Pages

Klik Klik

August 26, 2011

Selamat bercuti raya 2011

As salam
entry last sebelum mummy bercuti panjang panjang panjang
akan kembali bersiaran insyaallah 7hb sept 2011.

*
Di kesempatan ini saya menyusun 10jari
mohon diampunkan segala kekhilafan
mohon didoakan sejuta kebahagiaan
Selamat Hari Raya
Maaf Zahir & Batin



(mummy , daddy , adam & adeel )

August 25, 2011

Adeel 7month

As salam ramadhan 25.
hari ni x de cerita puasa , menu or raya .
mari kita cerita ttg dak bambam ini . kene apdet awal sket dikala hari ni adeel berumur 6bulan 3minggu 3hari . sbbnya masa adeel 7bln kita sibuk beraya ;-))
owwwhhh peel sangat lah byk sekarang .
peel yg kadang membuat mummy kurang pahala puasa sbb geram²
dugaan betul la puasa² ni hihi
*
- dah pandai angkat badan nak merangkak . mummy ada buh kat fesbuk ,tgk la peel dia kat sana. sila add kalau nak tgk . *mcm lerrr ada org kisah* hehe

- dah sangat pandai mkn , mkn byk plak tu . tgk la badan kan ? kalau x rumah dia suka mkn biskut milna - 2ketul sekali mkn x 2 sehari . kadang² mummy bg nestum beras merah 3sudu + 1sudu susu = licinnnn . tp bila bg bubur nasik dia x mo plak . bubur mummy masak x sedap kot ahahha . x per , nanti lusa kita start cuti mummy masak bubur cedap² ehh.

- mulut bising bercakap bahasa german . melayu idak , hokkien pun idak ekeke . kalau kita layan dia cakap lagi suka ..siap mengekek² lagi .

- gigi belum nmpk pertumbuhan lg ,tp semua mende nak geget . gusi pun dah keras .

- sgt suka berjalan² dihalaman asmara . nmpk kita buka pintu dia dah menggelupur.kamu ingat kamu selim yer nak ? rebeh bahu mummy dukung tau .kalau ngan daddy bleh la , daddy kan giant muahahaha .

- sgt kenal dgn abg dia nan seorg tu , kalau abg agah dia mcm haper dia punya suka tu . gelak ternganga² tp x keluar suara .
mummy interprem . gmbr lates pagi td .



*
*
*
ppsssttt : mummy dah turun 7kg ++ .
jgn naik 10kg masa raya sudah hahaha

August 24, 2011

Menu berbuka 23 ramadhan - edisi perabis stock

As salam .
edisi menghabiskan saki baki barang basah di dlm peti sejuk
bagussss ,tinggal ayam jek beberapa ketul yg akan mummy kerjakan hari ini.
so esok sehingga raya ,sila la calling² rest depan rumah tuk menu berbuka
ehhhh *mummy start hari ni dah raya* sob sob sob
*
*
salmon & kawan²
perap & grilled ajek semua yg ada dlm peti tu .
sos nya pulak malas buat , so ada belen sos nasi ayam yg telah dibekukan
kita kasi perangat ajek laaaa. kata pemalas kann?
tp kira ok la sket kot ,kalau betul² femalas kita siram mayonis + cili sos jek
ekekeke bini sapaaaa la ni ;-P
up dgn sup brokoli + tauhu jepun
daddy cool kan kene mkn nasik gak ,anak bujang dia pun sama
mkn salmon ngan nasi & kicap .
lantak ko la nak , janji ko makan hehehe
sekian.

August 19, 2011

Menu berbuka day 16 - roti jala

As Salam.
menu berbuka day 16 request by anakanda adam
roti canai compang camping . 1st time buat ,gigil lutut sbb corak x lawo hahaha
tp x per lah , janji leh mkn dan anakanda adam mkn 10 keping.
mummy mkn 4 keping sbb buat 14 keping jek.
rupa dia huduh but rasa dia sedap (sambil angkat bakul hehhe)
*
*
daddy x minat roti jala so mummy masakkan dia nasi ,makan bersama kari ayam + kentang.
pestu mummy tambah sejenis sayur . mmg daddy layan abes sbb kari tu pebret dia.
mummy plak mkn nasi sket time berbuka . mkn roti jalan time sahur.
2-2 leh rasa hihihi .


*
*
Resepi ?
senang sgt , leh buat sambil tidur hehee
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu cair
1 cawan air kosong
1 biji telor
secubit garam
secubit kunyit
(boleh ganti dgn pewarna kuning ,merah,hijau,biru,purple)
*
*
Blend kan semua tu , then teruskan dgn sessi menjala ;-))

August 16, 2011

Menu berbuka day 13 & 15

As salam.
biasa la kan bila puasa ni , sokmo menu berbuka jek.
rona roni makaroni ni buat hari sabtu sbb diri sendiri teringin.
close up sket hehehe
kali ni guna pasta tiub beskal haha
isnin plak bermenu nasi lemak
request by daddy cool

*
sambal bilis kentang ni pebret dia all d'time
habis dia mkn sorang dr berbuka bawa ke sahur hihi
sambal bilis petai - kelabu asap plak gmbr
dimasak n diberi oleh kakak saya . saya mmg x masak la petai kat rumah
makan ok je hahaha
telor rebus & timun & salad
3 sekawan . boleh pulak lupa nak ambik gmbr nasi
tp x kan korang x kenal nasi lemak kan?? hahaha
penken yg berbeza bentuk mukabumi untuk anakanda adam
masak 2 keping jek tp habis dia mkn sorang
bagussssss ...
anakanda bersahur sambil tido ekeke.

August 11, 2011

Menu Ramadhan 10

Salam 11 Ramadhan
Alhamdulillah belum lobang lagi puasa tp adam dah ada lobang ekekke
x per , mummy x marah tp bengkek sikit sbb daddy dia bg dia berbuka jam 6.45ptg
tinggal berapa minit je lagi tu huhuhu
*
*
semalam menu nasi ayam resepi sukahati mummy
cedok sana sini ,derhaka sana sini so mcm x leh nak credit saper² .
sup kentang + fish cake tuk daddy & adam
sos nasi ayam , kali ni mummy rasa sedapppp pulak.
ada penambahan bahan² lebih dr biasa .
mummy note down mana tau mummy pun lupa ekeke
cili merah
cili padi
tomato ceri
bawang merah/putih/halia - ambil dr air rebusan ayam
gula
cuka
sup -air rebusan ayam
*
lepas blend masak dgn api sederhana
last sekali masukkan sedikit bancuhan tepung jagung.
sedap n sedikit pekat.
ayam dan kawan²nya
*
*
*
mummy teringin nak mkn pengat pisang hat sejuk²
dah pukul 7++ baru siap masak ,laju² buat dgn 2biji pisang
2biji jek sbb mummy sorang yg mkn TP mana tau ada org tu balun bg habis masa balik dr terawih ..nasib baik mummy dah rasa 2-3ketul sebelum tido hohoho
*
*
*
untuk sahur plak mummy goreng balance nasi ayam tu
carik² isi ayam then humban jek lam kuali tuk digoreng
tambah ngan telor mata - byk adam mkn masa sahur hihi
END

August 10, 2011

Wordless Wednesday - asam pedas

Menu berbuka 9 Ramadhan
asam pedas siakap - mine
nasi goreng sardin - daddy cool

August 9, 2011

Menu berbuka puasa - day ?? dah lupa hihi

Salam
org sibuk letak menu berbuka , so mummy pun tumpang sekali walaupun dotdotdot hihi
bukan la x masak tp x tau la kenapa mood mummy bulan puasa ni mmg kelaut.
masakpun aci campak² jek , penat sgt kot huhuhu
x semua yg mummy masak , mummy ambik gmbr ..ikut mana sempat jek

*

mee kari daging
terpekat plak kuah dia , mummy suka yg cair² jek tp mkn abes gak semangkuk.
tomyam ayam + sayur
konon nak mkn dgn bihun ,sudahnya mkn dgn nasi
*

*
ehhh ini bkn mknan tp ini budak yg buat mummy masak campak²
dia skrg kalau balik nursery mmg nak bermanja² saja kejenya
nak kita ngadap muka dia 24jam huhuhu
nak main , nak kelek² , timang² ..demand ko dik !

August 8, 2011

Setelah seminggu ...

Berat dah turun 1kg .

itu je pun nak citer hahaha poyo tak?
misi diet diteruskan walaupun hari² balun nasi tp suku senduk ajek tiap kali mkn.
no ais , no dessert & no ulang² mkn .




ehhh saya kalau puasa berat mmg mudah gak turun
cuma kene jaga² la , jgn lepas puasa naik mencanak hihi

August 5, 2011

Entry caca marba yg panjang dan tiada bergambar

Salam 5 Ramadhan.
sekejap je kan dah 5hari , pejam celik nanti dah 20hr
pestu tetiba dah pengumuman raya hehehe
baju raya dah beli ?
saya dahhhh ... bulan syaaban dah beli , hover betul
tp mmg tiap tahun pun mcm tu , malas nak bersesak shopping bln puasa
skrg ni dah ada sikenit lagi x kuasa nak ukur shopping komplek
baju melayu untuk 2 izz dah beli , cuma x beli lg baju kasual diorg
nanti mummy belikan cap tesco ehhh *hahhahaha*
baju sikenit x leh beli byk ,dia cepat membesar .rugi jek.
sekarang ni asal beli terus pakai , x de simpan² punya .
dulu masa abg adam kemain mummy kedekut ngan baju baru adam
nak jln² special sket baru pakai ,sudahnya ada yg sekali pakai jekk terus x muat sbb mummy perap lam gobok . so , mari belajar dr pengalaman . adik adeel hari² pakai baju baru even pergi nursery kehkehkeh .
*
*
cerita ttg abang adam yg belajar berpuasa . mcm budak² sebaya dia yg lain (6thn) , kalau dia berpuasa maka bertabah hati la wahai emak² sbb kadang² dia punya drama lapar tu kemain hebat .. semalam sampai menitik² air mata padahal tinggal 10minit je lagi .
kita dulu pun mcm tu gak kan , hat hujung² 5-10minit tu mmg sengsara hahaha
mujur adam x tamak mcm mummy dulu² , dia nak air coklat ducth lady jek ..mummy dulu air memacam kaler kat keliling pinggan hahahaha . kat radio baru ngaji mummy dah bersila depan pinggan , tangan dah get ready kat gelas ..pinggan penuh ngan lauk . tapi sudahnya bila berbuka , air jek abes ,mknan x terusik ekekke. kenangan betul zaman kanak² dulu . ehh keluar tajuk.
so far , walaupun pelbagai drama yg adam mainkan ..mummy berjaya tepis hehehe
Alhamdulillah berjaya gak dia puasa sampai waktu berbuka . lepas tu senyum kemain meleret bila dah teguk air . masa ni la jugak kalau nak tgk dia mkn byk . habis la sepinggan nasi ,kadang siap bertambah² walaupun lauk dia cuma nasi putih + kicap + ayam goreng hihi comeyyy.
adam ni tak tahan pedas , saya buat tomyam x pedas pun dia x mo tp saya isi gak kat pinggan dia ..gasakkkk . kalau sup or masak lemak dia suka la berkuah . kalau kari/rendang/lemak ciliapi hhmmmm haremmmm dia nak sentuh . adam dlm masakan tu pun dia x mo tp selalunya saya paksa gak dia mkn .. mummy mmg kejam sket .
so ,harapnya bln ramadhan tahun ni adam dpt la puasa sebanyak yg mungkin.
last year masa umur 5thn dapat gak la dlm 10hari . yg lainnya tu byk berbuka time 5.30-6.00 petang ..mmg sayang tp bila tgk dia melepek saya x sampai hati .
*
*
Citer adik adeel pulak . sekarang peel kemain lagi sikenit tu . pantang saya tinggal kejap dia menjerit² . kadang² campak dia lam walker , bawa gi dapur . meh tgk mummy kamu tonggang terbalik memasak sambil ambik bau hehehe . kadang² ok dia round sana sini kat dapur kenit saya tu dlm walker .. berlanggar² ngan saya yg bizi masak ekekeke ,mcm perang pun ado kat dapur .
Lepas tu dlm minggu ni agak mencabar , dia balik nursery dlm pukul 5.45-6.00petang..main² jap sambil kacau saya masak sementara daddy dia mandi . lepas tu turn daddy jaga tp bleh plak dia dlm 6.30 gitu amuk² nak tido .. fineeeee tidurkan dia dgn harapan bleh la mummy ngan abg adam buka puasa dgn aman ..tp nan hadoooooo , dia sgt cerdik ok ..dgr jek ngaji kat astro oasis tu dia pun celik mata stok jerit² x puas tido huhuhuhu . pernah sekali baru nak suap nasi suapan pertama dia bgn huhuhu . semalam lg teruk , 10mint b4 azan dia bgn . kalau bgn x leh letak ok ,wajib la berdukung²an dulu sampai dia rasa ok . so merasa la smlm time azan mummy minum air jek dulu .sadissss ko nak . nak pangku dia sambil makan?? sorry , rela la saya tunggu mood dia ok then letak dia kat tilam main . kalau pangku dia abes mknan kat meja terbalik ekekke tangan dia very the pantassss skrg , semua nak grab masuk mulut .
haaaa cakap pasal masuk mulut ni lagi satu peel dia yg buat hati mummy membara hehehe. kalau satu-satu bende tu dia masuk mulut geget² kan , contoh nya hp buyuk mummy ..dia gigit² pestu x puas hati kot apesal gitu gak rupa bentuk hp tu ..mmg dia jerit² geram . boleh? bingit telinga ok. tensen jek abg dia kadang tu sbb adik membising , abg plak nak tgk tv .
biasanya dia akan tidu balik pukul 8.00 - 8.30lm , lepas tu legaaaaa la kami . leh la santai² tgk tv sambil kemas² rumah ,lipat baju , iron baju ,sediakan beg nak gi nursery diorg ,beg skolah abg adam ..bla bla bla hhahaha byk keje wehhhh .
mujur gak time tido mlm adeel kurang meragam , tido pukul 8mlm ..then dlm pukul 1-2pg dia menyusu ..sambung tido sampai pagi . tp kadang time sahur dia join ok . kesabaran betul.
begini la kisahnya kalau ada anak kecik kan , sabar ajek laaaa . rumah berkecah kadang² terpaksa tutup mata , kadang² paksa abg adam tolong kemas mainan adik . sabar ye abg adam , kamu cuma ada seorg adik sahaj , sila sayangi dia hahaha.
*
*
Citer daddy diorg plak *perlu ker* ..ehhh sukahatila kan ;-P
sejak pindah AB ni , bulan puasa mmg agak sadis la bagi saya. nak komplen lebih² pun x best sbb kita tau dia kemana .. kemana daddy cool ituuuu ?? ke surau ye ibuk² sekelian . jadual nya sangat padat mengalahkan pak imam hehehe . pukul 7.15 gitu dia dah gi surau , jgn tya dia buat apa sbb saya x tau ..kemas² la kot tuk org terawih , pestu get ready tuk moreh ..kadang ada tahlil ,doa selamat bla bla bla . pukul 8 dia akan balik mkn , balik gak makan tu padahal kat surau mmg disediakan mknan ..alasan dia mknan kat surau dah sejuk la ,berminyak la , itu ini ..elleeehhhh padahal nak mkn dr airtgn bini terchenta kannnn ?? saya masak campak² pun dia mkn 3 pinggan , kalau saya masak yg hebat² mau dia mkn seperiuk ..ehhh mcm ler pernah masak hebat² ..hebat² tu mcm masakan ape yer ?? kehkehkeh .
jadinya setiap hari sejak tahun lepas saya tidak pernah berbuka puasa bersama beliau yer puan² , mmg sedih tp saya redha ..ecehhhh stok bini mithali ;-P
tp thn lepas lg sadis + sedih + sentap sbb masa bln puasa tu saya kemabukan yg teruk ok , adam plak byk hari ikut daddy gi surau , mummy berbuka bertemankan ayaq mata ..x yah buat ayaq dah .. tp tahun ni kurang la sadis nya perasaan tu cuma geram bila terpaksa berperang bersilat ngan adeel sorang² . lepas balik mkn , incik daddy gi semula tuk terawih dan akan pulang bila jam mencecah ke angka 12 dan dikala itu anak bini telahpun terbongkang tidu kefenatan sbb sang bini akan bgn semula jam 4.45 pagi untuk sediakan sahur .
ehhh mcm entry meratap hiba plak hikksss !!!
*
*
Last sekali meh citer menu berbuka yg biasa² dr mummy . x kuasa nak masak berbagai² lauk sambil kelek anak dipinggang . ohh yerrr pasar ramadhan lom pernah jejak lagi , lagi pun nan hado pasar malam kat alam budiman ni ??

V
isnin
salmon sweet & sour
terung berlado

selasa
ayam goreng berempah
masak lemak bayam
sambal belacan

rabu
kari daging + kentang
sayur buncis + sosej goreng
sambal belacan versi ulangan
puding roti - roti xpired hihihi

khamis
tomyam campur
terung berlado lagik
ayam goreng
sambal belacan versi ulangan ke 3 hahaha

jumaat
mmpppp hari ni mcm nak tapau nasi arab @ D'arab cafe
pagi td gigih mummy kilatkan dapur sbgai tanda ????
alahhh mcm x tau , tanda malas masak ler tu hahaha






sekian.
ehhh panjang plak entry caca marba ni ekkk ?

August 2, 2011

Kisah 1 Ramadhan

Salam 2 ramadhan.
tak tau nak coret² apa sebenarnya ttg 1ramadhan , biasa² je tuk famili kecik kami.
tp kalau x buat entry mcm x best sbb tu kan hari kebesaran kita
so mummy citer pasal anak bujang yg seorang ini .
abg adam dah 6thn , last year x byk dia dapat puasa penuh
byk hari yg dia buka puasa pukul 5.30-6.00 petang
sayang sgt tp mummy pun x sampai hati nak paksa dia terus bertahan
takut nanti dia trauma nak puasa ..budak budak kan .
tp tahun ni dia yg xcited nak puasa ,sbb abg adam kan dah jadi abang hehehe
cute sangat , nak tunjuk macho pada adik adeel yer ?
*
Sahur pertama tu mummy bgn 4.45 , turun bawah pung pang pung pang sediakan mknan tuk sahur . hari pertama wajib la sahur dgn mknan berat kan ,nanti daddy pulak yg x tahan.
tengok² adam dah terconggok kat meja makan , terkejut mummy .
x de saper yg kejut dia ..wahhhh kemain bersemngat , terharu mummy sobsobsob.
mummy suap nasi tuk dia kenyang² , buatkan milo panas ..lepas tu suruh minum air kosong segelas . Alhamdulillah masa daddy ambik dia dr skolah dia masih bertahan .
mmg x de bunyi kata lapar or dahaga .. just duduk depan tv tgk kartun.
mummy siap masak semua ..pestu lepak² depan tv sementara tunggu waktu berbuka.
adik adeel pun dah ngantuk , bagusssss ..mummy tidurkan adik.
daddy pulak mcm biasa dah nak maghrib tu pergi surau , azan ..lepas solat maghrib baru balik. dah biasa dr tahun lepas mummy berbuka berdua dgn adam ,tahun ni ber 3 ngan adeel.
*
Dlm pukul 7.20 gitu ,adam dah turun naik meja mkn 5-6kali hahaha
pastu cakap "mummy , adam sangat lapar nasi ..nanti adam nak mkn byk"
ye la nak , mkn la byk mana kamu larat hehehe
jadinya sempurnalah puasa adam untuk hari pertama
dah 1st time kot dia mkn BANYAK .
banyak sampai 3x saya tambahkan nasi .
oh yaaa , saya buatkan dia nasi goreng telor -pebret dia tu .
mkn pulak dgn salmon sweet n sour . selera betul dia.
lepas mkn tu dia dtg dekat saya , kiss n cakap esok adam nak mkn yg mcm hari ni .
owwhhh anak , kamu sgt suvitttt .
*
Tapi hari ni kene kontrol sikit dia mkn sbb semalam lepas mkn dia x larat solat .
pukul 8++ baru boleh bgn dr kekenyangan hehehe
solat maghrib hampir² dgn waktu isyak.
no good wahai anak .
*
*
ok la , itu saja cerita ramadhan pertama kami.
lupa nak bgtau menu berbuka puasa
nasi goreng
nasi putih
salmon sweet n sour
terung goreng berlado
teh tarik.

Alhamdulillah , sederhana tp kenyang jugak.

August 1, 2011

PD50H telah tamatttttttttttttttttttttt .

Salam
Akhirnya berakhir sudah program diet 50h yg saya join tu .
selama 50hari tu secara jujurnya saya betul² diet 2mggu pertama je hahaha
rasa nak lempang diri sendiri .. hari² berikutnya saya cuma kontrol mkn seadanya.
jadinya x kan nak harap turun 10kg kan dlm 50hr tu ..sendiri mau ingat ekeke

hari 1 = 68.5kg
hari 50 = 65.0kg
total loss = 3.5kg
nangesssss.

tp sekurang²nya x naik la kan .
so saya berazam untuk kawal mkn sepanjang bulan puasa ni .
target x hengat dunia ialah turun 5kg by 1 syawal.
sila beri sokongan padu hehehe.

1st Ramadhan , Adeel genap 6bulan

Salam 1 Ramadhan.
1august genap gak bambam mummy 6bln.
oyeaaaaahhhhh bermula lah edisi membuat bubur tuk simanja .
terkena plak bulan puasa ,hahahha harap² mummy rajin la yer .
kat nursery mmg dah disediakan bubur , so kene buat weekend aje la.
meh kita list kan peel budak yg berumur 6bln ini.
-belum merangkak tp menonggeng² dgn jayanya. lepas tu menyusur kedepan belakang..laju dahhh , baru tinggal kejap dia dah sampai depan pintu hahhaa
-kuat makan . mak aiiiiiii cukup marah dia kalau kita lmbt suap . amukan tu mcm x dibagi mkn seminggu ..geget kang!!
-tido mlm dah x pakai buai , tepuk² punggung tido la dia . tp sementara nak tido tu hazab gakk.kejap pusing kanan ,kejap kiri,depan belakang ..adehhhh penat kita ikut posisi dia sbb nak pok pok .
-dah pandai main dan tgk org main . kemain kusyuk kalau tgk org main.
-semua bende yg dia leh capai akan sumbat dlm mulut ..ada sekali tu tgh mummy leka tgk tv tetiba terasa geli² kat kaki , rupanya adeel tgh ngap ngap mkn kaki mummy ..hahaha nak carik syurga ke nak ? ekekke
-dah pandai tadah² tangan minta dukung , fuhhhhh beyatttttt .
- berat skrg 8.5kg .
- kenal sgt dgn abg adam dia , menggeletik kalau abg adam agah².

tu je yg mummy ingat .
kalau ada teringat lagi , mummy tambah ye ;-))

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers