Pages

Klik Klik

May 31, 2011

Satu famili tak sihat berganti-ganti


Tu diaaaa tajuk hihihi .


Kesimpulannya mmg begitu la , tak tau kenapa silih berganti org dalam rumah tu demam,batuk,selsema,sakitmata dan mcm² lagi penyakit . saya pun dah lupa siapa yg mula x sihat dulu .. saya , adeel , daddy dan sekarang adam pulak . pagi tadi demam adam mencecah 40temp , adehhhhh laaaaa . kene pulak cuti bergilir dgn daddy sbb tak sampai hati nak hantar nursery . minggu lepas saya mc 3hr sbb sakit mata , lepas tu semput pulak . hujung minggu tadi daddy lak berjangkit sakit mata .. tu belum lagi batuk kami yg x mau hilang². dah cuba mcm² ubat kot still x elok . cuaca pun sekarang x menentu kan , mudah jek sakit .


Moga cepat la kami satu famili sihat ..siksa betul . kalau takat kami je x per tp sian kat anak²..pusing² kene gak diorg jangkitan nanti.


Esok saya cuti jaga adam .. kalau adam dah sihat leh la jgn² hihihi ada hati tuuuu.


SR terakhir bersama CT

Salam.

Mcm sedihhhh je tajuk kan , tp mmg sedih la . CT ni kawan saya yg terdekat dgn office ,so secara langsungnya dia la kawan saya nak makan² time lunch ..walaupun bkn setiap hari tp kerap juga la kami lunch bersama . hari ni 31/5 last day beliau bekerja , lepas ni tukar jawatan kepada menteri perumahan @ surirumah ...weeeeee jelessssss i tawwww. saya ni ntah bila baru berkeyakinan nak sandang jawatan surirumah sepenuh masa tu . ;-)

so ,last date ni ialah last week 26/5 ..hihih lama tul nak apdet yer . ye laaa saya kan rajinnnn. mkn kat SR jek bertiga wif ct & adek tp x plak ambik gmbr kami ..lupa sbb asyik berchitchat huhu .

doa saya moga hubungan kami akan berterusan walaupun sedar makin susah nak jumpa. insyaallah akan jumpa juga time raya kannnn .. moga ct terus gagah menjadi supermama.

mine ..cm biasa la saya kan antu Dory .
ct - vietnamesse mee kot hahahah lupa tajuk

adek- seafood fried rice ?

up dgn pumpkin soup .

sekian.

lepas ni dgn saper la saya nak mkn kat SR ni kan huhuhu



May 27, 2011

Saya addict arabic fud

Tu diaaaaa , tajuk macam dasat aje kan ? tp mmg betul la saya mcm addict .adehhh makan punya pasal mg rela jek jadi addict .

Kan saya MC sampai 3hr , so hari ke2 saya dah menggeletis ..tgk pulak mata x merah pun cuma gatal² sket , so terus jek ON pojek deting dgn kawan² terchenta . mkn 4org (ct,erin&adek) tp gmbr mknan tu cuma hat saya & ct jek ..kami sampai awal so order & balun awal ..tak tahannn hahahaha . ehhhh lupa nak bgtau mkn kat mana , kat D'arab Cafe Sek 13 . ini kali ke 4 saya mkn kat sini .. satu sbb sedap ,satu lagi sbb dekat dgn opis .

mine - lahhm hanith namanya . ejaan lamb mmg gitu yer kawan² ekeke

ini lamb nyer tp keterlupaan nak snap isi dlmnya . errrkkk bkn lupa kot tp gelojoss nak mkn. saya sejak pandai mkn kambeng ni asyik ler order lahhm kejenya hihi
ini lak menu ct - Lahhm Mandey hahaha kita mandikan itu lamb.

ini lak kalau x silap shawarma chicken ?? sedap gak tp sbb dah kenyang belasah nasik kesedapan tu x leh dihayati hihihi

issshhh lupa lak ambik gmbr air .

so , kalau tya saya sedap ke tidak ..saya still kata sedap. sekarang ni pun rasa tertelan² air liur hahahaha dasar kuat makan . mcmmana nak kuyussssss??? uhukkkss.








Kisah hero² mummy

Salam .

Lama mummy x apdet blog , bukan apa cuti weekend aritu mummy sambung terus dgn MC sampai 3hari . ambik ko ekekeke . sakit mata ok ,jangkit dr jiran sebelah ..chooyyyy sungguh mujur x teruk dan paling syukur x de jangkit pd saper² dlm rumah tu . risau byk sbb jiran tu kene satu famili sampai bebi dia yg bawa adeel pun kene ..kesiannnn sgt tgk mata merah² + berair huhuhu . disebabkan sakit mata mummy x seberapa , maka mummy pun berehat² saja lah di rumah pada hari pertama . anak² semua hantar skool sbb x nak berjangkit kan. 2nd day kaki mummy dah gatal ..gigil² rasanya nak keluar hahaha maka mummy mendeting lunch ngan kawan² ..nanti mummy citer ehhh ;-)

Hari ni nak citer pasal bambam saya ni , jumaat lepas dia cucuk for 3month tp masa tu dia dah 3m3w gitu . berat naik sket sbb sehari dua b4 kene cucuk dia kene ciritbirit sket ..minum susu jekk kompom keluar balik masa tu jugak hihi . so berat terkini 6.7kg . last month 6.4kg - naik 300g jek sbb dia kan makin lasak .. dah meniarap ni asyik ler berpusing kejenya . dah masuk fasa berpeluh² tiak mummy time nak pakaikan diapers huhuhu . kene beli pant diapers la lepas ni nmpk gaya ..

senyum sampai semua bahagian senget² - camner tu dik? hhaha rasa nak geget² jek pipi kamu ni tawwww ..
ni pesen tidur sekarang ..ewahhhh x hagak² yer dik . pestu amuk² sbb x leh menelentang sendiri . amuk sbb sesak napas kot. ye la dia kan bambam hihihi

join ngan abg adam meniarap secara duet . abg adam tu ajuk adik dia tp nak tau apa yg jadi kemudiannya ???

v

v

v



v

v

v

v



v

v

v



v

v

v


2-2 tertidur hahahahaha





cepat sgt kan masa berlalu .. mmmppp.

May 20, 2011

Selamat berhujung minggu

Selamat berhujung minggu semua .

biasa la kalau hari minggu mummy mmg off online , bg penuh masa n perhatian pada anak² & apak kepada anak hihi .. padahalllllllllllllllllllllll nak rehat .

Minggu ni kami balik kg kesayangan kami Sekinchan ,bukan Sekinchan Ikan Bakar Restaurant tauuuu hihihi ..tp kami kenal gak owner dia ..errrkkk agak² kalau mkn kat sana dpt x diskaun 50% ?? hihihi ..

Lama dah x balik ..dah sebulan lebey , anak buat saya yg baru abes matrik tu belum berkesempatan nak berramah mesra ngan bebi adeel ..belum lg dia bertentang mata ;-) . so asyik la dok tya bila nak balik ..mcm la jauh sgt kan ? mcm la nak drive 7-8jam ..padahal sejam jekkk ..kalau rempit 45minit kot tp ada anak kecik ni agak² la kan , x kan nak merempit .

balik keje ni nak bawa si bambam ni cucuk peha gebu ..cucuk 3bln.

semalam dia ada sikit ciritbirit , x teruk la ..dlm 4-5kali dlm 24jam. harap² masa balik nanti dia dah sihat ..cepat sihat yer sayang mummy .


saja letak gmbr anak kumbang hahahaha

Dah kenyang makan mesti nyantuk


Salam


Adat la kan , lepas mkn sure mengantuk ..lagi² cuaca diluar sinun agak gelap,redupppp huhuhu bantal pleaseeeeee . Pagi tadi mummy x sempat b/fast sbb jln adalah jem menggila , benci betul padahal x de mende pun sepanjang jln tu ..selalu sgt gini ,kalau hujan tu mummy x kisah la kan . bygkan perjlnan 15minit kebiasaannya mkn masa 1jam , kebas vontot ekekke .


So sbb dah x bekpes so memekak² la mummy kata perut lapar , dlm kul 11 terus call rest order nasi goreng kg ..ambikkkk ko , jrg sgt mummy mkn goreng² ni time lunch ..mkn nasi campur pun jarang gak sbb mummy selalu ambik heavy bekpes hihi . Tepat pukul 1 nasi sampai terus ngap , x toleh kiri kanan dah .. sudah la nasi tu Ya Allah terasa sedap betul ..berapi² telinga ;-P .


Ehhhh x de motif yer entry ni ?? saja jek nak cakap kalau makan tu berhenti la sebelum kenyang , kalau mkn kenyang sgt mcm mummy sure lah ngantuk .



jom menum kopi o bagi cerah mata .


May 19, 2011

Car seat baru si bam bam saya

akhirnya berjaya gak mummy merembat seketul car seat baru tuk adeel . murah je sbb ada offer kat tesco dlm RM100++ . jimat la konon x nak beli hat mahal² padahalllllllll ... padahal nak jimat ok ekeekeke .


jadi la ,janji selamat kan?


so sekarang car seat lama kita sumbat masuk dlm kereta daddy ..jadinya tidak la hati mummy libang libu bila turn daddy ambik anak . walaupun nursery dgn rumah cuma sekangkang monkey @ selang satu row jek tp kene la kita ingat yg malang itu x de bau doyan yerrr hihi.


moga² adik adeel sentiasa dilindungi Allah.


Amin.



*

Picture adalah ehsan pak google tp rupa bentuknya adalah sama cuma kaler hat mummy rembat tu ialah cekelat .


Salmon , tomyam & ayam

Salam

eheh mcm lawak plak tajuk ..bkn apa , nak buat entry sekali harung . menu pun bkn tuk sehari tp menu 2hari ekekke ..almaklumlah tuan tanah kan "rajinnnnn" .

yg pertama - Salmon sweet & sour.

tgh kemaruk plak buat sweet n sour ni ..pertamanya sbb mudah semudah ABC ,cewahhh. yg kedua sbb dia x pedas kan , so adam mmg leh mkn dgn byk nya . mumy x yah pikir nak buat lauk apa pulak tuk adam ..

ini plak tomyam campur ..mak aiiii berlinang berladung kuahnya ekkk ?? mmg kene buat kuah byk sbb daddy kan suka hirup² kuah dgn byknya ..siap bermangkuk² lagi. pun mummy buat x berapa pedas sbb seswai tuk dak adam tp mummy campak segenggam cilipadi dlm tu ..so tuk mummy senang jek ,kalau nak pedas berapi picit pecah²kan cilipadi kat pinggan sendiri hihi
up ngan ayam goreng + kacang botol . ni pun pebret seisi keluarga gak . licin semuanya sekali hadap ;-) . puas hati tgk org² kesayangan makan dgn sungguh berselera walaupun masak adalah sesimple yg ado ..jimat masa yer anak² bukan malas heh~




sekian



May 18, 2011

Kisah Adik & Abang

Salam.

seronok x cuti lama ?? x la lama kan tp isnin keje,selasa cuti plak. kan bagus kalau rabu keje,khamis cuti,jumaat keje .wahhhhhh opis bapak ko kahhh? hikkkss.

*

Saja nak citer perkembangan anak² .

adeel sekarang tgh kemaruk main jari hihihi comeyyyy sangat tgk . pelik agak nya tgk jari jemari sendiri . Alkisahnya mummy baru bukakan sarung tgn nya ..patutnya lepas pantang aritu dah buka kan , tp masalahnya adeel ni suka sgt cakar muka sampai berdarah. pertama kali mummy buka dia cakar tepi mata sampai berdarah , terus mummy pakaikan semula ..bertahan sehari jek x pakai sarung . lepas tu masa umur dia 2bln++ sekali lagi mummy togelkan tgn dia , sekali balik dr nursery hidung plak berdarah , adehhh la adik ..kamu x sayang muka ehhh? terus mummy sarung balik sampai la last week adik 3.5bln baru mummy buka sbbnya adik dah pandai meniarap kan .. x gagah perkasa betul bila pandai meniarap but still pakai sarung tgn mcm bebi dlm pantang hihihi .

so ,keje adik sekarang selain meniarap adalah main jarijemari sendiri ..rasa comelll sgt kalau dia tgh main jari , at least bila dia leka main jari x de la jerit² minta dukung kan ?

see .. jari montokssss , geget sedappp tu .
dlm kereta still main jari . nampak gaya adik ni leh bekerjasama duk dlm car seat . leh la tahan dr rumah sampai ke tesco/giant lebih kurang 15-20km gitu . kalau abang adam dulu 5minit pun dia dah jerit² sambil mengelijat nak keluar ..mummy x tahan telinga ooo .

pestu adik suka main kain napkin ..agaknya xcited sbb motorskill jemari dia leh berfungsi ekekeke xcited nak pegang semua mende ;-))

ini budak besar masa kecik² x nak duk kat car seat ,tp bila badan dah panjang sibuk nak duk dlm car seat adik ..kaki + kepala dah terjulur keluar , siap leh tido lena lagi tuuuu.

adehhh la anak , mcm² peel . dek kerna abg kemaruk nak duk kat seat adik , terpaksa rela mumy pangku adeel yg debummm itu .

mmppp tgh pikir nak beli car seat lagi seketul , kene letak kat kereta daddy jugak sbb kadang² daddy terpaksa ambik adik dr nursery ;-P


May 16, 2011

Chakri Xpress Alamanda

gathering @ Chakri Xpress Alamanda with geng wifey club.


aisehhhh seperti biasa mummy mendemuk x henggat

helppppp!!!


jom diet .

May 11, 2011

Adeel dah meniarap

Salam.

Takut lupa , so mummy kene buat entry pasal adeel .

yeaaayyyyyyyyyyyyyy adeel dah pandai meniarap @3month 1weeks ..chaiyok chaiyok! . mummy ingat lambat lagi la baru pandai sbb adeel kan bambam ,mcm berat jek dia nak pusing² badan ..tiba² last weekend ,wahhh wahhhh dah pandai . xcited semua org -3org jek ,masing² tunggu adeel pusing badan sambil bagi semangat ..hahaha lawak pulak bila ingat ,apa agaknya jiran² fikir yg kami riuh rendah kan kikiki

abg adam siap bagi sokongan sepenuh jiwa raga ,siap sediakan adik hadiah kalau berjaya pusing..mak aiiiiiiiiii ..tgk la dlm gmbr tu,dia get ready hadiah kuda kiikiki


ni plak versi mummy bila geram . sbb adeel dah kene bedung,leh la kita dera dia ekekeke
jgn call talian NUR tawww , mummy dera sayangggggggggggg ♥♥♥




May 9, 2011

Hari Ibu - Mummy layan diri

Salam.

Salam hari ibu buat semua .

mummy x de celeb pun , layan diri je kat rumah . Adam ikut daddy pergi meeting penduduk pagi² ahad tu .. mummy ? mummy layan adeel aje laaaa , dok kacau² adeel tido ..gomol² sampai dia ngamuk hihihi .

*

awal² tu mummy dah perap ayam , teringin nak mkn ayam bakar

nak pergi kenny roger malas pulak .. malas sbb nanti tgh sedap² mkn adeel ngamuk ,abes hilang selera ..so tuk lebih selamat buat sendiri ;-P . walaupun x sesedap kat kenny roger tp sedap la kat tekak kami anak beranak .. licinnnnnnn .

versi belum bersiram
setelah disiram

mkn plak ngan nasi planta hihihi

jangan tya pasal diet - kelautttttt.

*

hari ni isnyaallah mummy puasa , ada byk hutang lagi huhu






May 6, 2011

Hari Terakhir

Salam

Still dalam mode:fenin dek audit sampai mood nak blogging pun kedasar laut . hari ni harap² last day diorg kat sini , biasanya seminggu saja then diorg akan sambung dr office sana .. harap² hari ni mummy boleh balik awal sket ..kepenatan dah tahap max ni ,balik rumah je rasa mcm x bleh buka mata ..bebi adeel pun mcm faham yg mummy penat ,elok jek dia tidur mlm ..biasa la kalau hok hek sesekali kan .. x kan nak senyapppppppppppp jek dr mlm sampai pagi hihihi bkn bebi la namanya ;-P

jadinya disebabkan mummy x de mood blogging,maka mummy korek² entry lama terutamanya entry bab mkn n masak² , tetiba terasa malasssssnya mummy sekarang . kalau masak pun nak masak yg simple² jek , nak ambik gmbr jauh sekali padahal kamera baru beli huhuhu ,jgnkan gmbr mknan gmbr bebi adeel pun mummy malas nak ambik ,camner tu ?? hilang keghairahan ekkk ?? kalau adam dulu tiap hari ambik gmbr .. x adil sungguh la mummy ni kepada anak bernama adeel hihi

cakkkkkkkkkkkkkk untie² uncle² semua , saya nak pergi solat jumaat

jommmmmm ;-))

budak tembam ini semakin sedap digomol² , mmg sokmo merah² pipi kene gomol ngan semua org ,pasrah ajek dia hehehehe ..x lama lagi sure dia pandai tepis² kan ??

ni gmbr dia bgn pagi td sewaktu berumur 3bln 6hari ;-D

May 5, 2011

Kalau otak serabut,semua bende tak kene


Salam.

sekarang baru 5.40pm , mummy masih di office . lambat lagi kot baru dapat balik ,auditor tahun ni terlebih rajin ..sampai 7++ pun x reti² nak balik . selalunya waktu² begini mummy dah sampai rumah , tgh bersilat nak masak or kalau x masak tentu masa ni mummy tgh gomol² bebi adeel .. kejap lagi pukul 6++ mummy dukung adeel ambil angin petang kat depan rumah , kalau kebetulan ada jiran sebelah kat luar rumah maka mummy pun buat mesyuarat tingkap hehehe indah nya hidup .

*

eemmppp lari tajuk , sebenarnya mummy kehilangan kabel camera .. x tau kat mana tp mummy sure ada kat opis mummy ..puas dah dr pagi geledah bilik mummy ni tp x jumpa , malas nak serabutkan kepala otak , so mummy biarkan saja la . kita peram gmbr² dlm kamera tu sampai jumpa balik kabel tu or sampai mummy beli kabel baru ..ada jual kan kat kedai kamera?? ntah bila la baru rajin nak terjah kedai huhuhu . mummy ni ada masalah sikit nak terjah kedai² begitu,maklumlah mummy bukan pencinta gadget² semua tu . hp pun pakai jek apa yg ada,janji leh call ,sms & ambik gmbr dikala terdesak hihi .

*

Dek kerana sibuk audit minggu ni , maka hari² kami mkn tapau kedai jek. daddy la yg jadi mangsa ..daddy la jugak yg kene ambik anak² , kesian kesayangan² mummy semua. kalau daddy yg takeover mmg ada la budak tak mandi time mummy balik keje ,ambik kesempatan betul dak adam tu dgn daddy dia ,mentang² daddy x ada tokoh jadi singa mcm mummy ;-P . bebi adeel pulak tiap kali mummy balik keje dia asyik tido . ada baik & buruknya .. yang baiknya ialah mummy sempat mandi ,makan & kemas² beg skolah anak² tuk esok harinya tp yg x baiknya ialah mummy x dapat nak peluk syium bebi adeel , x sampai hati nak kejut dia dr tidur. malam tadi adeel bangun pukul 12mlm++ , terkebil² sebelah mummy dgn mata yg sangat bulat hihihi tp mummy pulak yg rasa x larat nak buka mata , mummy hugs & kiss byk² then mummy tepuk² dia balik suruh tido ;-( , pagi td pun sekejap je adeel terjaga then tido balik sampai la mummy angkat dia masuk dlm kereta & hantar pergi kerja ..

bila melalui perkara mcm ni mummy selalu teringat mcmmana yer mommies lain yg kerja sampai mlm setiap hari ?? kadang² mummy nmpk ada parent yg ambik anak² dr nursery dah mlm dlm pukul 8++ ,mcmmana mereka spend time tuk anak² yer? sure masa tu anak²pun dah ngantuk ,balik rumah tido then esok pg pergi lagi nursery ..tiba² kuat keinginan mummy nak berhenti kerja but knowing me lahhh , mummy rasa mummy akan mati kutu pulak kalau x kerja hehehehe byk pulak yg mummy merapu petang² . dah la entry x de gambar ,sure x de yg sudi baca kan ? tak per , kalau mummy tua² nanti bleh la mummy baca balik blog ni , x pun mummy suruh adam & adeel baca balik ..baru la diorg tau betapa susahnya hati mummy kalau berjauhan dgn mereka ,kalau x bleh spend time untuk mereka ,kalau x bleh masak tuk mereka , x bleh suapkan mknan tuk mereka .. padahal seminggu jek setiap tahun mummy kene balik lmbt , poyo jek lebih mmuahahahaha.

*

ok la , cukup la mummy merapu petang² ni

waktu ni dah nak pukul 6ptg , mmppp lagi sejam kot baru boleh balik .

May 4, 2011

Minggu yg penuh dengan tekanan

Salam.

Minggu ni alkisahnya minggu stress -seminggu dlm setahun . Ye la ,mana² org pun mmg x suka time audit kan ? Mummy pulak mmg terlibat 100% , mmg pack dan boleh pecah kepala dibuatnya ..selalunya selepas habis minggu audit mmg mummy ambik cuti tuk release hihihi poyo ajek bunyik nya tp itu benarrrrrrr ..mcm nak lepas geram dgn boss pun iya jugak ,almaklumlah seminggu ni mmg kene ngadap auditor n jawap soklan² yg kadang² x de kene mengena ngan keje mummy .. account kacau bilau sbb boss suka anggap kampeni dia ni mcm kampeni kacang putih huhuhu ..

semalam untuk pertama kali daddy ambil bebi adeel dr nursery , dia jd babysit untuk beberapa jam sehingga mummy balik dlm 7++ . mummy mana biasa balik lambat ,mana ada keje o/time kat opis mummy .. setiap hari mummy balik sharp pukul 5 , 5.15pm dah terpacak depan nursery ambik anak² ..pastu leh bergomol² berpeluk syium ngan diorg . bila terpaksa balik lambt ,x dpt sediakan dinner diorg , dan jadi org kedua selepas daddy pelik syium diorg ..semua jadi x besttt , mummy alwazz nak jd yg pertama hihih tamak !

*

Tak per la ,seminggu aje pun ;-D

May 3, 2011

saya dah 3bulan ,saya semakin buntat hehehe

Salam

*

anak mummy dah 3bln ,cepat je masa berlalu

rasa mcm baru semalam perut mummy dibelah²

mcm baru semalam airmata mummy mengalir sbb x bleh bgn dr katil

mcm baru semalam mummy dengar daddy azan/qamat kan adeel

cepat betul masa berlalu .. x lama lagi adeel pandai berlari ,kemudian sekolah , pestu kawin ayoyoyoyoyoyo pestu mummy pun jadi nanny hahaahha

- adeel dah pandai melilau² mata tgk org , tgk barang mainan

-kalau panggil , adeel dah menoleh

-time tido dah mengiring , x lama lg sure meniarap

-sekarang kalau mlm adeel kurang nak menyusu sampai mummy risau ,dia nmpk gaya lebih sayangkan mata dia ekekeke anak saperrrr la tu yg kuat tido

- siang² kalau hari mggu suka buat perangai x mo tido ,kalau kat nursery penjaga kata dia gud boi ,asyik tidoooo jek ..amboiii nak dera mummy ehh ??

- adeel x berapa suka keluar rumah , dia asyik ingat nak lepak² dlm buai ,susah skrg kalau nak pergi beli barang - semua nak serba cepat . kene balik sebelum dia ngamuk² haissshh.

*

*

itu je yg mummy ingat buat masa sekarang.

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers