Pages

Klik Klik

April 29, 2011

Terpaksa mengaku

Salam .


terpaksa mengaku yg sekarang mummy overweight huhuhu

saper yg x stress bila berat badan x turun² selepas bersalin kan .

pulak tu bila c-zer mummy x digalakkan pakai bengkung ,jadinya bengkung tu duk diam² lam gobok sampai gobok yg jadi selim cisssss.

*

jadinya mummy pakai pb ada byk sebab

-sakit belakang , sakit sgt pada waktu² tertentu

-overweight , sakit tumit sbb terpaksa tampung berat badan yg berlebihan

-baju kerja byk yg x muat ..huwaaaaaaaaaaaaaa


36"

30"

43" - yg ini mmg x bleh blah ;-(


berat ? - 60kg ++ errrrkkkkkkkkkkk !



*

so , mummy berazam untuk pakai pb ni tanpa culas

mummy nak jaga makan

mummy nak rajin² tolak stroller adeel gi taman bila hari cuti.

Chaiyokkk !



April 28, 2011

Mummy pun nak selim gak ... soooo beutipul

Salam

today mummy start pakai beautiful

*ehem ehem sambil kenyit² mata hahahaha*

tunggu la result dia barang sebulan dua lagi yer ,jgn la pulak nak berharap selim dlm masa seminggu.

yg paling penting sakit belakang mummy harap² akan hilang

mummy sakit belakang lepas c-zer si bambam adeel .

effect kene bius ehhh ???


April 27, 2011

Lagi sempoi lagi bagus - mak mertua pun suka

Salam.

cerita makan la kita hari ni yer ??

sebenarnya dah dekat 2mggu ni mummy hari² masak tau , almaklumlah MIL ada kat rumah-kene la tunjuk pangai menantu mithali sket .. x mo la jd menantu antu sokmo hehehe

lagi pulak ini julung² kali nya dia nak stay ngan kami , itupun hujung mggu ni dah nak balik.

cehhhhhhhhhhhh macam ler masak hebat sgt kan,padahal haibat kehkehkeh

tpkan semalam saya masak simple gini ,bertambah² beliau makan

jadi mari kita masak simple² je untuk hari ini esok lusa tulat bla bla bla

sup petola
sambal sardin tak pedas sbb ada budak nak mkn ,so mummy campak cili padi byk²
nak pedas sendiri picit² dlm pinggan ;-))

nugget

*

*
tu jek lauk kami tp masing² makan bertambah

fuhhhhhhhhh mcm sedappppp sgt hihihi



April 26, 2011

Sesekali mummy shopping

Salam.

malas plak mummy nak apdet blog , sebenarnya x de cerita sgt.

balik² cerita yg sama .. nanti nak ulang baca pun malas .

bukan la bermakna x ada apa² yg berlaku dlm hidup seharian ni tp mppppp mcm org lain gak la kan .. x kan balik² nak cerita makan ehehehe tp dulu mummy rajin buat entry akan kan? nmpk sgt kuat makan muahhahaha .

*

hari ni mummy nak cerita ttg shopping.

mummy bkn shoppholic punya olang tp bila sesekali mummy shopping,leh terduduk gak ler lepas tu sbb kira syiling hahaha .

mcm masa peknen aritu mmg mummy x de nafsu nak shopping ,barang bebi pun ala kadar jek ,tp syukur lah sbb bebi adeel mmg murah rezeki ..byk betul hadiah dia dpt. Amin.

alkisahnya , ada la beberapa barang yg mummy aimed tp bila nak beli terasa sayang plak duit hehehe dasar la kan . pestu nak tggu org hadiahkan mcm "mimpi la kooo" .

so biar lah kita pendam dulu hajat² yg x berapa penting tu yer .

hari ni mummy terrrrrshopping la beberapa barang keperluan *perlu kee" mummy

-seluar kerja

-baju kerja

-sling bag (padahal dah ada beberapa kat rumah ishhh)

-tudung + anak tudung (ni pun kategori membazir gak)


*

nasib baik cepat sedar , cepat² blah dr sana

laju² balik office hahahaha
sampai office termenung japppp , pikir² kalau daddy tau sure kene smash ni wakakaka

lepas tu mummy sedapkan hati sendiri

"x per ,rewards tu diri sendiri setelah penat keje"

alasan aje tu kan ?

April 22, 2011

Bila po po jatuh tangga di malam mummy sentap hihihi

Salam


Ini cerita mlm tadi .. mlm tadi yg masa mummy sentap tu .. hehehe

alkisahnya ..ehhh mummy lupa nak khabo ekk yg popo bebudak tu ada dekat rumah sekarang. dia kata nak lepak ngan weoll plak .. mummy x kisah tp pandai² la bawa diri ye . mummy berkerja so x bleh la bg layanan 100% kat dia .. takat sediakan makan tu no problem lah .

*

Malam tadi tgh mummy sentap² dgn daddy sbb dia lambat balik , tiba² po po keluar dr bilik ..dia tidur awal yer anak² , kul 8.30 dah masuk bilik kehkehkeh mcm budak skolah plak kan .

mummy pun agak hairan la sbb sepanjang 3-4hari kat rumah kami ni , kalau dah masuk bilik po po terus tidur , mlm td leh bgn plak .

po po ni tidak la tua ,dlm 60++ jek tp dia OBES (kenapa nak hilite ekkk?) haahha menantu hantu tul mummy ni ;-P .

selalunya kalau po po nak turun tangga dia akan pegang dinding + sofa , saper yg tau rumah mummy tau la yg hall ngan dining tu dipisahkan oleh tangga kecik ..3anak tangga jek.

so dari dining tu po po nak turun ke hall .. masa nak turun tu mummy dah terdetik dlm hati

"ehhh kenapa po po x pegang ehhh ,nanti jatuh " .. belum abes pikir tiba² kebabommmmmmm po po jatuh .. rasa mcm nak terbang jantung mummy tau , adam siap jerit lagi "po pooooooooooooooooooooooooo " hahaahhaa mmg kami berdua terkejut monkey lah. pucat muka mummy tau , mana la tau tiba² po po pengsan kaaa? camno ??

cepat² mummy tya dia ok ker tak .. po po kata ok ,sket jek sakit kat tgn sbb tahan badan dia yg berat tu . mmmppp x tau la kalau dia x mo ckp ngan mummy kan ??


so , mlm td masa daddy balik ,mummy suruh dia tya po po

daddy kata po po ok , pagi ni pun mcm ok

mummy bukan apa , org tua kan yg jatuh tangga ..obes plak tu , tulang pun x berapa nak kuah

po po tu pun bkn gagah sgt nak bawa badan .. harap² mmg betul dia sihat² saja

kalau sakit nanti mlm kene bawa pi klinik .


ini gmbr over , x de la po po jatuh gitu hihihi




Bila mummy sentap

Salam

ehehe mlm td mummy sentap , dgn saper lagi kalau bukan dengan daddy .

ecehhhhh gmbr pinjam ni over plak sentap nya , mummy idak la gini ..mummy sentap² manja jekkk hikhikhik .

Al kisahnya semalam kan mummy puasa (elehhhh daddy puasa) , so konon² badan sgt tired balik kerja tu .. kebetulan dah 2hr mummy kene hujan kaw-kaw punya masa buka pagar *daddy , sila pasang auto gate* , jadinya badan mmg dah rasa lemah ..tambah pulak 1st day mummy ganti puasa *bykkkk oooo mummy kene ganti* jadinya penat tu terasa lain macam.


Nak jadi cerita , bebi adeel plak agak meragam sejak ambik dr nursery .. mata dia ngantuk tp x mo tido , gigih dia menahan mata oooo ... eiiii mcm nak geget² itu budak debab!

rasanya 5-6kali mummy keluar-masukkan adeel dlm buai , x nak gak dia tido .. asyik nak berdukung ..fineeeeeee kalau dia cuma 3-4kg , tp dah nak dekat 7kg oooooo lenguh tgn mummy huhuhu . dah la kalau dukung x nak duk setempat ,dia nak mummy rounding² satu rumah ..wahhhhhhhhhhh sessi menselim kan mummy nmpk gaya .

buka puasa pun mkn laju² , ehhh telan² kot - x sempat kunyah patploh kali . mana la mummy x gemok ,mknan susah nak hadam oooo .


yg buat mummy sentap tu , daddy bleh plak pergi surau x balik² - huwaaaaaaaaaa.

selalunya lepas isyak dlm 9.30 dia dah sampai rumah , mlm td tunggu punya tunggu punya tunggu sampi 11.30 oooooo ,mana mummy x sentap . mummy x kisah kalau dia bgtau dr awal ,so senang la mummy minta dia angkut buai adeel awal² , mummy mana larat nak buat semua tu dengan adeel yg asyik merengek ..sadisssss.

pinggang pun rasa nak patah .. dan dan rasa nak nangis hahahaha


so , bila daddy balik dia tau ler mummy sentap ..laju² dia tukar baju semua pestu ambik adeel dr mummy . terus dia suruh mummy tido . tau x per ..mummy penat tauuu. ini anak bersama so sila jaga sama² .. karang mummy lari dari rumah !!!!


pagi ni daddy beli jiwa mummy dengan roti canai 2keping..apekahhhhh?

x agak² ok , bini awak ni sedang diet .. x nak mkn roti canai !

sambung sentap !





April 21, 2011

Kaseh Abang

Salam

abg adam kadang² mmg suka ulit adik dia ,kalau adik asyik tido mula la dia terjenguk² dalam buai dgn harapan adik akan bgn hihi sweet la abg adam ni walau lasak tahap otomen taroooo.

adik pandang lain ,abg pandang kamera
sampai kemek² pipi adik n mata sepet sebelah hahahaha

motif ?? apesal adik still pandang tmpt sama?

abg adam plak bawa botol air sekali , udah la x pakai baju ..haisssshhh.



moga kaseh sayang abg-adik berkekalan hinggu hujung nyawa.


Ehhhh macam sama jeeeeee ??

Salam

Heheehehhehe apa yg sama ?

menu mummy tu la .. nmpk sama tapi tak serupa tau .

*

*

ini tom yam putih - menu hari isnin

ini plak sup campur - menu hari rabu
isi dia sama jek lebih kurang tp rasa dia x sama tauuuu (nak jugak menang) hehehe.
kebetulan po po (nenek adam & adeel) ada dekat rumah , so menu kene yg familiar kat tekak dia , mmg la dia x kisah pun mummy masak apa - all dia mkn tp errkkk errkk aritu nmpk dia suka sgt mkn tomyam putih campur tu , so mummy pun ulang tayang la menu. kbetulan bahan pun still ada .. ehhh mil mummy x byk songeh tau ;-))



April 19, 2011

Wajah baru


salam


mummy gatal tgn , so belog mummy berwajah baru yg sangat simple . senang untuk ditelek ,di baca hatta anda rabun sekalipun hihihi


enjoy!


April 14, 2011

Adeel interframe

Salam

mummy saya x de cerita nak ditulis , so biar adeel je yg interframe . abg adam pun dah x nak jadi model mummy , selalu jek paksa² adeel jd model .. adeel suka jek walaupun dlm gmbr tu adeel mcm x de perasaan hihihi sebenarnya adeel suka yeayyyyy ..


April 13, 2011

Telor oh telor

Salam

semalam balik kerja mummy tya daddy "i nak masak kari , u nak kari apa ?"

daddy : masak la telor , dah lama x mkn

mummy : betul ker ? i dah keluarkan ayam ni (dlm hati dah melompat hahaha)

daddy : yeeeeeeeee

*

*

untuk org pemalas seperti mummy , telor adalah memudahkan kerja dapur saya ekekek hidup telor hahahahaha. mummy campak aje apa yg ada kat dapur tu , tambah kentang sbb itu pebret daddy , pastu ternampak plak belen terung .. leh la join sekali , adehhhh laa dasar pemalas hihihi

lepas tu nmpk lak kailan yg dah nak layu ..ehhh cepat plak layu yer , selalu nya lambat sket baru baru .. ni baru hari ahad beli , selasa dah nak layu .. so daripada terus layu baik la kita masak ..jadi la kailan goreng ngan bawang putih . malas nak kebek² ikan masin padahal ada je dlm peti sejuk ..kan dah kata mummy mmg malas sekarang ;-P * tak de telor tiruan kan kat malaysia*

April 12, 2011

Mummy kembali ke dapur

Salam.

Lama dapur mummy x berasap penangan mabuk + pantang + malas hihihi , yg lebihnya malas laaaaaa .

So weekend td mummy merajinkan diri shopping barang basah , beli sikit² jek sbb x pasti setakat mana kerajinan mummy nak masak . Adam plak dah lama request nak mkn salmon ..sian anak mummy , lamaaa mummy mabuk x leh cium bau salmon ..nak mkn kat kedai mahal banget miahahaha kedekut mummy .. ..

so,mummy pakai gmbr lama aje la yer , udah mende pun sama jek . mummy masak salmon bersos madu , pebret seisi keluarga ..ehhh bebi adeel belum leh join , tggu adeel umur 6bln mummy buatkan bubur salmon yer nak hihihi

kita up dgn sup sayur ,, ni pun pebret seisi keluarga , mkn dgn salmon dan nasi panas ..mmg kalau org dtg rumah pun kita buat² x nmpk hehehe.
Kebetulan semalam daddy puasa sunat , so mummy bleh la masak berlengah² . kalau x daddy sokmo nak dinner @ 6.30ptg , kalut mummy weh . kalau bebi adeel x byk ragam boleh la masak laju² , kalau meragam ..huhuhu masak kat kedai jekkkk . x larat la mummy nak tonggang terbalik kat dapur sambil dukung adeel ..haiiissssss bahaya kan ??
*alasannnnn*




Adeel & sling pouch

Salam .

Hari ni mummy nak cerita ttg pengalaman mummy , adeel & pouch .

masa abg adam dulu mummy x de belipun sling mcm ni ,sbbnya kami dulu adalah xcited untuk mendukung adam .. daddy la yg sokmo jadi hero , tu sbb sampai sekarang adam still berdukung dgn daddy time bgn tido nak turun kebawah .. kalau dgn mummy jgn la buat perangai begitu ,mau patah riuk pinggang mummy hihihihi . lagipun abg adam masa kecik² tidak la segebu gebas adik adeel , mummy still boleh dukung. bebi adeel ni mummy surrender lah , baru 2bln dah 6kg ..nanti 4-5bulan??

hahahahha pitammmmm ..

mummy beli yg seperti diatas , hihihi mmg beli dr dealer tu la . mummy prefer pouch banding dgn sling sbb sling tu nmpk panjang . mummy perasan diri sendiri kecik molek *padahal mcm mak gajah*

so mummy ambik size S hihihi , mmg sedang elok seperti gmbr di bawah . adeel pun lena je tido masa kami bawa jalan² , agaknya dia ingat dia tido dlm buai kot hahahaha mmg la buai , buai bergerak lagi ..lepas tu dgn bau ashem mummy lagi , bertambah² lena la bebi adeel tido hahahaha

kesimpulannya , harap² mummy akan rajin la bawa pouch ni berjalan , sbbnya mummy ni selalu sengaja lupa sbb nak dera daddy dukung anak

*muahahahaha gelak jahat*

April 8, 2011

Mengidam nasi arab la pulakkkkk

Salam.

Tak agak² kan ? dah lepas musim mengandungpun ada gak ngidam² lagi . ni maria punya pasal la ni , dok perkenalkan mummy dgn nasi arab ... udah mummy ketagih ..ntah hapa².

tp kan , mummy rasa mknan arab ni very healthy tau , nan hado minyak melipah ruah sampai leh goreng telor ..

*

venue : D'arab cafe - seksyen 13 shah alam

mine - royal arab my kelik - lamb kabshah

* * yummyyyyyy , me loikeeeeee * *


*

*

*

daddy , weekend ni kita mkn nasi arab yokkkk!!! hihihi



April 7, 2011

Demam kali pertama

simanja saya ini sudah demam untuk kali pertama huhuseawal usia 2bln++ dah demam ,siannnn dia .mummy saspek dia berjangkit dr mummy ..walaupun mummy dah elak sgt² attach dgn dia masa demamtp mana boleh elakkan , sure la time menyusu dia nak melekap kat mummy jek.

sudahnya berjangkit juga.

semalam masa mummy ambik dr taska , teacher bilang badan dia panas sgt masa t/haridah bg ubat tp masa balik tu dedar balik. mummy daddy tunggu sampai mlm lepas isyak , panas x kurangterus shoot ke klinik kali ke-2akhirnya doktor kata terpaksa bg antibiotik walaupun mumy mcm berat hati. kesian adeel kecik² dah mkn antibiotik

tp Alhamdulillah sepanjang mlm td dia tido sgt lenamummy daddy pun tumpang lena sbb dah beberapa mlm kami berjagamoga adeel terus sihat yer sayang .. susah hati mummy tgk adeel ngamuk² sbb badan tak sihat.

April 5, 2011

Update terkini & terhangat



Salam.



siri apdet laju-laju , biar ado dari tak ado hihihi , entry pun x de gambar.



1-bebi adeel x berapa sihat , badan dedar sket dr weekend aritu , cdg nak cucuk tuk 2bln pun x jadi sbb doktor x bg ..tggu adeel betul² sihat baru cucuk . bebi adeel dah 5.8kg ,wahhhhh hantap anak mummy , lenguh dah pinggang kalau dukung lama² tp mcm biasa la kalau keluar mana ada mummy dukung anak , itu keje daddy yg gagah perkasa kehkehkeh . adam dulupun membesar dlm dukungan daddy .. mummy ni badan jek besor tp lembek hihihi





2-abang adam sangat sayangkan adik adeelnya . weekend td bila adik nangis kuat² satu taman leh dengar , abg adam dah cebik² kendian airmata pun kuar mencurah² . mummy tya kenapa , dia jawap "adik sakit mcm nak mati" choyyyyyy sangat ekekeke . sebenarnya dia terkejut sbb bebi adeel nangis kuat hihihi . kamu pun dulu nangis kuat nak oiiii .





3-mummy tengah giat menurunkan berat badan yg berat tak ringan² ni . wajib turun dlm 5kg lagi ,kalau x mau berkelapuk baju-baju keje x leh muat . stuck tang peha , huwaaaaaaa... kalau ikutkan cuma lagi 1kg je sama ngan berat b4 peknen tp lemak telah berkumpul dgn jayanya ditempat² yg x sepatutnya haihhhh !





4- makanya , entry² akan datang akan tiada lah gmbr mknan sbb mummy malas masak . tengah membiasakan diri dgn rutin harian as a ibu beranak dua , kalut wehhhh . mcm x sempat je nak masak .. alasan kukuh gitu , bulih ??? boleh la , daddy pun x de byk bunyik ..nanti² kalau dia ada bunyik² bosan mkn makanan luar baru mummy turun dapur ;-P



April 4, 2011

Kembali bekerja,kembali blogging hihihihi


Salam.


hari ni mummy dah mula bekerja setelah bercuti-cutian 2bln lebih. hajat hati nak sambung cuti lagi seminggu tp panggilan kerja yg menghalang . byk keje menanti weh ,makin delay makin menimbun jawap nya huhuhu .


bebi adeel dr last week mummy dah hantar training (hahahah training) kat skool . Alhamdulillah respond baik dr teacher² kat sana , kata adeel ok dan senang nak handle. ye la , bebi kan ..tido aje la keje nya selain minum susu . moga² anak mummy terus serasi kat sana , sihat dan hepi² selalu .. mummy pergi mencari rezeki yer nak (wahhh tetiba emo hahha)


nanti mummy blogwalking plak ..byk cerita tertinggal dlm 2bln ni kot ;-)


NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers