August 5, 2011

Entry caca marba yg panjang dan tiada bergambar

Salam 5 Ramadhan.
sekejap je kan dah 5hari , pejam celik nanti dah 20hr
pestu tetiba dah pengumuman raya hehehe
baju raya dah beli ?
saya dahhhh ... bulan syaaban dah beli , hover betul
tp mmg tiap tahun pun mcm tu , malas nak bersesak shopping bln puasa
skrg ni dah ada sikenit lagi x kuasa nak ukur shopping komplek
baju melayu untuk 2 izz dah beli , cuma x beli lg baju kasual diorg
nanti mummy belikan cap tesco ehhh *hahhahaha*
baju sikenit x leh beli byk ,dia cepat membesar .rugi jek.
sekarang ni asal beli terus pakai , x de simpan² punya .
dulu masa abg adam kemain mummy kedekut ngan baju baru adam
nak jln² special sket baru pakai ,sudahnya ada yg sekali pakai jekk terus x muat sbb mummy perap lam gobok . so , mari belajar dr pengalaman . adik adeel hari² pakai baju baru even pergi nursery kehkehkeh .
*
*
cerita ttg abang adam yg belajar berpuasa . mcm budak² sebaya dia yg lain (6thn) , kalau dia berpuasa maka bertabah hati la wahai emak² sbb kadang² dia punya drama lapar tu kemain hebat .. semalam sampai menitik² air mata padahal tinggal 10minit je lagi .
kita dulu pun mcm tu gak kan , hat hujung² 5-10minit tu mmg sengsara hahaha
mujur adam x tamak mcm mummy dulu² , dia nak air coklat ducth lady jek ..mummy dulu air memacam kaler kat keliling pinggan hahahaha . kat radio baru ngaji mummy dah bersila depan pinggan , tangan dah get ready kat gelas ..pinggan penuh ngan lauk . tapi sudahnya bila berbuka , air jek abes ,mknan x terusik ekekke. kenangan betul zaman kanak² dulu . ehh keluar tajuk.
so far , walaupun pelbagai drama yg adam mainkan ..mummy berjaya tepis hehehe
Alhamdulillah berjaya gak dia puasa sampai waktu berbuka . lepas tu senyum kemain meleret bila dah teguk air . masa ni la jugak kalau nak tgk dia mkn byk . habis la sepinggan nasi ,kadang siap bertambah² walaupun lauk dia cuma nasi putih + kicap + ayam goreng hihi comeyyy.
adam ni tak tahan pedas , saya buat tomyam x pedas pun dia x mo tp saya isi gak kat pinggan dia ..gasakkkk . kalau sup or masak lemak dia suka la berkuah . kalau kari/rendang/lemak ciliapi hhmmmm haremmmm dia nak sentuh . adam dlm masakan tu pun dia x mo tp selalunya saya paksa gak dia mkn .. mummy mmg kejam sket .
so ,harapnya bln ramadhan tahun ni adam dpt la puasa sebanyak yg mungkin.
last year masa umur 5thn dapat gak la dlm 10hari . yg lainnya tu byk berbuka time 5.30-6.00 petang ..mmg sayang tp bila tgk dia melepek saya x sampai hati .
*
*
Citer adik adeel pulak . sekarang peel kemain lagi sikenit tu . pantang saya tinggal kejap dia menjerit² . kadang² campak dia lam walker , bawa gi dapur . meh tgk mummy kamu tonggang terbalik memasak sambil ambik bau hehehe . kadang² ok dia round sana sini kat dapur kenit saya tu dlm walker .. berlanggar² ngan saya yg bizi masak ekekeke ,mcm perang pun ado kat dapur .
Lepas tu dlm minggu ni agak mencabar , dia balik nursery dlm pukul 5.45-6.00petang..main² jap sambil kacau saya masak sementara daddy dia mandi . lepas tu turn daddy jaga tp bleh plak dia dlm 6.30 gitu amuk² nak tido .. fineeeee tidurkan dia dgn harapan bleh la mummy ngan abg adam buka puasa dgn aman ..tp nan hadoooooo , dia sgt cerdik ok ..dgr jek ngaji kat astro oasis tu dia pun celik mata stok jerit² x puas tido huhuhuhu . pernah sekali baru nak suap nasi suapan pertama dia bgn huhuhu . semalam lg teruk , 10mint b4 azan dia bgn . kalau bgn x leh letak ok ,wajib la berdukung²an dulu sampai dia rasa ok . so merasa la smlm time azan mummy minum air jek dulu .sadissss ko nak . nak pangku dia sambil makan?? sorry , rela la saya tunggu mood dia ok then letak dia kat tilam main . kalau pangku dia abes mknan kat meja terbalik ekekke tangan dia very the pantassss skrg , semua nak grab masuk mulut .
haaaa cakap pasal masuk mulut ni lagi satu peel dia yg buat hati mummy membara hehehe. kalau satu-satu bende tu dia masuk mulut geget² kan , contoh nya hp buyuk mummy ..dia gigit² pestu x puas hati kot apesal gitu gak rupa bentuk hp tu ..mmg dia jerit² geram . boleh? bingit telinga ok. tensen jek abg dia kadang tu sbb adik membising , abg plak nak tgk tv .
biasanya dia akan tidu balik pukul 8.00 - 8.30lm , lepas tu legaaaaa la kami . leh la santai² tgk tv sambil kemas² rumah ,lipat baju , iron baju ,sediakan beg nak gi nursery diorg ,beg skolah abg adam ..bla bla bla hhahaha byk keje wehhhh .
mujur gak time tido mlm adeel kurang meragam , tido pukul 8mlm ..then dlm pukul 1-2pg dia menyusu ..sambung tido sampai pagi . tp kadang time sahur dia join ok . kesabaran betul.
begini la kisahnya kalau ada anak kecik kan , sabar ajek laaaa . rumah berkecah kadang² terpaksa tutup mata , kadang² paksa abg adam tolong kemas mainan adik . sabar ye abg adam , kamu cuma ada seorg adik sahaj , sila sayangi dia hahaha.
*
*
Citer daddy diorg plak *perlu ker* ..ehhh sukahatila kan ;-P
sejak pindah AB ni , bulan puasa mmg agak sadis la bagi saya. nak komplen lebih² pun x best sbb kita tau dia kemana .. kemana daddy cool ituuuu ?? ke surau ye ibuk² sekelian . jadual nya sangat padat mengalahkan pak imam hehehe . pukul 7.15 gitu dia dah gi surau , jgn tya dia buat apa sbb saya x tau ..kemas² la kot tuk org terawih , pestu get ready tuk moreh ..kadang ada tahlil ,doa selamat bla bla bla . pukul 8 dia akan balik mkn , balik gak makan tu padahal kat surau mmg disediakan mknan ..alasan dia mknan kat surau dah sejuk la ,berminyak la , itu ini ..elleeehhhh padahal nak mkn dr airtgn bini terchenta kannnn ?? saya masak campak² pun dia mkn 3 pinggan , kalau saya masak yg hebat² mau dia mkn seperiuk ..ehhh mcm ler pernah masak hebat² ..hebat² tu mcm masakan ape yer ?? kehkehkeh .
jadinya setiap hari sejak tahun lepas saya tidak pernah berbuka puasa bersama beliau yer puan² , mmg sedih tp saya redha ..ecehhhh stok bini mithali ;-P
tp thn lepas lg sadis + sedih + sentap sbb masa bln puasa tu saya kemabukan yg teruk ok , adam plak byk hari ikut daddy gi surau , mummy berbuka bertemankan ayaq mata ..x yah buat ayaq dah .. tp tahun ni kurang la sadis nya perasaan tu cuma geram bila terpaksa berperang bersilat ngan adeel sorang² . lepas balik mkn , incik daddy gi semula tuk terawih dan akan pulang bila jam mencecah ke angka 12 dan dikala itu anak bini telahpun terbongkang tidu kefenatan sbb sang bini akan bgn semula jam 4.45 pagi untuk sediakan sahur .
ehhh mcm entry meratap hiba plak hikksss !!!
*
*
Last sekali meh citer menu berbuka yg biasa² dr mummy . x kuasa nak masak berbagai² lauk sambil kelek anak dipinggang . ohh yerrr pasar ramadhan lom pernah jejak lagi , lagi pun nan hado pasar malam kat alam budiman ni ??

V
isnin
salmon sweet & sour
terung berlado

selasa
ayam goreng berempah
masak lemak bayam
sambal belacan

rabu
kari daging + kentang
sayur buncis + sosej goreng
sambal belacan versi ulangan
puding roti - roti xpired hihihi

khamis
tomyam campur
terung berlado lagik
ayam goreng
sambal belacan versi ulangan ke 3 hahaha

jumaat
mmpppp hari ni mcm nak tapau nasi arab @ D'arab cafe
pagi td gigih mummy kilatkan dapur sbgai tanda ????
alahhh mcm x tau , tanda malas masak ler tu hahaha






sekian.
ehhh panjang plak entry caca marba ni ekkk ?

4 komen uolls ::

sayangsayangibu said...

hoihh..panjang karangan mummy

tahniah abang adam sebab dah mula belajar puasa..

sayangsayangibu said...

hoihh..panjang karangan mummy

tahniah abang adam sebab dah mula belajar puasa..

Mia-Ina said...

panjangnya mia baca...xpe..xpe...semua perjalanan lengkap jieja..tahniah adam dh belajaq pose..

K.Nor said...

salam iza.. jom timbang utk week 2 :)

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers