Pages

Klik Klik

April 30, 2010

Makan berbaloi²

wantan mee sepinggan
ayam sepinggan
sup semangkuk
RM5.00
-
santak perut muekekekeke.
berbaloi x ?
-
saya mkn dekat sek 13
lupa plak nak kedai nya.
tp satu row dgn Pasaraya Hero Sek 13

Super Duper Yummy

Tak tifu o , mmg super duper yummy.
saya bkn pecinta kueh , biskut , kek & sewaktu dgnnya
tp kalau dah tekak saya ala² ketagih tartlet ni
mmg berani ckp super yummy ok.
besday incik tan semalam
awal² mmg x nak belikan kek
tau sgt yg kami bertiga ni 1slice pun payah nak bg habis
so sbb saya teringin tartlet ni
sayapun order la tuk besay incik tan
sambil menyelam minum air
pestu lemak dlm lemak ekekeke.
-
ada yg berminat ?
bleh jek klik² add yg saya letak tu
or klik - - - SINI
-
TQ Maria - sampai rumah jek daku ngap 2
padahal baru balik mkn² huhuhu
;-))

April 29, 2010

Speacial Entry 4 my lovely laling

Muhammad Faiz Tan B Abdullah
Happy b/day sayang
Semoga Allah melimpahkan segala kebaikkan pada u
moga murah rezeki
panjang umur
sihat tubuh badan
&
berpanjanganlah hendaknya k/sayang kita hingga kehujung nyawa.
Amin.

My BamBam


agak bizi dgn closing account
rindu dgn bambam saya
nasib baik akan jumpa weekend ni..
:-))



April 28, 2010

Kawen campur - onak & ranjau .

Auuuuwwww benci la gmbr ni ,
sbb i kurussss huhuhu kehkehkeh..
Rasanya belum ada entry ttg perkahwinan saya kan?
malas sebenarnya ,
nanti kalau nak cerita mau sampai muntah pelangi org baca.
cuma , ada lah tanya dan tanya dan tanya lagi
berulang kali ttg 'susah x kawen dgn org asing@alien'
hehh jahat ..
bagi saya kawen la dgn siapa saja-tentu ada cabarannya
cuma kawen ngan org x sebangsa kita ni maybe lebih sikit cabarannya
kan kak ina??
-
1) agama
dah tentu² itu yg paling utama. mampu ker kita nak bimbing dia.
cukup bersediakah kita.cukup kuatkah kita.
mcm saya ni , bkn la nak kata cukup ilmu agama
no no no ..masih terlalu lalu jauhhh dr cukup
tp cukup kalau di kata sudah di beri didikan agama sedari kecil
tau mana pahala mana dosa
saya mmg gentar.
saya takut gagal tp saya berserah pada yg kuasa
Alhamdulillah sbb incik tan sudah convert sebelum kami kenal
syukur saya disitu.
hingga kini kadang² saya malu dgn dia
dia lebih rajin mengaji dr saya
yerrr saya mmg selalu byk alasan
balik rumah terkejar² buat itu ini
saya tau itu alasan
doakan saya supaya lebih kuat iman :-)
-
2) Penerimaan
Ok , ini mmg saya risau.
saya takut x diterima.
walaupuan kita 1 malaysia tp x tentu kita boleh saling menerima kan?
apalagi anak dia dah tukar agama.
PIL saya pulak bkn generasi 60-an yg agak open
mereka dah tua +-60 masa saya kawen tu.
bahasa pun jd masalah jugak
yg muda² maybe x de masalah
BM/BI boleh aje , bkn saya kawin ngan org Perancis pun kehkeh
and Alhamdulillah juga mereka menerima saya seadanya
bkn lah terlalu mesra
bkn jugak dingin
sedang² saja.
tp saya dah set dlm kepala , kalau saya cuma boleh memberi 50%
jgn harapkan mereka beri saya 100%
dapat 40% pun dah cukup baik.
see ??
kesimpulannya jgn terlalu berharap diterima kalau x ada usaha dr pihak kita.
kalau kita kedekut ,mereka akan kedekut
kalau kita pemurah , mereka juga mungkin pemurah.
tipu lah kalau x ada comm break kan??
perlahan² kita belajar.
-
3) Latar belakang / penyesuaian diri
ini masalah besar sebenarnya.
kita x akan nmpk bende ni sebelum kawen.
latar belakang ,fahaman,budaya semua berbeza
kita boleh buat begini - mereka x boleh
kita dilarang buat begitu - mereka digalakkan
kat situ la yg menguji sebenarnya .
kesabaran kene tinggi masa tu.
selalunya ini berlaku di awal² perkahwinan.
makin lama semakin mudah memberi & menerima.
-
4) Mulut orang
hohohohoho ini mmg x bleh blah ok.
tadah aje la telinga dgn soklan² merapu meraban
~ dah x de org melayu ke?
~ convert sbb nak kawen ke?
~ko paksa dia convert ke?
~dia mkn BA** lagi tak?
~ still minum x ?
~ dia tau halal haram x ?
Helloo .. boleh x tolong insurankan dulu molot² tu?
yupppp,pada awalnya saya mmg tertekan
saya benci pada pandangan² sinis org
kalau famili saya boleh terima
apehal korang nak kepochi??
aku mintak duit korang yer masa kawen aritu??
lempang nakkk??
hehehe.
-
Ada lagi kot .
nanti kalau teringat saya tambh there n there
Incik Tan boleh ajebersuka ria dgn famili saya
cuma saya jek agak 'senyap' kalau dgn famili dia.
tp saya tetap sayangkan my PIL
serius ,mereka terlalu baik
x pernah komplen apa² pasal saya
sukaaaa sgt kalau saya masak² tuk mereka :-))





TOP BLOGGER ?? biar betul ...

kehkehkeh intai² jap ada org nmpk x ??
malu² je ni nak ambik award ni
top amende .. picisan jekk.
-
anyway TQ mida-dubai
akak abadikan disini yer :-D

Walau comot & hodoh -saya ttp hargai

like mother like son
tgn mmg keras bab lukis² ni
apapun tetap terharu jugak
bersungguh² dia lukis mlm tadi
bangga sungguh dia nak show pada saya .
TQ manja mummy ;-))
pisss !


Stress & us - anjakan paradigma .

Tajuk serius giler -mesti ngeri org nak singgah :-P
pagi td masa bersiap² nak pergi kerja, saya tgk Anjakan Paradigma
alaaaa yg host by Dr Fadhilah Kamsah tu.
saya jarang² gak tgk ,so x pasti yg pagi td ntah ulangan yg keberapa kali
tau² aje la astro kan , ulang citer sampai lebam mata kita tgk
bayar jek mahal tp ntah hapa²
(ehhh terkomplen astro plak )
-
Rasanya hampir semua dr kita pernah melalui stress kan ?
stress yg dr dr pelbagai sudut & bentuk.
mcm² jenis stress ada.
-ada yg stress tentang kerja yg x sudah²
-ada yg stress tentang situasi tmpt kerja
-ada yg stress tentang pasangan sendiri
-ada yg stress ttg anak² n masalahnya
lagi² dizaman yg kita rasa 24jam itu not enuff , kalau bleh nak 30jam dlm sehari
byk bende yg kene diuruskan , dpt pulak pasangan yg x membantu
grgrgrgrgrr stress tak ? stress tak?
heehhe ..
Dr Fadhilah kata
-org yg ramai kawan tidak akan stress
sbb secara x langsung kita akan meluahkan kestressan kita bila bersembang
-org yg suka senyum juga akan kurang stress
sbb bila senyum kita akan senang hati. betul ker??
saya rasa kalau dah stress tu senyum pun x larat ekeke.
senyum kene ikhlas dr hati kan?
-
-
Siapa pulak yg selalu kene stress
-org yg terbeban dgn keje
-org yg byk t/jwp kene laksanakan
-dan org yg terlalu perfectionist
no no no , bila dr fadhilah sebutkan ttg perangai org yg sukakan perfectionist ni
cepat² saya angguk angguk angguk
errkkk kenapa saya rasa sy ada simptom² itu
sy selalu rasa stress bila ada bende yg x kene dimata saya
-adam salah letak barang , saya geram
-incik tan usik periuk belanga, saya bengang
-meja mkn bersepah , saya bebel
-baju x berlipat ,saya rasa x senang duduk
dapat pulak assistan yg perangainya yaa ampunnnnn ..
tmpt dia mcm sarang tikus , carik filepun blh x jumpa
mcmmana saya x komplen??
pengotor satu hal
busuk satu hal
adoiiiiiiiii la amoiiiiii - tolong laaaaaa.
haaaa kan dah stress!!
menangani stress ??
saya x sempat dengar sbb kene pergi kerja
saya kalau stress saya malas bercakap
saya buat kerja laju²
kemaskan barang cepat²
tak pun pergi window shopping
bersenam pun boleh kan?
yg x boleh ialah makan makan makan
itu jgn amalkn yerr hahaha.
org kata coklat pun boleh mereda sedikit ketegangan
tp saya x suka coklat. :-))
(picture credit to-google)
-
apa pendapat anda ttg stress ??



April 27, 2010

Saya tak kisah ..

(pinjam pic pak google)apa yg saya x kisah .
byk yg saya x kisah dlm dunia blogging ni.
saya byk membaca
saya rajin blogwalking
ada blog yg setiap hari saya singgah tp x tgglkan jejak
kenapa ??
sbb x ada peraturan dlm dunia blogging saya
kalau saya suka saya singgah,
kalau entry tu saya rasa nak komen - saya komen
kadang entry tu kelakar-saya gelak gila² tp x tggl jejak
itu adalah saya
saya rajin membaca tp saya kurang rajin bg komen
tp kalau entry dlm blog saya , saya sedaya upaya akan balas komenan anda.
:-P
-
pejam celik dah 2thn saya meraban dlm blog ni
jumpa ramai kawan yg baik² - di alam maya aje laaa
tp sebetulnya saya x pernah jumpe lg blogger lain di alam reality
ade ker??
ker saya x ingat ??
pernah jumpa ammi kot sbb ambik salmon hehehe
mcm x mesra alam je kan??
ker mmg saya x mesra?
-
berbalik pasal 'saya x kisah' tu kan ,
sebenarnya saya jarang ambik kisah ttg blogger lain
ada yg saya baca gaduh²
ada yg anoy komen ntah hapa²
ada yg siap buat entry main kutuk²
wahhhh dah x suci dunia blogging kita
kenapa perlu begitu yer?
_
apa yg saya tau blog ni ialah diary masa kini
selalu kita apdet pun ttg kita , family & persekitaran kita
ada juga yg baik hati bg tips² berguna
ada jugak yg bagi resepi²
ada juga nasihat² , pengalaman²
saya suka begitu
kenapa mesti dengki mendengki ??
kalau x suka pada seseorg tu jgn la baca blog dia kan?
sbb bila kita x suka , makin kita baca makin kita benci
apa faedahnya ??
-
yg anoy pun sama
kalau rasa nak tegur , tegur la cara berhemah
kalau x de blog ,tggalkan email add
tp kalau nak tegur jugak ,tegurla dgn cara baik
kalau nak kondem habis²an apakata email je
x perlu nak mencalar imej org lain
kalau rajin sgt nak tegur org sana sini , apakata ko buat blog sendiri hehehe
-
lagi satu , saya x kisah kalau org nak letak iklan dlm chat box saya
tp saya rasa blogger lain ramai yg x suka
terpulang la kan?
kalau dah dia warning 'jgn iklankan disini' paham² je laaa
atterrrrrrrr x reti membaca kerrr ??
kata blogger tegar
maybe bg dia iklan tu mengganggu tumpuan dia
semakkan kepala dia
so , hormati dia.itu rumah dia kan.
-
nak kata saya baik sgt tidak laaa
cuma Alhamdulillah selama ni saya x dpt komen negatif
ye laaa , saya pun blogger picisan kan
asyik² citer makan , anak , suami hahah
kot dah ada yg muntah pun baca tp diam² je
hahaah yg penting
-saya x kisah-
-
itu aje la pun nak menceceh
td tgk ranking alexa , blog saya ntah berbelas juta kedudukannya
miahaahahah gelak syetonnn ..
tu ler pasal x de org dengki kat saya kot ;-P
-
pesan saya
berbaik²lah kita sesama blogger
x de untungnya dengki mendengki ni
blog ni x boleh bawa mati pun
hehe
pissssssss !!!

Imam muda ????

Cerita ini tiada kaitan dgn rancangan astro oasis
tp cerita ttg anak bujang saya.
saya notice sekarang dia minat sgt bahasa arab
semangat nak mengaji tu menggebu² mcm kueh pau
Alhamdulillah dia mmg terang hati
sekarang dah hampir habis iqra 3
saya target dia habiskan iqra 6 dlm tahun ni
(ehh mcm la omaknya yg gi ngaji ekekke)
over plak !!
-
Sekarang kan dia belajar solat dgn dedi dia
dedi dia plak selalunya solat kat surau
tp balik rumah kene solat lg sekali bersama² adam
mlm td saya gelak sampai kejang perut tgk dia solat
mcm² peel timbul time solat
bolah plak dia baca lebih kuat dr iman
siap masa rakaat 2 , leh benti ckp ngan dedi dia
"ehhh dedi ..ini surah an-nass kan ?"
then bila dedi x nyahut dia sambung solat
wkakakakak berair mato saya ni gelak.
-
rakaat 3 , dia leh jenguk keluar bilik
then lambai² saya mcm dia lambai masa g skolah
hahahaha then sambung balik
adoiiiiii la anakkk , senak dado den
but i wonder mcmmanalah incik tan leh thn yer
respek sungguh saya
kalau saya sure lah terkihkihkih sekali
x cukup kuat iman di dado huhuh
-
gmbr lama , sejadah dr mekah
sejadah ni mmg kesayangan dia
dok usung sana sini
dedi sidai , dia pun sidai
dedi lipat , dia pun lipat
:-))
iman muda buat pissss
tokoh sedari kecil ekekeke

moga terus jd anak soleh yer sayang !


April 26, 2010

migrain massage (ii)

Sabtu tadi saya ulang lagi migrain massage
so ini kali ke-2 selang 2mggu
Alhamdulillah dlm 2mggu tu sy x de kene migrain
kebetulan atau hasil urutan tu idak la aya tau
usaha selagi terdaya kan?
nak elok 100% tu mustahil la dgn sekali massage
ingat magic kah ??
tp tukang urut tu kata sudah kurang sikit (sikittttt je) urat² keras saya
dah agak lembut & saya pun idak ler menggelijat kesakitan hahaha
-
bawa budak ini mmg buat saya pening
x reti nak behave walaupun sudah berjanji setia masa kat rumah
ciss janji pelsu sungguh ...
cantek deco deco dia :-))
-
-
Petang tu selepas hujan kami (me & jiran) bawa anak² g taman
seronok giler adam n suffiah
gelongsor basah tu pun depa lenjan
habis basah kuyup seluar
kami biarkan jekk
sesekali kan?
ini jiran saya @ bizz partner saya ~ eton ~
with dania yg suka geget org
hari tu dia geram ngan sorang bebi
sepantas kilat dia geget
hahaha gabra ibu dia
ye laa, anak org kan ?
ada petua x buat budak yg suka geget ni ??


Pernah ke ??

Pernah makan ??
bukan makan peria tp peria goreng tepung ..
ekekekeke 1st time makan tau
td masa lunch kirim kat staff tapaukan nasi
sekali dia balik , saya like felik² sket
to disbbkan peria ni febret vege saya
balun ajek laaa
rupanya sedapppppppp ..
mmpp tp mcm x rajin plak nak buat goreng tepung kan?
leceh + cerewet mewet hehehe

Weekend + makan

Cuti & makan mmg sinonim kan kan kan ??
tp weeknd td sekali jek masak
lain² tu mkn luar hihihi
-
ini dinner jumaat lepas
salmon dimelayukan
-salmon gulai siam-
nangissss sbb sedappp
(terpaksa puji diri sendiri ;-P)
ni atas poyok lagi
setelah siap -ngappppp!
layan ngan fresh button mushroom pecah tolor
-
Lepas tu saya dah lamaaaaaaaaaaa teringin nak mkn sup ayam
tp incik tan mmg x minat huhu
kebetulan ahad pagi dia ada xtvt berbasikal
saya pun lebur aje la tulang² ayam buat sup
ambik ko , mkn ngan nasi panas - fuhhhhhhh.
nikmat x terhingga.
lawan lak ngan terung goreng bercili
adehhhhhhhh
naik sekelo kot :-P





April 23, 2010

Sudah jadi begini ..why ??

kalau ingat lagi kenapa jari saya lebam
sila baca >>> sini
sekarang jari itu sudah jadi hitam lebam
kenapa yerrr?
tadi o/mate saya kata sbb dah nak elok.
betul ker?
saya agak kengerian melihatnya ;-(
-
harap² cuti 2hr ni akan buat dia elok seperti biasa
sian saya sbb dtg opis pakai selipar jepun huhu

Honey² grill lagi ???

Biarkan gmbr berbicara
kerna ??
V
V
V
V
saya dah kenyang kehkehkeh










NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers