October 18, 2012

Spaggethi Aglio Olio with recipe


saya guna resepi hasil google , simple & sedap .

Bahan-bahan (5-6 orang)
1 peket spaggethi
1 kg seafood (udang, sotong dan kepah , sosej/crab meat)
1 cawan minyak zaitun (olive oil)
3 ulas bawang putih (cincang / tumbuk)
1 biji bawang besar Holland (dadu)
3 sudu besar chili flakes
3 sudu besar oregano flakes
3 sudu besar parsley flakes
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil garam
1 kiub pati ayam

Cara-cara
1.    Rebus spaghetti sehingga lembut dan toskan. Dalam periuk lain, rebus seafood sehingga hampir masak dan toskan. Jangan buang air rebusan seafood ini.
2.    Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih sehingga kekuningan. Jangan sampai hangit. Masukkan 1 senduk air rebusan seafood.
3.    Masukkan oregano, parsley dan chili flakes, lada hitam, garam dan pati ayam.
4.    Masukkan spaghetti dan seafood. Kacau hingga sekata.
5.    Siap untuk dihidangkan.


4 komen uolls ::

RIZAWATI ABD RAHMAN said...

wahhh!! tq jah. mau cube lahhh.

Izza - Jiejah said...

watie
sila sila sangat sempoi dan sedap !!

Inazz said...

nampak menyelerakan......huhuuhu..

Izza - Jiejah said...

cuba la kak ,kalau nak pedas akak potong sket cili padi masa menumis tu hehehe

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers