Pages

Klik Klik

January 20, 2012

My 1st Gong Xi Fa Chai

As Salam

saya bakal menyambut 1st CNY . last year patut yg 1st tp masa tu umur saya baru 2hr
tahun ni mummy daddy saya excited nak bawa saya balik rumah po po dan rumah uncle untie yg lain
saya pun x sabar nak kumpul angpau hehehe.


*

Leng Chai tak saya ?

January 19, 2012

Perubahan awal 2012

As Salam .

Fuhhhhh sedar x sedar dah 3 minggu kita berada dlm thn 2012.
so mari kita bercerita ttg perubahan yg berlaku dlm famili kecil kami

Daddy
tak byk sangat kot jadual daddy yg berubah . satu-satunya ialah terpaksa pergi kerja seawal 6.30am berbanding 7.30am sbb nak hantar adam ke sekolah . saja kami x nak adam naik van sbb nya kalau naik van silap haribulan pukul 6 dah kene gerak .kesiannnn dia .

Mummy
Ok ..sebenar nya nak citer jadual mummy la pun yg paling utama . konon feeling supermak kan. sebelum ni mummy bangun 6.45 *fitam subuh gajah* selama bertahun² , 
so sejak adam sekolah mummy bangun 5.30-5.45 depend pada biji mata hahaha . 
bangun terus mandi then turun bawah siapkan bekalan adam yg simple² jek . air wajib , mknan tu ikut bahan apa yg ado kat dapur .
6.10 naik balik atas solat , lepas solat kejut adam mandi . 
Alhamdulillah adam ni mmg jenis bkn susah sgt nak kejut walaupun muka ada cemberut jugak ;-D . ok ,suasana akan aman kalau sikecik x bgn tp selalunya sikecik kompom bgn antara pukul 6-6.30 huhuhu .
6.30 hantar adam ke kereta sambil kendong anak bear .
6.35 masuk rumah layan si kecik anak bear yg sekarang melekat je kejenya
kalau gangguan mental dr sikecil melampaui batas , pukul 7 start kereta vrooommm gi hantar dia nursery hahahah sorry la nak , mak kamu ni mmg x tahan tekanan eekke .
kul 8 gi keje.
5 petang balik terus ambik adam kat transit .
pung pang pung pang sediakan dinner
6-6.30 ptg daddy balik bersama anak kecil terus santap/dinner .
7 ptg mandi manda then sambung layan sikecik .. masa ni mmg dah melampau penat sbb sikecik tu agak melampau skrg , 24jam kene hadap muka dia or kalau nak kemana² sila lah dukung dia yg hantap itu . kalau bernasib baik  mummy akan berjaya tidurkan dia dlm 7.30-8 mlm .
8 mlm ajak adam check beg skolah tgk ada homework ke idak pastu ajar dia susun buku ikut jadual . Alhamdulillah minggu ni dia dah pandai cari buku ikut jadual ,mummy monitor jek sambil bg pesanan² penaja yg mmg x habis² punya tu .. biasa la,mak kan.
8.30-9 mlm iron baju keje/lipat baju/sidai baju / sediakan beg nursery adeel & beg transit adam ,kemas dapur ,kemas hall , kutip mainan bla bla bla sampai habis bateri ..
kalau nasib kurang baik adeel akan bangun main time kita nak tido huwaaaaaaa mak penat nak.
kadang² adeel bgn ajak main pukul 3-4 pg .. bertabah lah mak kamu melayan. nak harap daddy kamu? mmppp mcm ler biji mata dia sorang yg reti ngantuk .. kutuk laki nmpk? hahaha

Adam
Rutin dia dah masuk dlm cerita mummy rupanya ekekeke
cuma perasan sejak skolah ni dia mmg cepat tido. paling lewat pukul 9.30 hehehe
comel sungguh bila tiba² senyap ,tgk² dia dah terlentok tepi buai adik .
mujur mummy x ambik kan kelas ngaji mlm² 
skrg mummy gantikan kelas ngaji petang jumaat.
seminggu sekali je untuk sementara waktu.
biar adam dpt sesuaikan diri dgn suasana baru ,barulah kita fikir nak tmbh kelas ke tidak.


Adeel
Huwaaaaaaa budak ini mmg hebat . tak terkata mummy sbb adam dulu mmg x de peel yg memeningkan kepala mcm budak kenit ni . adam dulu yg buat mummy pening cuma SUPER DUPER LASAK je la. yg adeel ni udah la lasak ,garang ,manja ,merap adoiiiiiii . mmg kene hadap muka dia aje la ,kita gerak se inci pun dia bantai nangis .. ko kenapa nak ??? gerammmmmm .
tu sbb kadang² ada harinya mummy terpaksa hantar dia g nursery awal mummy mmg x leh buat apa. nak make-up bersiap gi kerja pun x bleh apalagi nak buat sarapan or kemas² rumah .
cabaran betul kali , agaknya sbb lamaaaaa x de anak kecik ..gap jauh kan ngan adam huhuhu
tenaga pun dah abes kot ..dah x super power la mummy ,asyik sakit pinggang hahaha huhuh hehehehe.


ok lah , tu je nak citer. bai.

January 16, 2012

Dory With Redbean sauce .... katanya.

As Salam
Lama x buh gmbr mknan kan ? kalau la selama tu jugak saya x mkn ,sure dah selim hahaha *x lawak*
tgk date kat gmbr ..lama giler tp nak apdet jugak , x kira haha
ada satu minggu tu saya beli ikan dori frozen , ada 4keping dlm 1pek
cadang nak nak buat bubur cik adeel la tp rasa mcm x bleh tahan
nak jugak la merasakan ?
so , ikan dori goreng tepung bersoskan redbean.
terpaksa buat x pedas sbb anak banak mkn termasuk sikenit
mau pedas ? campak jek cilipadi atas nya
abes citer :-P

ehhh mcm x ikhlas jek nak apdet kan?
sebenarnya nak ckp ,dlm minggu tu kami asyik membalun ikan dori
sian dak adeel , abes lauk dia pakmak belasah
esoknya terpaksa gi carik salmon tuk dia hehehe

byk sebenarnya nak cerita tp x berdaya.

January 13, 2012

Cerita Santai Pagi Jumaat

As Salam

Salam pagi jumaat. hari ni sampai awal kat opis so meh kita citer santai².
pertamanya kenapa saya sampai awal ? x de la awal sgt , 8.30 hahaha.
sebenarnya lagi awal tp saya lepak kedai mmkn sensorang.

semalam si kecik saya demam .. dr rabu mlm lg kot tp badan cuma dedar² jek.
selalunya lepas bg ubat demam dia dah ok. so semalam tetap lah hantar dia gi nursery.
petang² sket saja la sms tya pengasuh kondisi dia, diorg kata badan dia still dedar dan dia x nak makan & minum . ayooookkk kalau x nak mkn minum mmg dah betul² x sihat la simanja tu sbb dia kan jenis kuat mkn huhu .
balik kerja saya ambik awal sket ,dah janji dgn daddy balik awal supaya leh bw anak gi klinik awal² . daddy kata ok dia balik awal sekali nan hadoooooooooooooooo .. buat tumbuh tanduk jek menunggu dia ,last² sampai dah dekat pukul 7 haisssshhhh . nasib baik dah tua² gini mood gaduh dah x de hahaa
rupa nya tekak adeel kiri kanan dah merah sgt ..patut la dia x nak minum + mkn ,sure rasa pedih. ciannnn anak mummy yg debab itu .. merengek plus menepekkk jek keje dia sampai satu keje mummy x leh buat. hujung² lepas maghrib tido kan dia ngan mummy² sekali jalan . sedar² daddy n adam balik surau , dia kejut suruh solat n ajak baca yassin huhuhuhu .. ye la yangggg , i bangun ler ni . penat sgt gara² beberapa hari ni mmg adeel meragam malam² ..rupa nya nak sakit tekak la 2-3hr ni . apa la mummy ni.
ehhhh panjang plak merapu.

nak jadi cerita mlm td pun adeel meragam ,padan dia sekejap panas sekejap ok
tp menjelang pg td dlm kul 5++ badan dia panas semula
mummy plak x leh ambik cuti sbb klik sorang tu dah cuti ,lg pun last week mummy cuti seminggu dan dgr khabar CNY cuti lg seminggu . bygkan lah lambakan kerja nya mcmmana *tp sempat gak blogging* ;-P
so cakap dgn daddy , "apakata u yg ambik cuti jaga anak ,kesian ooo dia demam ..nanti kat nursery org bkn bleh bg 100% perhatian/jagaan bla bla bla bla"  last² daddy kata ok nanti dia balik semula lepas hantar adam sekolah .. mmppp buat apa susah² , meh mummy hantar adam then terus gi kerja .
so , untuk pertama kalinya setelah berbelas tahun bekerja mummy keluar rumah 6.30pg. gelap lagi ,dlm hati ooooooo gini rupanya keadaan org gi keje awal wakakaka poyo jek bunyi nya but siyes laa mmg saya x pernah gi keje awal . keluar rumah selalunya 8++ huhuhu .

kesian juga dgn adam .. awal betul bgn gi skolah, jauh pulak perjalanan . +-sejam dr rumah sbb tempuh jemmed. kalau jln clear 30minit jek tp ana la hari² biasa gini jln clear kan ..mimpi la ko.
sampai skolah 7.25 ..cikgu dah buat pengumumman sbb ada perhimpunan . laju² suh adam naik kelas hantar beg pestu turun berhimpun.. alahai cute sungguh anak bujang beta pikul beg hahaha
pestu tetiba sayu .. terasa kecik sgt adam tu dah terkejar² gitu kat skolah . no wonder sekarang kul 8++ dia dah tertidur hew hew hew  ..emosi plak mak ko ni anak oiiii .

jadi itu la cerita nya kenapa saya sampai awal hahaha
7.45 dah sampai kedai mkn pebret saya Qaseh Bistro @ Sek 13 .
fuhhhhh bekpes dia meriah uolll .. seronok tul ternak lemak
saya mkn bihun goreng telor mata + kopi tarik
pastu masa nak byr ternampak plak pulut kuning ngan rendang
terus tanpa rasa bersalah saya pun mentapaunya hahaha
yerrrrr idak la saya mkn lagi tuk bekpes , hasil tapauan tu saya mkn ler time lunch sbb hari ni mmg malas nak keluar time lunch ..malas bertembung jem ngan org gi solat jumaat.

dahhhh itu je nak citer ..boss dah sampai so saya pun nak mulakan kerja

bai.

January 11, 2012

January 10, 2012

TQ Nuffnang ..sedikit sama merasa.

As Salam

Syukran. rezeki tahun baru.
sikit jek pun , x de la sampai 4angka ..hhahaa verangan la ko nak 4angka kalau apdet pun malas kedaung.
TQ nuffnang  . kalau sudi bg la lebih lebih lebih lagi

adeel pun nak ucap terima kasih pada nuffnang
duit nuffnang bleh la mami saya beli diapers.
kesian muka saya bercapuk ,mami pedajal buh bedak sekati pagi td
saya budak baik , redhaaaaa je mami buat apapun
hehehe 

January 9, 2012

Adeel 11 month

 As Salam

tak sempat apdet anak teruna ni 11month
kira aci la cilok dr fb kan
janji ado hehehe


Tahun baru 2012 , sekolah baru untuk Abg Adam.

 As Salam

Salam tahun baru 2012.
wahhhh dah 9hr baru terkedek² nak wish yer hihi
almaklumlah , saya kan cuti dr hujung tahun 2011 sampai semalam.
perrrgghhh sekali masuk opis ,bertimbun keje hahaa

*
1st day adam skolah @ SRAI Sek 19 Shah Alam
mummy daddy ambik cuti hantar.
adik adeel x bw la sbb x sanggup nak dukung lama
tp x lama pun stay skolah ,lepas adam masuk kelas kami pun berdeting²an berdua
bekpes sambil² baca paper sampai 9.30.
pestu dtg balik tgk mcmmana dia break ka , saya siap² belikan sarapan
bgtau dia mcmmana nak beli mknan.
abes break kami pun keluar semula , kali ni pergi car4 plak cuci² mata
kul 12 dtg balik sbb nak tgk dia lunch
masa ni x risau sgt sbb mknan dah terhidang atas meja
depa duduk dan ngap sajek

kepoh kan adam dok hulur² air kat kawan² .
dia mmg ada tokoh jd ketua kampung hhaha

habis lunch kami balik kejap.
mandi ,solat zohor dan ambik adik adeel
pukul 4 dtg skolah semula sbb nak ajar adam cari van.
Alhamdulillah semua smooth walaupun kaki mummy kejang² sbb byk jln.
*
2nd day saya cuma dtg waktu rehat pagi pukul 9 . lps tu adam halau balik hahaha
dasat kan bebudak sekarang ..sgt lah berdikari.

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers