May 7, 2012

Adeel Tan - Update


Salam.
byk sgt sebenarnya nak apdet pasal budak muntat ni tp x de kekuatan..
ahahaha sgt sesuatu kan padahal malas jugak ada .
tp kalau x apdet takut mommy sendiri lupa perihal anak sendiri .
sebenarnya adeel ni ada masalah telinga , tiap kali dia selsema akan ada keluar cecair dr telinga.
lebih byk dr yg keluar from hidung . sebenarnya bende ni on off , bila mkn antibiotik dia akan elok kering but then bila kene balik selsema dia akan jadi balik . on off lama jugak la dlm beberapa bulan . maybe 6 bulan ?
bukan kami x ambik kisah , tp dah tya doktor perlu ke kami bada jumpa pakar ENT ?
diorg kata x perlu sbb benda ni normal , dia akan elok ikut tumbesaran kanak² tu .
tp akhir kejadian ialah time adeel kene demam campak aritu iaitu bulan APRIL
 - demam tak kebah dekat 2minggu
- cecair pun x kering dalam 2minggu
 - kemudian tiba² muka dia kene alergik

so , doktor buat refer letter ke pakar ENT tp mula² kene buat check darah dulu sbb demam x kebah walaupun campak dia semua dah kering .
mcm biasa ke DEMC aje la kami , hospital pojaan adeel . suka sgt ulang gi spital , tau la awak lahir kat sana grgrgrgrgr .

ehhhh tetiba malas taip hahaha . 
tp sambung je la yer , pendek² sudah . bukan ada org rajin baca pun :-P



~ masa check demam tu doktor dapati bacaan darah putih x normal . patut warded tp kami minta jaga sendiri kat rumah sbb malas berkampung kat spital . doktor benarkan tp gdn syarat kalau dlm masa 24jam panas x turun kene serah diri . ok lah .  tp elok je sekali mkn ubat adeel terus sihat . Alhamdulillah . so kami continue dgn ubat telinga aje laaa . lepas 2hr telinga dia elok , kering . tp bila habis ubat jadi balik . huhuhu stress dah kami .

~ terpaksa buat app ENT tp kali ni kami cuba beralih angin , buat temujanji dgn Dr Shamrin di SALAM medical .

~ kali pertama app doktor suck segala cecair & clean kan lubang  telinga supaya ubat titik boleh direct masuk . selama ni doktor nasihatkan kami jgn korek telinga tu , cuma lap bahagian luar je . sbb tu ubat agak susah nak sampai ke tempat yg sepatutnya . lepas dah clear doktor masukkan camera tuk tgk dinding di gegendang telinga . *mahapkan la saya yg x tau terms perubatan* . so nmpk la ada hole kat sana . itu lah penyebab kenapa bila selsema akan ada cecair keluar di telinga . makna nya saluran hidung tu dia tembus ke saluran telinga . paham x korang ? x paham x per sbb saya pun blurr blurr jugak haha .

~ kami di bekalkan ubat titik & antibiotik juga ubat selsema .ubat selsema ni kene makan walaupun x selsema sbb doktor mmg nak make sure dlm masa 10hari tu adeel x leh kene selsema . risau jugak sbb adeel kan duduk nursery ..mmg mudah berjangkit dr budak lain tp masa tu saya pun minta kerjasama diorg bg lebih perhatian pada adeel .

~ hari ke 10 kami dtg follow-up . Alhamdulillah dah nmpk kering sampai kedinding gegendang telinga. cuma ada sikit² basah kat hujung² sinun . so far x perlu dtg lagi kecuali kalau kejadian berulang .

~ korang nak tau penyebab ? doktor kata mesti pada awal² dulu adeel pernah kene demam+selsema serentak dan agak teruk . ok , ini serius saya x ingat bila hehehe . hampeh punya mak . tp biasa la budak² kan ,mmg kerap x sihat . x terjangkau dek akal saya yg semua tu akan jadi worst . lepas ni more beringat². lagi pun doktor kata kalau duduk nursery mmg biasa masalah ni jadi . cuma nya x semua parent alert tuk bawa anak kesana sini , jumpa pakar sana sini sbb KEBANYAKAN kes akan heal ikut usia bayi .

~ untuk elakkan kejadian lebih buruk maka kami decide tuk cari pengasuh untuk adeel . gigih mommy tya sana sini , call sana sini (tipu-sekali call ajek) . Alhamdulillah jugak ada rezeki adeel . Now start 2hb Mei 2012 adeel duduk dgn pengasuh yg saya panggil Untie Saadiah dan adeel panggil Granny . wahhhh hebak kamu adeel - ada granny lagik  ekekeke .  ada nenek , ada po po , ada granny jugak ;-D

~ pengasuh ni cuma jaga sorang baby 6bln .means berdua aje la dgn adeel . tp bayaran ada UP UP UP jugak. x per la nak , untuk kamu selagi mommy daddy mampu - hanya yg terbaek .

Sekian.


3 komen uolls ::

Qaseh Suhaida said...

demi utk anak apa saja akan dilakukn. kerana Kalo anak sakit kita pun sakit jugak Kan bila diaorg sihat kita pun happy sgt2.

Jiejah @ Iza said...

suhaida
betul tu huhuhu

Misyahzniirf Alid said...

salam

Masalah anak awak sama dengan anak saya, asal dia dpt penyakit tu time dia kena demam panas yng tiba2. Puas berubat still sama jumpa pakar pun tk leh nk buat apa2. just tunggu dan lihat pembesaran dia jer ...
moga dia sihat kan ...

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers