka puasa pukul 5.30-6.00 petang
sayang sgt tp mummy pun x sampai hati nak paksa dia terus bertahan
takut nanti dia trauma nak puasa ..budak budak kan .
tp tahun ni dia yg xcited nak puasa ,sbb abg adam kan dah jadi abang hehehe
cute sangat , nak tunjuk macho pada adik adeel yer ?
*
Sahur pertama tu mummy bgn 4.45 , turun bawah pung pang pung pang sediakan mknan tuk sahur . hari pertama wajib la sahur dgn mknan berat kan ,nanti daddy pulak yg x tahan.
tengok² adam dah terconggok kat meja makan , terkejut mummy .
x de saper yg kejut dia ..wahhhh kemain bersemngat , terharu mummy sobsobsob.
mummy suap nasi tuk dia kenyang² , buatkan milo panas ..lepas tu suruh minum air kosong segelas . Alhamdulillah masa daddy ambik dia dr skolah dia masih bertahan .
mmg x de bunyi kata lapar or dahaga .. just duduk depan tv tgk kartun.
mummy siap masak semua ..pestu lepak² depan tv sementara tunggu waktu berbuka.
adik adeel pun dah ngantuk , bagusssss ..mummy tidurkan adik.
daddy pulak mcm biasa dah nak maghrib tu pergi surau , azan ..lepas solat maghrib baru balik. dah biasa dr tahun lepas mummy berbuka berdua dgn adam ,tahun ni ber 3 ngan adeel.
*
Dlm pukul 7.20 gitu ,adam dah turun naik meja mkn 5-6kali hahaha
pastu cakap "mummy , adam sangat lapar nasi ..nanti adam nak mkn byk"
ye la nak , mkn la byk mana kamu larat hehehe
jadinya sempurnalah puasa adam untuk hari pertama
dah 1st time kot dia mkn BANYAK .
banyak sampai 3x saya tambahkan nasi .
oh yaaa , saya buatkan dia nasi goreng telor -pebret dia tu .
mkn pulak dgn salmon sweet n sour . selera betul dia.
lepas mkn tu dia dtg dekat saya , kiss n cakap esok adam nak mkn yg mcm hari ni .
owwhhh anak , kamu sgt suvitttt .
*
Tapi hari ni kene kontrol sikit dia mkn sbb semalam lepas mkn dia x larat solat .
pukul 8++ baru boleh bgn dr kekenyangan hehehe
solat maghrib hampir² dgn waktu isyak.
no good wahai anak .
*
*
ok la , itu saja cerita ramadhan pertama kami.
lupa nak bgtau menu berbuka puasa
nasi goreng
nasi putih
salmon sweet n sour
terung goreng berlado
teh tarik.

Alhamdulillah , sederhana tp kenyang jugak.

5 komen uolls ::

suhaila-ab said...

ENSEM ANAK BUJANG...

zuwaidah said...

yaaaa memang ensem...bakal buat menantu nih..hehehehehe (jangan marahhhh)
bagusnya adam dah boleh berpuasa. anak kak zu syiqin ni tahun depan la kot, tahun ni setengah hari je...tengahari dah berbuka

Jiejah @ Iza said...

suhaila
tp gigi rongak hahahaha


kak zu
syiqin umur berapa ?
pelan² ajar ni , thn lepas byk kantoi.tahun ni berkeras sikit ,sikit je laaaaa hihihi

hajarus said...

pandainyer abg adam ni... gud boy...

salmon sweet n sour sedapnyer kak...

Ummi M.I.M said...

waah.. dah boleh poser yer...
aunty tumpang bangga la..

salam perkenalan..
ummi MIM.

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers