Pages

Klik Klik

June 29, 2011

Menu simple yg sedap tuk org diet

Salam.
sup petola hihihi ..ramai org x suka petola yer ? saya suka ,dr kecik² sampai ke tuabangka ni hahaha .agaknya sbb mak saya suka masak kot dulu² hihi
sekarang incik tan pun sukaaaa , adam pun sukaaa tp adam mkn bebola & crabstick tu je la .
time ber diet atkins ni kan lagi la saya suka masak sup ,laju jek mkn.
eheheheheh mummy saya mg kuat makan ekekeke
*iklan jap*

June 28, 2011

Tahniah tuk abang adam

Salam.
mummy lupa kot cerita kat sini yg abg adam dah ambik exam tuk kemasukkan sekolah integrasi agama tuk tahun 1 next year . Exam aritu 28/5 kalau x silap . Mmg cita² mummy *citacitamummykonon* nak masukkan adam sekolah integrasi atas beberapa sebab ..dr adam kecik dah veragan ok hihihi mummy hang mmg poyo dam ;-))
Alhamdulillah semalam dah keluar result & abg adam berjaya . Dari 400++ calon nya ,cuma 200 sahaja yg terpilih . Hugs & kisses muchmuchmuch tuk abg adam sbb menunaikan cita² mummy . sila belajar elok² dan menjadi manusia yg berguna pada ibubapa bangsa & agama *mummyskema*
sayannnggggggggg abang adam ;-))

June 27, 2011

1st week ber "atkins"

Salam.
pagi yg mendung .. so lembab jugak la saya nak mengapdet blog ni ,lagi² bila citer ttg penurunan berat berat berat yg x ringan² ni hihihi .
ok , last week kan saya buat diet atkins ..so resultnya dalam seminggu turun 1.4kg SAHAJA. sedih tp kene positif , baik ada penurunan dr x ada . so total penurunan sepanjang 2minggu diet ialah 2.4kg ... sila senyum ;-))
ingat senang ker nak turunkan berat ? 0.5kg pun jenuh tauuuu . sudah la saya x buat exercise ,berharap pada diet makan aje ni .. hari ni nak buat skipping la 100x sehari. azam ni . tali skipping saya dak adam dah buat microphone hehehe
menu pagi td .. 2batang sosej + sebijik telor goreng bersama olive oil
1/2 sudu sos nando hot peri peri
oh yer , pada kawan² yg buat atkins diet ni saya dah jumpa sos yg low carb ,hanya 0.5g per serving ..means 1 sudu cuma 0.5g , meh kita mkn bersudu² ..idak la hambar tawar jek mknan kita ;-))
so , sila terjah pasaraya terdekat dgn anda dan cari lah sos Nando's hot peri peri .
sedappppppp , feeling mkn kat nando's ok !
selamat berdiet tuk diri sendiri !!! chaiyok !!!

June 22, 2011

Lagi-lagi cerita diet

Salam.
Nak buat mcm mana kan , dah join diet 50hr kene la cerita pasal diet . jgn korang muntah sudahhhhh hihihi .
LAst week turun 1kg , sedikit upset tp cepat² pikir positif .. baik la ado dari x ado turun langsung kan ..lagipun umur dah byk ni maka metabolisma pun ada kureng gitu .
*
*
Maka dengan itu , setelah saya khatam blok www.taknakgemuk.com maka minggu ini kita cuba diet atkins pula .. malas nak tulis panjang lebar sbb rasanya korang pun tau apa itu atkins . kalau x tau dan nak tau rajin² la visit website www.atkins.com ..byk info kat sana.
ini menu semalam - selasa . puasa , so mkn x leh byk tp ok la jugak sbb carbs saya cuma 18 . kalau ikutkan saya boleh ambik antara 20-25carbs time puasa begini tp itu jek yg mampu saya makan ..ecehhhhhh . seronok diet atkins ni sbb boleh mkn byk .
kita tgk minggu depan keputusannya . saya x harap lebih² ,janji setiap minggu ada penurunan pun dah cukup baik . jgn naik sudahhhh , x pasal² kene tendang dari program tu hihi

June 20, 2011

1kg pun jadi laaaaaaa

Salam
Tak ada mood nak apdet panjang berjela
just nak notedown pagi ni timbang turun 1kg

now - 67.5


chaiyokkkk.

still puasa tp hari ni saya nak start diet atkins ,insyaallah .

June 17, 2011

Mode : Tidak Sihat

Salam
Mode : kepeningan + cery bery + kemabukan
oppppsssssssssss bkn mabuk berisi adik kepada adeel yer
saya rasa food poison but wonder isi rumah lain x kene pun
padahal kami mkn mende yg sama pagi & mlm
x de ambik mknan luar pun sbb saya puasa
so , hari ni off puasa.
rasa nak tumbang tp gagah jugak dtg keje sbb my kelik off hari ni
boss pun kat obersi
masuk keje tp melepek sesambil jwp call haha

June 16, 2011

Yessss .. my 10th anniversary

Salam.
Alhamdulillah 2 hati masih bersatu ;-))
Tiap tahun tepek gmbr yg sama supaya kaseh sayang terus mekar mewangi bagaikan diawal² perkahwinan ..cewahhhhh .
bila nak selim balik mcm ni ekk?
hahahahaha .

June 15, 2011

PD50H Day 2 - menu & kalori

Salam.
Insyaallah still bertahan kalori under 1200 walaupun x puasa.
tp kene pilih² , kira² time nak mkn tu ..

hari ni puasa lagi , so senang sket nak jaga kalori cuma bab air aje la x leh nak togok byk² sbb masa terhad tp cuba gak la minum more than 1L . masa sahur td dah minum 500ml ,so lepas berbuka sampai la ke waktu tidur leh minum² lagi ;-)

wish me !

June 14, 2011

Cerita anak-anak ku

Salam.
Asyik cerita diet aje kan , boring pulak ..bkn boring diet tp boring sbb x tau nak apdet apa dlm blog ni .. di sebabkan blog ni blog cacamarba , mari kita cerita ttg anak² ku @ hero² ku.
sabtu lepas saya tunaikan janji tinggal janji ehhh janji manis saya pada adam nak bawa dia pergi swimming .. dah lama janji tp since beranak kecik ni kan , celah mana pulak saya nak letak bebi adeel . tp disbbkan kesian dgn adam , gigih la saya hantar bebi adeel ke nursery sekejap. tak lama pun , dlm 3jam++ jek.
mandi pun kat pusat akuatik shah sahaja , jadi la janji mandi hihi
abg adam dah x sabar nak terjun tp mummy paksa dia posing dulu ;-)
gmbr mandi manda sure lah x de sbb mummy & adam 2-2 berkubang x ingat dunia.
adam meligan kat kolam budak , mummy kat kolam dewasa lah . mula² tu tggu jugak ada kat kolam budak tp bila tgk adam leh handle diri sendiri , mummy pun laju² terjun tiruk kat kolam dewasa ..terbakar la kot lemak sikit² tp balik tu mummy balun set nasi + keli bakar + ulam hihihi
adam paksa adeel posing ngan waterglass nya. akibat x puas mandi dia pinjam plak kolam mandi adik dia then dok meligan lam bilik air ..haisssss. nmpk gaya next month kene bw lagi la.
ini bebi adeel yg suka buat hal sendiri ..habit diam main jarijemari yg mummy fikir dia tgh gigih kira duit ekekeke
tgk la tgn dia yg semakin menggebu²
jom geget!

Menu Day 1 PD50H

Salam.
Day 1 diet telah berjaya dgn kalori under 1200.
berkobar² semangat ok , gigih mengira kalori ..kalau bertahan semangat begini kompom saya bleh turun 5kg dlm 50hr .. target saya x byk , x nak pressure diri sendiri. 1kg dlm seminggu or 10hari pun dah cukup bagus , yg penting jangan NAIK hihihi
semalam sbb puasa , jenuh gak mkn nak capaikan ke 1200kalori. hari ni x puasa sbb ada kerja luar sikit ..so kene hati² la time ambik lunch .
semalam berbuka dgn
nasi putih 1 manguk
sup campur - sayur+ isi ayam + bebola
sayur pucuk paku stirfry dgn garlic sahaja
teh tarik kurang manis sendiri bikin
Alhamdulillah kenyanggggggg

June 13, 2011

Kalori untuk hari ini

Salam
disebabkan dlm syarat penyertaan tu ,kalori tidak lebih dr 1200 ,gigih la saya mengira kalori tiap kali nak mkn hihihi

untuk hari ini , sbb saya puasa maka menu berbuka pun dah dlm kepala..so saya just list downkan aje la , kalau tiba² menu bertukar maka esok kita edit .

sahur
spaghetti - 150
hot milo - 138

berbuka
bihun sup - 356
teh tarik - 142


Total = 786.

so , kalau still lapar leh la saya mkn bihun sup 2mangkuk muahahaha

Pendedahan berani mati

Salam
sebab syarat penyertaan PD50hr ada pendedahan berani mati ,maka saya pun dengan rasa segan separuh mati mendedahkan berat sebenar ..berat tertinggi seumur hidupku tanpa bayi dlm kandungan hihihi 68.5kg , *nanges sambil hentak² kaki*


ok , korang boleh gelak lite² tgk body saya yg mantap tu yer.

June 10, 2011

Eeeeerrrr saya ter"join"

Salam

hehehehee dalam saya berbolak balik nak join ke tidak ,akhirnya saya terjebak jugaaaaa.
terjebak join Program Diet 50hr .. uiiihhh berdebar² mengalahkan nak masuk dewan bedah ;-P
berdebar sbb saya ni semangat selalu hilang , berdebar sbb errrkkk ntah yer ..ntah hapa² .

So,demi masuk program ni ..gigih la saya mengira kalori yg berlori² setiap hari tu.
kalori x boleh lebih dr 1200 yer puan² , tp semalam saya terlebey sudahhhh.
tak per , program tu pun start isnin depan ..sekarang kita training dulu .
semalam terlebih 93kalori jekkk ..
chaiyok jiejah chaiyok !!!

June 9, 2011

kuning nya mak ngahhhhhhhhhhhhhhh

Salam

ehehehehe saya x pernah suka warna kuning
saya x ada baju warna kuning
tp tetiba blog kaler kuning
apa kesss ???


kalau x lawo ,bgtau yer
saya cat kaler lain hihi

Program Diet 50hari

Salam.
tak de mende nak apdet tp saya nak membebel gak la kot .
pagi tadi masa blogwalking , terjumpa satu blog INI
hajat hati nak join tp saya punya malas ni mmg x bleh blah ..sbbnya setiap mggu kene apdet berat huhuhu saya alergi penimbang .. takut retak . lagi pulak bab mkn kene kira kalori ni yg paling saya lemah .. pendekkata saya ni malas laaaa , so saya ingat nak join gak tp dr kejauhan . org diet saya pun diet dengan harapan dengan harapan akan turun at least 5kg before puasa , then lg 5kg masa puasa ..wahhhhhhhh besar cita² ku ekekeke .

next monday saya akan sambung balik puasa (byr hutang masa mabuk) , byk ooooo .
so doa saya biarlah sesambil saya byr puasa ni , sambil mengecilkan badan .
sedih oooo tgk byk baju² keje sendat , x kan nak pakai jugak kan ?
harus la saya sarung baju yg agak² besar dr badan .. kang nmpk plak six pax saya hehe.

so ,mana tau pada korang² yg terasa nak join program diet tu , sila la pergi ke BLOG yg berkenaan . ;-)

June 8, 2011

Macam macam hal

Salam.
Lama x apdet ..errrkkk seminggu ehhh ?? ye la ,mcm² hal ado .
last week minggu caca marba kot , adam x sihat ..then kene cuti .
pastu kakak² saya ada dtg rumah , so agak membizi dan tiba² hilang daya
upaya nak apdet hahaha . diorg singgah rumah sbb cadang nak bawa adam bermandi manda kat hot spring sg klah - sungkai . tp mmg x ada rezeki adam kot ,demam dia on off ..x berani saya nak lepaskan dia ikut ,, kesian mmg kesian tp saya lebih pentingkan keshatan dia . INsyaallah lain kali kalau abg adam sihat kita leh aje gi jenjalan ;-)

Then hari jumaat sampai selasa kakak saya n anak dara dia ada lepak kat rumah saya .seronok saya sbb ada bibik hahahaha kakak saya masak terbaekkk ooo ,sudahnya semalam ada opismate tegur sbb semakin berisi ..terusmaksentapnak !!!!

Errrkkk tiba² blurrrr nak taip apa.
till then .. daaaaa.

June 2, 2011

Adeel 4bln

Salam.

Harini adeel 4bln 1hari . pejam celik dah besar anak mummy . dah byk buat peel baru .

~ dah pandai gelak besar kalau kene agah tp gelak x de suara ,camner tu? hhahah

~ dah pandai jerit² kalau biarkan dia lama² & sorang²

~ makin terer menonggeng² , dah pandai terlentang sendiri bila meniarap

~ tido mlm suka meniarap , dah x suka tido dlm buai -sempit kot ekeke

~ kalau tgk abg dia main mata x kelip² , pestu melonjak²kan bdn kesukaan

~ kuat tido hahahahha ini dr dulu lagik .

moga anak mummy terus sihat ceria dan membesar dgn jayanya.

Amin.

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers