Pages

Klik Klik

August 26, 2010

Cuti panjang bukan cuti raya

Salam ramadhan ke 16.
-
-
Salam nuzul al-quran
-
-
Salam merdeka
-
-
saya cuti 27-31hb , isnin saja ambik cuti malas
sebenarnya isnin tu ada 1st check-up kat demc
tp dah tukar ke 28hb plak , ikut waktu keje puan dokter :-))
doakan saya n bebi sihat-sihat yer
nak raya dengan gembira ni walapun mabuk x hilang lg .
ada sesekali uwek uwek sampai lemek to tidakla setiap hari mcm mula² dulu
tp sekarang kerap pedih ulu hati + sakit kepala
redha ajek laaa , nanti ngadu domba ngan dokter lagi dan lagik!!
-
-
hari ni incik tan berbuka dlm majlis saudara baru with sultan selangor terchenta
esok ada majlis berbuka dgn anak yatim anjuran tmpt kerja dia
so , rasanya sabtu tu nak or x nak mmg terpaksa rela menggagahkan diri shopping sikit² tuk raya . Nak cari kan adam baju kasual sepasang dua , baju mummy x yah la kot tp kalau incik tan nak belikan x kan nak tolak kan - rembattttt .
nak beli sandal , kasut sekarang semua ada tumit-bahaya² (alasan)
nak belikan simanja bambam anna iman baju kurung , dah janji dgn mama dia
mama anna iman membizi bisnes kueh raya , x reti duk diam tul minah tu
sebelum puasa dah dpt order dlm 4000++ 's tart nenas .. dlm 100box kot
tahun ni x dapek nak nolong ..nak bawa diri sendiri pun x daya den hehe
-
-
Nak beli sikit kueh raya kot tp incik tan kata x payah laaa
kalau ada tamu nak mai , kita order jek dr rest depan rumah
hekkellehhhhhhhh x mencabar betul laaa ekekke
tau la bini u ni x larat masak , tp malu la menu order
busuk² pun mee goreng kaa , spagetti kaa cisss ciisss
-
-
tu jek nak membebel
entry tu bleh diguna pakai selama 5hr wakakaka

August 24, 2010

Ramadhan 14

Salam ramadhan ke 14.
pejam celik dah 2 mggu kita di bulan ramadhan..cepat sungguh masa berlalu.
semalam saya puasa ..cehhhhhh puasa pun nak bgtau org ekkk
ye laaa , sbb puasa saya tahun ni celam celum kan
ikut kondisi perut ..kalau x tahan sgt mmg saya berbuka.
-
-
disebabkan puasa , belum tghhari dah perah otak pikir menu berbuka
sembang² dlm kmc , terus decide buat nasi daging
1st time buat tp mcm biasa saya menderhaka pada resepi asal
kalau ikutkan kene letak santan , tp sejak peknen ni saya mcm muak sket
pada mende² bersantan ..so saya masak mcm biasa jek
sedapppp kat tekak saya
lain kali bleh buat lagi ;-P


August 20, 2010

Ramadhan 10 - Nasi Ayam Bermadu

Salam ramadhan ke 10.
menu berbuka semalam
-nasi ayam bermadu
akak saya yg dok ngidam sangat , saper ntah yg peknen sebenarnya ekekke.
dia dtg petang tu siap² bawak semua bahan
kat dlm peti sejuk saya tu mana ada barang basah pun
almaklumlah masih kemabukkan .



selamat menjamu mata ;-D
-
lupa lak , itu semua gmbr nasi ayam yg saya buat dulu tu
tp sama jek kekdahnya kan ?
kemalasan nak ambik gmbr sekarang ni ;-P




August 17, 2010

Ramadhan ke7

Salam Ramadhan ke 7 , sekejap je masa berlalu
nanti pejam celik dah 12hr , pestu 25hr
pestu syawal .. huhuhu
-
saya agak sedih puasa kali ini
maybe sbb ini kali pertama saya mabuk kepayang dibulan Ramadhan
so jiwa agak merintih gitu sbb nya
- tak dapat solat terawih
- tak dapat ngaji , jgn kata ngaji - solat pun kadang rasa nak pitam
(x tahan dugaan ke sya ni ?? )
- tak dapat masak tuk berbuka ..sedih sgt sgt sbb saya ni mmg jenis x suka
ke bazaar ramadhan . byk mknan yg saya teringin tp x larat nak masak huhuhu
- tak dapat puasa penuh .. ini saya redha je sbb kesihatan x mengizinkan.
seawal pukul 8-9pg perut saya dah pedih sgt walaupun sahur pukul 5.30pg.
dpt la beberapa hari puasa setakat ni tp tu la , melepek je sepanjang hari melayan pedih perut.
nasi tomato.
gigih saya masak hari ahad tu ..kejap² goreng ayam , lepas tu baringgg hehehe
lepas tu masak nasik pulakk , lepas tu baring
sudahnya konon nak buat acar jelatah pun x larat
potong² timun buat ulam
tp lepas berbuka minum air sikit rasa ralat x de jelatah
gigih buat sekejap hiihi
ntah hape² peel ibuk mengandung ni .
-
ayam masak merah tu nmpk x merah kan ?
yeeee betullll sebab saya sendiri sekarang x tahan pedas sgt
so buatpun harus la x pedas.
adam sukaaaaa sgt ,
esoknya montak nasi tomato lagi
pengsan la mummy sayang kalau hari² buat nasi tomato
itupun dah mkn 2x , buka & sahur ..lagi x puas ke ?
-
untuk gantikan nasi tomato , semalam saya belikan dia nasi beriani
ada gak kaler kan ?
adam suka nasi yg kaler² hehehe
tp malangnya sikit je dia mkn
alasan - x sama mcm mummy masak
adehhhh!!!
tunggu mummy sihat ye sayang :-))

August 13, 2010

Ramadhan kedua

salam 3rd Ramadhan ..
Alhamdulillah semalam adam berjaya KOSA penuh ..
sebak² mummy berair mata .. pulak tu bila berbuka adam yg bacakan doa , wahhhhhh terus kenyang :-P , dah besar anak mummy rupanya huhuhuhu . semalam rasa x caya gak bila cikgu dia kata adam puasa , tp bila adam asyik tya lagi berapa lama nak buka , harus percaya la kan .. cikgu dia kata ada gak tya masa lunch & tea time kalau² adam dah x tahan , tp adam cakap nak puasa penuh ..hari ni pesan gak ngan cikgu kalau dlm pukul 4++ adam melepek sgt , bg je berbuka kecuali dia yg x nak .cumanya semalam bila dah 6++ , 7++ jenuh la kita belai² pujuk² cakap x lama lagi bukadiapun nmpk melepek jekkk ..siannnn , ikut hati mau je suruh minum ekekeke
hahahahaha poyo kannn , citer anak kosa byk² :oops:

Lagi satu masa berbuka , sure laaaaa haus sgt kot kan ..kiri kanan air , bergilir² dia minum ...sian ada , sedih pun ada ..alahaiiii anak mummy baru 5thn dah kene puasa . mummy dulu 7thn baru start hehehe . makan pun byk jugak , mummy yg kenyang tgk adam berselera sungguh . pukul 9 minta mkn lagi ..mummy suapkan lagi . cakap dgn incik tan , dah nmpk tulang rangka adam hahaha poyo la tu , padahal rangka tu dah lama timbul .

ok lah , tinggal cerita adam .. cerita mummy adam pulak . Alhamdulillah untuk 2hr pertama saya pun berjaya puasa walaupun mabuk² , muntah² . saya gagahkan diri , selagi x mudharat ..saya teruskan saja ..mudah²an diberikan Allah kesihatan yg baik sepanjang bulan puasa ini . cuma terawih je saya mmg x larat ..kepala sentiasa berpusing² mcm gasing . solat 3-4 rakaat pun kadang saya rasa nak pitam ..dugaan kan . chaiyok chaiyok !!



menu berbuka puasa semalam

nasi puteh - sendiri bikin

ayam bakar - param ..sedappppp.

asam pedas kembung - param ..sedappppp juga

terung goreng - sendiri bikin

oren laici

oligo - tuk adam


sekian laporan saya untuk hari ini ekekekke

August 12, 2010

Ramadhan pertama

Salam 2 ramadhan.

Semalam Alhamdulillah berjaya jugak puasa hingga berbuka walaupun masa tu perut dah menggila bergulung² huhuhu ..
buka puasa pun beli jek kat bazaar .. tp x de rezeki kot sbb masa pergi tu dlm 6++ semua mknan yg yilek pocek . makcik² tu dah siap² nak bungkus balik huwaaaaaaaaaaaaa ..
sudahnya beli bihun sup utara jekk ..
mppp x de selera sungguh sbb sejak peknen ni saya x suka mende berkuah .
hati teringin nak mkn ayam percik ..harap² ada la hari ni .
sudahnya saya asyik membalun air laici sampai kembong perut :-))

-
-

Adam beriya² bangun sahur tp bila tya petang tu dia kata cikgu suruh mkn pukul 12 grgrgrgrgrgrgrgr..
hari ni dia sahur lagi , harap² leh bertahan lebih dr pukul 12 .

-
-
tetiba blurrrrrr ...

August 10, 2010

Ramadhan Penuh Makna ..

Sana sini org wish ttg Ramadhan.
So , saya pun gigih menggoogle gmbr gak tuk tepek kat sini.
-
♫♫ Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna
agar dapat ku lalui dengan sempurna ... ♫♫
-
saya sukaaaaa sgt lagu tu , terngiang² di telinga ..syahdu meresap ke jiwa.
-
harapan saya .. agar saya mampu berpuasa seadaanya
dgn keadaan yg mabuk mcm ni , saya berdoa kalau ada lopong pun biar lah sikit saja
ini dugaan untuk saya kan ?
apapun islam x pernah menyusahkan ummat nya
kalau x mampu & memudharatkan diri , saya x puasa lah
-
incik tan pulak sangat sangat sangat excited sbb thn ni thn pertama dia terlibat sepenuhnya dgn xtvt surau kan ..nama pun abe bilal , harus lah kat sana selalu
awal² lg dia dah pesan kat saya yg saya kene berbuka sendiri
dia pulak lepas maghrib baru balik mkn ..
x per la , walaupun sedih saya redha ;-)
-
Adam ??
yeeeee cik adam kita tu katanya nak puasa ,
saya pun galakkan sangat lah walaupun dia cuma 5thn
belajar dulu perlahan² , dpt 1/2 day pun cukup baik.
dia pun asyik ulang tgk cd upin ipin berpuasa tu kan
rasanya dia dah cukup faham yg dia x bleh mkn minum till maghrib
apapun kita tgk dulu esok ye ;-D
mana tau " hot hot ciken shit "
hehehhe
-
-
SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK
pada semua readers yg silent or yg terang benderang
sama² lah kita berusaha untuk memberikan yg terbaik pada Ramadhan kali ini
anggaplah ini Ramadhan yg terakhir buat kita .

August 9, 2010

Baju raya adam

Saya sebenarnya risau gak x sempat belikan adam baju raya ,
ye laaaaa , asyik layan mabuk kan ..fikir nak shopping pun x terdaya hehehe
akhirnya weekend td masa balik kg tumpang kakak saya , dia ajak singgah tesco kuala selangor..
cari² dlm tesco x jumpa pulak , kalau ada pun mahal melampau
so , ingat carik lain kali la ..sekali tu keluar dr tesco nmpk berderet² kedai jual baju raya
terus terjah ..suruh adam pilih , tema mmg dah hijau kan ..tp x de pulak hijau lumut
adam suka ngan shocking green ni , so beli sekali ngan baju dedi dia
legaaaaaaaaaaaa byk dah settle 1 perkara
murah je baju ni :-)) berbaloi² cari dlm kemabukkan
(pic - pinjam pak google)
-
-
-
So, untuk baju santai² nanti² kalau larat saya carik .
kalau x larat pakai aje la baju yg ada tu
ada gak beberapa helai yg saya beli online aritu.
boleh la rasanya , adam pun bukan jenis budak yg memilih
janji ado ;-D
-
-
baju mummy ??
ada 3 pasang yg di tempah sebelum peknen
so harap² bleh muat walaupun kompom membuncit sedikit
sbb masa raya nanti insyaallah saya dah 4bln .

Menjelang ...

Salam isnin semua :-))
gagah kan diri jugak nak apdet blog ni walaupun mood kelauttttt .
terima kasih pada yg komen² , wish² supaya saya sihat kat entry lepas² tu.
last week mmg hazab la kot bg saya , migrain seminggu tanpa henti.
x pernah rasa nya gitu , sampai saya balik kg sbb nak mengadu domba kat mak
sampai kene pergi massage kepala kat salon , punnnn x elok² jugak - nangesss !
sudahnya mak kata sabar aje la , pembawaan budak kot .
-
-
Alhamdulillah musim muntah² dah semakin berlalu ..sesekali jek dia dtg
selera juga dah boleh dibawa berbincang hehehe , tp masak still x boleh ..
bau bahan² menumis ni mmg boleh buat saya lembek seharian ..
mujur gak incik tan begitu memahami ..x lama lagi puasa , so bazar ramadhan kan ada
pilih je menu kat sana ;-P
-
-
Saya nak ucapkan salam Ramadhan pada semua ..
semoga amalan kita di bulan yg barakah ini diterima n berganda rahmatnya.
-
-
Diakhiri dgn muka tuan blog yg x semenggah ni .
fresh tau dr oven ..


August 3, 2010

Semalam cuti + jalan-jalan sampai fengsan

Semalam cuti sbb ada check-up , so pagi² dlm pukul 8 dah terconggok depan klinik , bkn apa ..kalau lewat sgt takut kemabukkan pulak,klinik depan rumah aje pun .. sekejap je kat sana , x sampai 1/2jam - done

Alhamdulillah dah nmpk heartbeat bebi

10weeks dan due insyaallah on 23rd feb 2011..

Balik klinik , ada org x nak g skolah - sape lagi kan? tgk mummy dedi selekeh x pakai baju keje , laju jekkk dia kata x nak skolah. bertuah punya budak .. geram jek.

-

lepas habis c-up terus reg kat spital plak , malas nak pikir byk² , redah je DEMC

tu je pun yg paling dekat , nak ulang ke KPJ shah alam mcm dah jauh, kalau still duduk rumah lama dekat la jugak. so , next app 28/8 ..bln puasa bebeh. ntah saya ni larat puasa ke idak huhuhu

-

Balik spital terus g bank ,ambik reg card kakak saya nak renew r/tax... lepas tu terasa x lrat sgt , cakap ngan incik tan renew kat post opis aci dak ? malas nak ke jpj . dia kata ok je , so kawtim . balik rumah dekat pukul 4 , siyes saya rasa nak fengsan . baring je kat sofa sampai tertidur² .

Malam tadi saya di serang migrain yg sgt teruk , satu mlm x bleh tidur sbb sakit tu menyengat² ke otak . x boleh mkn pulak ubat migrain saya - doktor kata kalau x tahan sgt boleh mkn panadol huhuhuhu saya ni sedaya upaya x nak mkn ubat²an tu ..tahan saja la.

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers