Pages

Klik Klik

November 25, 2011

Salam Awal Muharram

As salam
Salam Awal Muharram.
moga tahun baru ini kita menjadi lebih baik dr thn sebelumnya.

Selamat beristirehat dihujung minggu bersama keluarga terchenta.

November 24, 2011

Berjiwa kacau bilau

As salam


saya berjiwa kacau hari ni.
nak kata stress pun mungkin juga
office punya hal tp saya ni jenis x reti nak cari gaduh
jenis x reti nak up up kan diri sendiri lalu men down kan org lain
no no no , so not me.
so , sentap sendiri lah. janji boss tau saya buat keje sudah
org lain nak buat apapun lantakkkkkk.


Barang sekolah dak adam

As salam.

semalam mummy daddy ambik cuti
saja jek cuti sbb nak renew r/tax kereta kononnya
dah alang² cuti tu meh la kita carik pakaian sekolah dak adam
eksaited giler mummy anak nak masuk darjah 1 ngehngehngeh
cadang nak bw adam jek but knowing him as a daddy ,harus la dia gigih jugak mau angkut itu adeel
tp awal² mummy dah warning , pilih baju sekolah bkn mcm pilih ikan ok .. kalau nak bw adeel u kene kasi kawtim itu budak time mummy memilih barang.

*


*
the hasil
pembeli above 100 , dpt tipuware comel

mummy rembat buat bekal meggi goreng pg tadi haahha
bengang jek adam .
abaikan telor goreng huduh tu
janji sedap hahaa

November 22, 2011

Jus asam jawa

As salam .

saya kan aritu batuk dgn agak kritikal hampir sebulan .
rasanya b4 raya haji dah start batuk dan makin worst selepas raya haji
saya bertahan je x g klinik sbb klinik suka bagi ubat batuk yg buat saya hilang suara .
suara banjar saya ni kan asset kat opis , jenuh nanti nak ckp call kastemer kalau hilang suara .
so saya minum ubat batuk cap kelapa laut afika ..saya suka yg ni sbb x pekat
ubat batuk cap ibu dan anak tu maha pekat ..erkkkk x tertelan saya.
*
*
mcm² petua saya ikut.
minum air asam jawa
minum madu & lemon
garam & limau
kicap & limau
hahahaha gigih tawwwwwwwww tp nan hado elok pun
sentapmaknak!
last² surrender ..ke klinik juga akhirnya
tp masa jumpa doktor mcm² saya komplen
x nak ubat tu ,x nak ubat ni
x nak yg ngantuk 
sabar jek kot doktor tu . mesti rasa nak hempuk² saya hehehe
2hr jek mkn ubat Alhamdulillah hilang batuk
80% hilang.
sekarang 100% sembuh .
(pinjam pak google)

tp kan , sebenarnya nak citer pasal jus asam jawa
incik daddy cool sampai sekarang dok ulang beli jus ni tuk saya
errrkkkk dia x perasan ke saya dah sembuh ehhh?
pagi td bangun tido dia kejut ,kata ada jus asam jawa tuk saya
siap bawa masuk dlm bilik sbb bini kedaung lom bgn tido masa dia balik surau
hahahaha no good ..jgn tiru aksi saya.

so agak kompius disitu kenapa dia memberi jus asam jawa
dia ingat pebret saya kah ?
dia nak saya selim kah ? - leh selim kan minum asam jawa selalu
hahahaha apa-apalah suami.
anda memberi saya merasa
ekeke ntah hapa hapa incik suami ku
kita tgk esok lusa dia belikan lagi ke tidak !

Asmara Ini

As salam

sembang pagi tadi di kedai mamak

Adam : mummy , adam danish kan mlm tadi dah pergi ASMARA !
Mummy : ahahahaha asmara ?
Adam : ye la , dia yg bgtau adam . dia pergi asmara dekat ampang
*sila bygkan muka bersungguh² adam*
ekekekeke u make my day lah darling !

*


lapar ?





*




*


jom makan




*




*
peha pau cina
ahhahahahhaha
kenyang setahun.




*

kemana tumpahnya peha mummy kalau x ke anak ?
sob sob sob

Diet day 1 - missi complete



As salam.


misi day 1 hampir complete.hampir jek sbb x de senaman
badan x sihat , so pukul 8 mlm dah tumbang.

b/fast - nasi lemak seringgit
lunch - bihun sup
dinner - sup sayur

air - 2L
no - air manis .

nice!

November 21, 2011

Mummy & diet - perjuangan yg belum pernah selesai

As salam

ehemmmmmm .
misi diet bermula semula , misi yg x pernah berjaya 100%
ye la , bila umur dah byk  ..read:remaja  ni ,metabolisma pun merundum
naik cepat tp nak turun berabad .
aritu stop diet lepas habis puasa , dah 3bln kan ?
dah berjaya naik 3kg rasanya  errrkkkkk.
so , kita mulakan balik yer.
jgn sampai naik 10kg baru sibuk nak lipo suction hahaha
hari ni bermula lah mummy

1- ambik low carbo , hi protien
2- bersahabat dengan air kosong
3- menyelongkar vcd dance with helen yg dah terperap lama . mlm nanti kita joget² yer anak² .
4- menambah stok sayur & buah²an
5- menghadkan xtvt makan luar .



chaiyok .
kali ni x de target nak turun berapa kg
seberapa yg berdaya ajek la .

Adam Graduation Day 19112011

As salam
19112011
graduation day adam . buat dekat tadika dia jek sbb dgr cerita ada masalah nak dapatkan dewan last minute. tak penting kat mana , yg penting dekat dgn rumah hahaha
kebetulan sabtu tu daddy x leh ambik cuti , so gigih la mummy bawa adeel . nasib baik cuma jalan kaki jek ,kalau kene drive mmg drive me crazy le jawap nya dgn 2 anak .
*
adeel lom ada mood pepagi.
kul 8 dah terpacak kat sana.
bagus , mula awal habispun awal
tp adik adeel bagus sgt  , behave jekkk sambil tgk sana sini org buat persembahan
kenal sgt dgn suara abang dia ekekek
 ♥♥♥ luv u son ♥♥♥
 adam masuk byk persembahan tp mummy malas nak tepek gmbr byk²
byk giler gmbr dia ekekeke
adam buat doa pembukaan - sebak mak nak hehehe
lepas tu ada pentomin
ada nyanyian
ada tarian
dapat anugerah khas Bilal Junior   kikiki
dapat tempat pertama dlm kelas
 ekekekke belakun jadik burung Na & Ni
comey !
Alhamdulillah tamat sudah tapak pertama adam .
2thn di Little Caliph byk juga yg dia pelajari
mummy daddy top-up sana sini sket jekkk
Syukur dia punya hati yg cerah
doa mummy daddy moga abang adam terus dicerahkan hati untuk menerima segala ilmu
Amin .

November 18, 2011

Pagi yg indah bersama abdul besar

As salam
tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ..wajah baru lagik . baru puas hati sbb leh tepek gmbr size XL eekekke. siyesly saya x berapa nak suka kalau org tepek gmbr mcm hendak x hendak ..udah ler blurrr ,kenit plak tu . Almaklumlah saya ni miss rabunah , jenuh weiiii nak tenung² gmbr yg korang tepek. *sentaphatimak*

*
berbalik pada cerita abdul besar , dia ni mmg kemanjaan mummy
dlm seminggu paling kurang 1-2kali kami akan deting bekpes kat kedai mamak before hantar dia pergi tadika. perut dia ni mmg dah dilatih tuk mkn pagi mcm mummy daddy nya jugak . bekpes kan penting tuk menjana otak ;-)

*
menu plak asyik samaaaaaaa - roti telor satuuuuuuu
tp jgn pandang budak ni bdn kecik , habis oooo dia mkn sekeping.
kadang² siap pawww mummy punya mknan lagik sbb mummy sokmo x abes
tp heran apesal mummyyyyyy jugakkk yg demok. 
nyampah!

*
ehhh ada pak we hensem la belakang adam ngeh~
 pebret dia cicah dhal
mummy plak roti telor cili bawang cicah kari ikan
slurrrpppppp
 nyummmmmmm
hi pak we ensem!
 comot

sekian.
puas hati kalau hantar anak kesekolah dgn perut kenyang
ehh setiap haripun perut dia akan kenyang sbb dia wajib bekpes kat rumah kalau bukan dikedai mamak
semunya bergantung pada tahap kerajinan emak nya ekeke

November 17, 2011

Menu sempoi lagik - hari-haripun sempoi hehee

 As salam
menu simple mummy semalam .
sbb org dlm rumah tu batuk² *me & daddy*  so masakpun kennot lah yg oily² sgt kan.
paling senang n ringkas - sup sayur.
kebek² lg ada ayam jekkk , nak goreng sure daddy komplen x mo goreng sbb batuk
pikir² masak kicap b/pepper ajek la *padahal goreng gak kan*  hahaha

*
sup sayur & tauhu jepun
boh bykkkk kentang , pes siap tu kutip kentang² tu buatkan abdul kecik kentang putar
"saya putar halimmmmm"  heehhe senang keje mak .
 ayam masak kicap + b/pepper
secoet gini pun x habis tauuu
memasing mkn ciput tp bodi mcm back hoe  huwaaaaa.

dibawah ni bkn mknan
main bawah meja makan pestu x reti keluar
mummy gelakkan sambil snap picca
pandai masuk sila pandai keluar ye abdul kecik !
mohon diabaikan selerakkan itu.
ruang makan org marhaen mmg gitu hakhakhakk

Sembang kosong tentang kutu & botak

As salam.

suatu hari balik dr sekolah

Adam : mummy , cikgu kata adam ada kutu .
Mummy : haaaaaaa ?
Adam : Iya , cikgu suruh mummy beli ubat kutu dekat farmasi pestu kita semua² kene pakai .
Mummy : x pernah pun jumpa kutu kat kepala adam , lg pun rmbut adam kan pendek .
Adam  : betul mummy .. kutu tu pergi kat girls dulu .
Mummy : ??????? kat girls ? belum sampai kat boys la kan . betul ada kutu ke idak ni ?
Adam : Belum ada tp x lama lg sampai la kay boys
Mummy : muahahahahahha *gelak guling guling*
Mummy : kalau mcm tu kasi botak la rambut adam , adik pun kita botakkan . so kutu x leh singgah kat rmbut adam .  *adam x pernah botak*
Adam  : eeemmmmpppppp adam tetap hensem ke kalau botak ?
Mummy : muahahhaha gelak gulingguling lagik dan lagik - ehhhh hensem , mawi tu botak hensem jek.
(tetiba nama mawi naik hoccay)
Adam : baek lahhhh ,adam botak jek.
*
*
*
sehari sekepas sembang kosong tu kami pun bawa 2 abdul ke kedai gunting rambut epan rumah. kedai gunting bertajuk " mr handsome" wakakakka .
adik potong dulu , mesin no 2 . x la botak sgt .
sampai turn abang , lajuuuu jek dia order mesin no 3
x terkata la mami dedi . botak la sgt kan .
nan hadoooo , takut x hensem muahahaha
menyepah bersama.
abdul kecik tu seluar dah tercampak kat tempat lain
tu keje daddy la tu , lepas tukar diaper sangat malas pakaikan seluar.
malas nak bising sbb mummy pun malas hahahaha
*
*
*
oh ya ,sebenarnya x de kutu pun kat kepala adam
saja buat mummy merenyam kepala.

November 16, 2011

Nenek nenek si bongkok tiga

As Salam.
yerrrr saya dah jadi nenek tp lom bongkok 3 dan belum tua lagik hehehe
*
*
Amni Batrisyia
cucu kak long saya
lahir 25-10-11


*
*
Akid Zikri
cucu kak long saya jugak tp dr anak yg lain laye
14-11-11 
syabas kak long dan syabas juga pada saya sbb jadi nenek muda 
*muda la sangat*

WW - 161111 Mode : Batuk secara kritikal

November 15, 2011

Saksikan kegembiraan abdul kecik.

As salam
hujan lebat dikala ini , sambil layan² cham panas ..sambil mummy apdet gmbr abdul kecik kegembiraan bermain dgn abdul besar . juga gembira sbb dapat kaki . bukan berjalan taw , berdiri dan meniti sofa usang mummy . abdul besar tidak kelihatan sbb mereka bermain hide & seek .


hidung merah dia cakar , bibir pecah sbb tersembam.
hebat kamu dik , semua tu x menghalang dr bermain
sakithatimaknak. 




ehhh buat² x nmpk tau hall mummy bersepah.
kene longgok semua barang kat sana baru la mummy senang tgk law & order
hahahaha

November 14, 2011

Macam dah lawo , tapiiiiiii

As salam

rasa mcm dah cun giler , penat i godek² tau . bos x de , kuli menari gitu hahaha
tapi ... hahahaha  ada tapi tu , yg x bestnya gmbr x leh besar sobsobsob
kalau besar terkeluar kolum gitu , *tensenmaknak*
ahahaha mcm newbie plak ko ehh puan jiejah , kemaruk tukar template.
sape kisahhhh ...

Kesian Abdul besar ini .

As salam
lama x cerita ttg abdul besar mummy kan .. kadang tgk mmg dah big boy dia ni . bila tgk mcmmana dia jaga adik , mcmmana adik cepuk pun dia tahan je , kutip adik kat tangga sbb adik tgh kemaruk tangga ..tetiba mummy sebak , besar dah anak mummy . walaupun kuat main tp mummy redha ajek la . dia mmg super aktif sejak azali lagik ekekeke .

*
this saturday ada majlis graduation *melampau tul* hahaha . mummy dulu x gi tadika pun taw kantoi .
so menggigih la abdul besar ini menghafal doa .. melampau lagi sekali sbb doa kemain panjang . mummy pun surrender . udah la semua persembahan dia masuk , menyanyi ,berlakon ,menari . dia kene baca ikrar , kene baca doa pembukaan majlis aduiiii semput mummy tgk kertas keje ko nak.
mcm ler x de org lain nak suruh . budak ligat ni jugak jd pilihan cikgu².
haaaa kat paper tu tulis "to my beloved student" kemain ekkk ko cikgu .
don lap lap my son - dia  lom sunat muahahaha 
*
*
hari² sblm tido suh adam baca doa yg kene hafal tu dulu
kejap ingat , kejap lupa
lantokkkkk.
kita tunggu majlis nya sabtu ni . mummy kene attend sorang² sebab daddy x boleh ambik cuti.
cuti dibekukan sbb diorg tgh pindah office . sian dak abdul besar .
x per , mummy akan giler kuasa dihari kejadian
mummy ambik gmbr/video kamu byk² yer hehehe.
cayang kamu dear son !

Jodoh tak panjang

As salam
lajuuuu je kan korang klik kalau baca tajuk gitu hahahaa
lama dah kot cerita ni tp al malas la kan kekdahnya - saper yg bleh tolong
ingat kan tahun² depan kalau blog ni masih bernyawa saya nak sub kan keje update blog pada adam la
biar dia apdet on behalf mummy yg femalas ni ..skrg bg dia asah bakat dulu ekekeke.
*

*
ok , berbalik pada cerita jodoh x panjang ni kan .. malas plak nak kebek² entry lama ,pada yg ingat tu ingat la kan pada "kak aida" bebudak ni . Tak lama pun dia keje dgn kami hehehe . kami x de dera dia tau , tp biasa la budak² sekarang dah tentu nak cari kerja yg lebih baik dan menjamin masa depan kan . lepas seminggu kot dia keje , dia ada bgtau saya yg dia dah dpt panggilan kerja kat farmasi ..dia tanya saya mcmmana . op kos la saya tak akan menghalang , saya x de kontrakpun dgn dia.
jadinya mmg ditakdirkan jodoh kami x panjang .
hujung minggu tu kami hantar dia balik hehehe
cukup la kot dgn kenangan manis kami selama beberapa minggu .
adeel pun belum manja melekit melekat dgn kakak aida aida.
tp hubungan kami still baik , aida ni rajin sms saya tanya adeel .sayang sungguh dia pada adeel. 
Alhamdulillah sepanjang dia jaga adeel ..semuanya ok ok sahaja .
now , adeel kat taska baru - bertabah la kau disana dek  ekekeke.

November 11, 2011

Kronologi cuti raya haji saya (ii)

As salam .
bapok malas nak sambung sbb dah ingat² lupa hehehe

1- sambung kisah pagi raya la ye . sbb dah masak mlm sblm tu tu tahlil maka x perlulah bangun pukul 5pg tuk sediakan mkanan kan . kita mkn je mende yg sama mcm mlm td . saja x nak masak lagi sbb kami tunggu tulang dr korban hehehe . mcm biasa la nak buat sup tulang . saya ni mkn sup tulang setahun sekali aje kot. kalau hari biasa jgn harap la saya nak berlolah lolah merebus tulang tapi gemok jugak.

2- pukul 8++ kami berbondong² ke surau ,berbondong la sangat kan padahal naik kereta walaupun surau tu sepelaung jek dr rumah sayang lemak . Eh saya sakit kaki tau ,mana leh jln sgt. lepas solat ada penggumuman kata selepas korban selesai pihak surau ada masak sup tulang , penduduk sangat di alu-alukan dtg makan or tapau balik .. uiiiiieeeeeeee sonoknya . selepas jengah² lemboo korban kami ,kami pun pulang dengan gembira *ayatpoyo*

3- dalam pukul 12++ si daddy cool tepon² suh dtg bawa bekas ambik mknan . zassss saya menurunkan perintah pada anak² buah yg bujang femalas lipas asyik main fesbuk ajek tu gi ambik kat surau . sekali tu bila balik daddy tapaukan sup tulang sebekas besar dan kari daging mabelesss  sebekas . hambikkk ko ,terduduk kami tgk punya byk ekekek . pastu bahagian korban daging+tulang 4kg . ambik ko .
tak lama lepas tu jiran sebelah bagi roti jala pulak .. mkn ngan kari daging yg super sedap ,bersilang² tgn berebut roti jala hahahaha semua dah jemu mkn ketupat kekdahnya . itu la keje kami dr pagi sampai mlm , asyik makannnnnnn jek .

4- hari isnin pagi bawa anak² buah terchenta jalan² kat i-city . gi tmpt snow tu ha . masuk kejap pestu memasing kelibut carik jln keluar . sejuk sampai ke tulang . mmg memasing x leh duk obersi , duk la korang kat mesia sampai ke tua hahaha . keluar dr snow tu memasing lapar kebulur , drive keluar carik pizza . mkn panas² sesambil menambah lemak dengan gembira . x per , janji anak² sekelian gumbira . omak ehh lagi gumbira . bapak² ehhh x leh pakai , semua ngelat bawa anak berjimba huh~
petang tu semua pulang kepangkal jalan . rumah jadi sunyi sepi sampai abdul kecil tercengang² apesal sunyi sgt heheheh


sekian

November 10, 2011

Kronologi cuti raya haji saya (i)

As salam
nak cerita apa yer ?
cerita raya? mmpppp biasa² jek ,gmbr seketul pun yilek
kamera kasi peram kot kot beranak kan emas permata.

*
3org kecintaan saya. kecintaan no 4 ialah abdul kecik tp masa ni dia tinggal kat rumah sementara mummy berjimba²an bersama kecintaan yg lain.
ini je la pun budak² kecik dlm famili saya
yg lain semua dah besar gajah ,dah kawen ..dah masuk U,dah sekolah menengah pun.
cerita pasal cuti raya saya.
start cuti jumaat (1/2 day)

1- jumaat lunch ke subang parade bersama k.inazz , adek & linot the tokeh kebab. tujuannya ialah untuk makan dan mengkutip (mengkutip??) kebab . makan dekat Rest Sari Ratu . Ya ampunnnn sedap weh (ker sbb lapar) . mau ripid lagik . jom sekelian girls friend ku.
ada kejadian memalukan dan menyakitkan disana . saya jatuh terpeleot mcm nangka busuk. nice !!!
balik rumah baru sakit x henggat ..maka beraya la saya sbgai OKU . jalan pegang dinding tau. bayangkan ..bayangkan . dah la esok tu nak buat majlis tahlil kat rumah tp tuan rumah kedaung plak sakit. rasa mcm nak serah diri gi spital tau hehehe .

2- balik lunch shoot ke ktm stesen kutip jemput anak buah yg study kat UM tu. org pestime naik ketapi katanya , wajib mak su terchenta tggu depan pintu stesen hehehe . dlm kul 3.30 dia sampai terus balik rumah. konon nak shopping barang seketul dua barang rumah pun x berdayo . masa ni kaki yg terpeleot dah berdenyut².

3-sampai rumah dlm kul 4 ,ambik abdul besar jek . abdul kecik biarkan daddy dia yg ambik . x daya mak nak oiiii .karang nak berdukung jekkk sapa yg susah . mak ko dah ler kaki terpeleot huhu . x lama lepas tu kakak² ku sampai bersama bunda terchenta . ooohhhhh omak meh masuk , tolong urut cepat sebelum kaki ni makin melarat ..hehehhe dasarrr anak manja !  lepas maghrib sorang lagi kakak saya dr bidor sampai. okeh , complete . saya bersenang lenang ajek la sbb kakak² kan ado . biarkan mereka uruskan makan minum saya .cehhhhh mcm mem besorrrr . menu mlm tu saya dah lupa .. mcm sayur keladi masak asam , ikan goreng ,sambal belacan , sup ayam . saya mkn sikit jek sbb sakit kan sob sob sob . sian lemak saya x bertambah haha

4- pagi sabtu ..walaupun sakit totappp nak berjalan . canner tu ? saya & 2my sister merendek ke Ariani. apalagi ..sessi menshopping tudung la . bukan saya , saya stop kejap shopping . tp kakak saya buat bisnes , dia memborong tudung tuk sekelian cikgu cikgi disekolah beliau . issshhh sonok tul jadi cikgu yer , ko jual apa pun laku ekekeke. tp sebelum ke ariani kami singgah tesco dulu beli sedikit sebanyak barang dapur nak kenduri mlm nanti . lain² barang segar semua dah beli kat kg . lepas habis shopping kat tesco ,sessi ternak lemak kat old town coffe ..tu jek yg ado area ariani sek 7 sinun. balik dah dekat tengah hari .. so lunch kat rumah je laaaa.

5- malam tu ada majlis Tahlil & Takbir . majlis bermula lepas solat isyak . sebenarnya majlis ni mmg khas tuk org surau & jiran tetangga seketul dua yg x balik kg tu . 
Menu :
Nasi impit
Kuah Lodeh
Sambal Sotong
Rendang ayam
Sate kebab  - hehehe
Puding kek by me .

tu je. kene simple sbb diorg nak gi takbir kat rumah lain plak. nanti tank diorg full sgt . belajar dr kesilapan yg lepas² hahahha . mana ada silap , Alhamdulillah tiap tahun maknan mmg cukup² , cuma tahun² sebelum ni gigih kami masak nasi berlauk ..penat terlampau rasanya . kali ni nmpk kurang penat , tamu pun kenyang ,kami pun gumbira . Alhamdulillah settle .


Alamak , letih la nak menaip . sambung sessi ke dua pulak yer hahaha.

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers