January 19, 2012

Perubahan awal 2012

As Salam .

Fuhhhhh sedar x sedar dah 3 minggu kita berada dlm thn 2012.
so mari kita bercerita ttg perubahan yg berlaku dlm famili kecil kami

Daddy
tak byk sangat kot jadual daddy yg berubah . satu-satunya ialah terpaksa pergi kerja seawal 6.30am berbanding 7.30am sbb nak hantar adam ke sekolah . saja kami x nak adam naik van sbb nya kalau naik van silap haribulan pukul 6 dah kene gerak .kesiannnn dia .

Mummy
Ok ..sebenar nya nak citer jadual mummy la pun yg paling utama . konon feeling supermak kan. sebelum ni mummy bangun 6.45 *fitam subuh gajah* selama bertahun² , 
so sejak adam sekolah mummy bangun 5.30-5.45 depend pada biji mata hahaha . 
bangun terus mandi then turun bawah siapkan bekalan adam yg simple² jek . air wajib , mknan tu ikut bahan apa yg ado kat dapur .
6.10 naik balik atas solat , lepas solat kejut adam mandi . 
Alhamdulillah adam ni mmg jenis bkn susah sgt nak kejut walaupun muka ada cemberut jugak ;-D . ok ,suasana akan aman kalau sikecik x bgn tp selalunya sikecik kompom bgn antara pukul 6-6.30 huhuhu .
6.30 hantar adam ke kereta sambil kendong anak bear .
6.35 masuk rumah layan si kecik anak bear yg sekarang melekat je kejenya
kalau gangguan mental dr sikecil melampaui batas , pukul 7 start kereta vrooommm gi hantar dia nursery hahahah sorry la nak , mak kamu ni mmg x tahan tekanan eekke .
kul 8 gi keje.
5 petang balik terus ambik adam kat transit .
pung pang pung pang sediakan dinner
6-6.30 ptg daddy balik bersama anak kecil terus santap/dinner .
7 ptg mandi manda then sambung layan sikecik .. masa ni mmg dah melampau penat sbb sikecik tu agak melampau skrg , 24jam kene hadap muka dia or kalau nak kemana² sila lah dukung dia yg hantap itu . kalau bernasib baik  mummy akan berjaya tidurkan dia dlm 7.30-8 mlm .
8 mlm ajak adam check beg skolah tgk ada homework ke idak pastu ajar dia susun buku ikut jadual . Alhamdulillah minggu ni dia dah pandai cari buku ikut jadual ,mummy monitor jek sambil bg pesanan² penaja yg mmg x habis² punya tu .. biasa la,mak kan.
8.30-9 mlm iron baju keje/lipat baju/sidai baju / sediakan beg nursery adeel & beg transit adam ,kemas dapur ,kemas hall , kutip mainan bla bla bla sampai habis bateri ..
kalau nasib kurang baik adeel akan bangun main time kita nak tido huwaaaaaaa mak penat nak.
kadang² adeel bgn ajak main pukul 3-4 pg .. bertabah lah mak kamu melayan. nak harap daddy kamu? mmppp mcm ler biji mata dia sorang yg reti ngantuk .. kutuk laki nmpk? hahaha

Adam
Rutin dia dah masuk dlm cerita mummy rupanya ekekeke
cuma perasan sejak skolah ni dia mmg cepat tido. paling lewat pukul 9.30 hehehe
comel sungguh bila tiba² senyap ,tgk² dia dah terlentok tepi buai adik .
mujur mummy x ambik kan kelas ngaji mlm² 
skrg mummy gantikan kelas ngaji petang jumaat.
seminggu sekali je untuk sementara waktu.
biar adam dpt sesuaikan diri dgn suasana baru ,barulah kita fikir nak tmbh kelas ke tidak.


Adeel
Huwaaaaaaa budak ini mmg hebat . tak terkata mummy sbb adam dulu mmg x de peel yg memeningkan kepala mcm budak kenit ni . adam dulu yg buat mummy pening cuma SUPER DUPER LASAK je la. yg adeel ni udah la lasak ,garang ,manja ,merap adoiiiiiii . mmg kene hadap muka dia aje la ,kita gerak se inci pun dia bantai nangis .. ko kenapa nak ??? gerammmmmm .
tu sbb kadang² ada harinya mummy terpaksa hantar dia g nursery awal mummy mmg x leh buat apa. nak make-up bersiap gi kerja pun x bleh apalagi nak buat sarapan or kemas² rumah .
cabaran betul kali , agaknya sbb lamaaaaa x de anak kecik ..gap jauh kan ngan adam huhuhu
tenaga pun dah abes kot ..dah x super power la mummy ,asyik sakit pinggang hahaha huhuh hehehehe.


ok lah , tu je nak citer. bai.

5 komen uolls ::

el said...

wahhh giler kentang bz mama adam adeel ni dr pg smpi ke mlm ye..smlah kita jie..xlarat kdg2 tu tp wat jugak..sape lagi nak buat kan..nasib bek lah en. somi bantu skit2..kalo x mmg pitam...adeel tu bape umonya...anak el yg kecik tu pun nak merap je ngan el..dulu2 ms dia tgh kecik /bb...org gerak seinci..tu dia ngis2 sudah..last2 nak watkeje pun x boleh...stress giler hahahaha

MERAH said...

Salam,kagumnyee usaha seorang ibu ni.hehee.sanggup bgn pagi2 tuu, teruskan istiqamah ye :)

Jiejah @ Iza said...

el
hahaha mmg terasa giler kentang. adeel now 11m ,baru nak jln jatuh.harap² bila pandai jln kurang la merap nya..sakit pinggang mak hehehe

Jiejah @ Iza said...

merah
apa nak buek hohohoho

sheila said...

awat cepat nau tidokan si bujang kecik tu??

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers