Pages

Klik Klik

August 28, 2009

Salam Kemerdekaan

salam merdeka tuk korang
selamat berhujung minggu
rasanya ramai yg balik kg kan
so berhati² dijalan raya.
blog²pun akan sepi lah 3hr ni.
hari ni aku agak bz
biasa la closing account.
campur lak terasa x de mood nak blogging
nak jenjalan pun malas :-P
chau

August 27, 2009

Syaamil

sebenarnya mmg dah lama aku carik al quran + terjemahan dia sekali.
yg ado kat rumah tu hadish + terjemahan , itu pun puas dulu pusing keliling ngan carik :D
so , hari tu bila jln² kat blog cik sarah ..terjumpa la plak.
pucuk dicita ulam mendatang la kan .. terus email dia kata nak order .
Alhamdulillah pagi tadi dah sampai :D .
Tq adik isa sbb susah payah courierkan untuk akak yer ..
moga Allah membalasnya .




mudah²an ia tidak menjadi tukun ..
sempena ramadhan yg mulia ni ,
moga² sempat la aku baca walaupun x khatam .
oh yerrr , lupa nak khabar
quran ni dtg fresh dr indonesia :D


Menu berbuka day 5

semalam cadang nak masak ikan patin , konon laaaaaa.
tp balik keje tu aku gi tesco dulu beli beras
tp kalau dah masuk dlm tu paham² lerrr ,idak ler beras saja ku beli
lalu , tgk , capai , campak lam troli ekekekeke
x pasal² lewat sampai rumah ..
jln plak jem sbb ada xcident kat simpang jelutong huhuh
maleh la aku nak godek² ikan kannn
nanti nak masak sayur lagi
nasik lagik oooooooooooooo nehi nehi !!!
sudahnya buat mee kari jekkkk ..
oppppsssssssssss ada suatu kisah disebalik mee kari ni taww.
aku beli mee kuning masa kat tesco tu
bila balik rumah aku rasa cam lain mcm jekkk mee tu
bila basuh abes pecah² putus² .. zimbabwe tulllllll
mee tahun bila lak depa jual ..
sudahnya aku buang jek mee tu , karang x pasal² kene cery bery plak satu rumah.
so , ganti la mee tu ngan spegetti heheheh nasib baik ada beli sekali :D
bagi jiran sebekas ..yg lain² lokong balun sepuas hati ..
asyik dok puji sedappp jeeee padahal aku rasa biasa jekk
lapar sgt la tuh wakakakakka .

August 26, 2009

Menu berbuka day 4

semalam masak sup salmon + cendawan .
1st time buat sup salmon , risau gak ada bau hanyir ker ..
tu sbb aku tumis dulu mak nenek rencah ..
tumis ngan olive oil yer kawan² , so healthy sket walau kelihatan berminyak ekekke
siyes aku suka lagi grilled or goreng tepung
tp lokong balunnnnnnnnnn jek ..
adam pun suka gak :D
pastu grilled ikan sos percik ..
ya ampunnnnnnn aku lupa nama ikan ni
tp masa beli tu mcm perasan dia tulis toman.
ade ke ikan toman ? ekekekekek bengap lak aku.
isi dia sedapppp , lembutttt je .
aku tumpang grilled sekali bendi sbb malas nak masak sayur.
huhuhuhu pemalas punya olang :(
air asam buat cicah² .. tekak melayu katakannnnnn :-P
air plak
~teh tarik satu teko tuk aku hahahaha
~soya satu kotal @ 1L tuk lokong ..
~kurma

itu jek menu kami , as usual soooo simple :D

Alhamdulillah ..



10k winner gift

Alhamdulillah dah selamat sampai gift pada 2 pemenang 10k pengunjung aku. :D

ini untuk lela manja
ini plak untuk nieza :D
2-2 sama kan ? fair & square ekekekeke.
pastu beli pun kat blogger gakkkk ..
kalau kenan , korang jenguk² la kedai syana

hope lela & nieza gembira ngan hadiah yg x seberapa tuh .
ingat nak bg BMW sorang sebijik , tp aku pun pakai besi buruk :-P ekekkee

August 25, 2009

Menu berbuka 3rd days

biasa la kan kalau bulan puasa ni
entry harussss@wajib la menu sesaja ..
tp menu aku x la semeriah blog org lain
kami jenis x reti mkn ngan byk sgt menu ..fenin nak pilih.
lagipun dah sedar diri , lepas buka mana larat nak balun mknan lain
airpun dah cukup kenyang :D
duk rumah baru ni best gakkkk ,
leh tukar² menu ngan jiran sebelah ..
tp dia selalu balik keje lmbt , so agak segan disitu :-P
ini ikan asam pedas ehsan jiran sebelah
menu sempoi aku lak
~kobis masak lemak putih
~ayam b/pepper
~sambal bilis tempoyak as a pembuka selera.


Ramadhan Card From amida

TQ mida :D

August 24, 2009

Menu sahur & berbuka ~ jgn mareeeeeee

aku tgh ngantuk ni , balun ubat batuk o/dose hehehehe
menu berbuka 2hr td ..simple² je sbb tukang masak x larat dok dapur lama² :D
nak suruh aku beli kar pasar ramadhan@param?
so not me okey ...
x tau kenapa , mmg x masyuk ngan mknan param
ataupun sejak kecik kitaorg x diperkenalkan ngan param hehehe
dapat suami pun sama peel.
so , sepanjang 8thn kawen ngan lokong
rasanya pernah 2x je jejak param
itupun masa mula² kawen
pastu ada la setahun sekali kot aku gi param
itupun time aku x leh puasa ekekeke
gi awal² dlm kul 4.30
pastu balik terus melantak ekeekke
mee goreng daging
kurma daging

terung goreng cili padi ..sedapppp weyyyhhh :-P
puding kastard , aku x mkn pun . bg jiran sebelah sebekas
pastu anak buah bawa balik sebekas hehehehe
gulai siam ayam ..sluuurrrrppppppppppp.
tiap kali puasa mesti aku nak menu ni . mcm wajib plak ekekeke.
telor bungkus :))




nak masak apa ehhhh petang ni ??

Bio Aura

salammmmm ..
3rd Ramadhan . Alhamdulillah 2 hari dah selamat walaupun
perit untuk aku habiskan setiap hari ..
huhuhu ni semua gara² batuk laaaa
memang terasa sgt tenaga habis sbb batuk
petang jekk dah surrender ,, mmg x kemana weekend td.
sian kat adam , tp petang semalam lokong bawa jugak dia gi jln²..
tp cam kiut jekkk adam time nak keluar tuh
'mummyyyyy , adam keluar sekejap yer .. pergi kedai ngan dedi.
sekejappp saja , nanti adam balik laaa.
mummy duduk rumah elok-elok yer'
hehehehe sweet kan ??
petang semalam anak buah aku dtg berbuka kat rumah
dlm x larat² tu aku gagah juga la masak
x kan nak beli plak .. baik mkn kat kedai kalau gitu hehehe
so , masak 2 lauk je
yg lain diorg beli kat param ..
membazir jeee huhuhu
pastu kan , semalam kami beli bio aura
korang pernah dengar ??
penapis air lorrrr ..
penapis lama lokong tinggal kat rumah lama
air plak seminggu pindah ni kami balun beli mineral cap giant miahahaha
x bleh thn la tgk air kaler kuning , nak telan pun x sampai hati ..
so , terpaksa la bergolok gadai sket demi kesihatan keluarga
cheeewahhhhhh .
rege dia dlm 2k++ kan
tp sbb anak buah aku jd ahli , so aku dapat la murahan skett :D
kot ler elok batuk aku lepas minum bio aura ..dushhhh!!!!!

August 21, 2009

Semalam punya alkisah

Semalam masa kat office lagi dah sms lokong
kata kat dia x larat nak masak
badan pun dah dedar
batuk plak x henti² .
so , balik keje semalam melepek jek depan tv
lepas lokong solat semua kami pun keluar
kemana ???
giant laaaa , gi carik barang dapur
tadak barang apapun nak masak tuk sambut puasa
karang ada plak yg hidang kat laki nasik putih + kicap haahha
dalam x sihat tu meligat gak aku ikut lokong pilih barang
ada la sket² stuff yg x shukup tuk letak kat dapur
aku beli dish rack
beli bakul baju busuk
bla bla bla
then aku punya turn lak beli barang basah
mmppp biasa la kalau dah lewat petang
semua binatang pun mcm dah mati minggu lepas ekekeke
so , beli ala kadar jekkk
asal cukup tuk 4-5hari ok la
so beli ayam
daging
salmon
sayur²an.
gula habis yer kawan² ..
aku beli gula ketul yg kiut² tuh
beli buat syarat
kat rumah aku gula x laku
sepeket pun mau mkn 4-5bln hahahaha
lepas siap beli belah
terus mkn
kat fud kud jekkk
x kuasa nak carik kedai lain
aku mkn grilled chiken chop
sooooo yummy tp adam balun lebih separuh
penyelamat dr mummy terus dumukss.
gambar hiasan tauuuu .. malu la nak ambik gmbr :))
sampai rumah dah 8++
sekali tu baru nak rest sket
ada org call kata nak tgk rumah
mak aiiiiiiiiiii turun semula kami ke rumah lama
dah la x sihat , kene hujan plak
ambik kooooo mmg menempah sengsara
x per la bersusah² dahulu .
btw , cerita pasal rumah yg x jadi dibeli tu kan
mmpppp dah kata kalau rezeki x kemana ..
baru tadi lokong call yg x buyer call dia
bgtau yg dia x jd di berhentikan
so , dia nak balik rumah tu kalau org mlm td x jadi
mcm drama plak kan hehehe
so kami bg tempoh sampai sabtu ni
kalau org mlm td x jadi beli
so serah semula pada buyer lama .
dah kata .. tiap dugaan yg datang pasti ada hikmahnya
antara kita mampu menempuhnya atau tidak
doakan yg terbaik untuk aku sefamili yer .. :D

Dugaan datang & pergi


Begitulah kita sebagai manusia
dugaan sentiasa datang & pergi
hari ini kita di duga
esok lusa kita diberi bahagia ..



semalam petang , buyer rumah lama kami call
minta maaf sbb terpaksa cancel beli rumah
alasan??
sbb kene buang kerja ..
berkali² dia minta maaf
tak perlu ok .. tak ada salah pun .
kami memahami situasi dia
dalam keadaan gawat begini tiba² hilang kerja ..
mcmmana nak teruskan kehidupan itu lebih penting dr beli rumah kan ?



lokong nmpk stress
aku paham .. setelah bertungkus lumus urusan jual beli
tiba² hilang begitu saja .
aku ckp ngan dia jgn stress
ini cuma dugaan kecil
dugaan sempena ramadhan hehehehe
kita kene redha n fikir hikmah disebaliknya ..



lepas sejam aku nasihat dia , ada org call nak tgk rumah
so , mlm td kami balik sana buka kunci
bg org tgk .. mcm minat tp still minta masa
it's ok .. beli rumah bkn mcm nak beli biskut kan ..



hari ni ada sorang lagi nak tgk
semua pun kawan² 'buyer tak jadi' tu
tentu dia rasa bersalah sgt sampai introduce kawan²
kami belum gantung semula papan iklan.
kalau ada rezeki tentu x kemana kan ??



satu lagi dugaan
aku batuk oooo , sampai sakit tekak aku
dun worry , bkn h1n1 ok ..
aku dah gi klinik ..tonsil laaaaaa ..merah meyala tekak aku.
doktor siap bg cermin suh tgk wakakaka.
tentu siksa batuk sebegini teruk di bulan puasa
tp siksa lagi org² yg terpaksa ke medan di bulan puasa kannn?
dugaan kecil aje tuh
aku jekkk yg manja terlebeh .. huhuhu insafff .



mlm nanti dah start terawih
lokong la xcited pagi tadi bgtau aku
balik solat subuh kat surau terus kejut minik dia yg still membuta neh
kata ada terawih mlm ni
sbb apa dia gumbira sgt ?
sbb arituh imam tu khabor x de terawih sbb org x ramai .
dia dah dok fenin nak terawih kat sana
x fimiliar lagi kan ngan area situ
yg dia tau cuma surau depan rumah kami jekkk ..



Alhamdulillah rajin lokong gi surau
kalau x de aral .. maghrib ngan subuh mmg dia pergi
kagum jappp ngan laki sendiri
ekekeek saper lagi nak puji laki kalau bukan minik kan ???



anyway , byk plak aku merapu tuday
kot² esok lusa x larat hapdet sbb puasa
apekahhhhhhhhhhh alasan itew ??? miahahaha



untuk kawan² yg singgah masuk
yg singgah baca
yg lalu lalang
aku mohon 1000 keampunan jika ada bahasa aku yg kurang enak
maklumlah bahasa blog aku ni bahasa pasar@kasar
bahasa golongan marhaen ekekeke
semoga Ramadhan kali ini kita semua di beri keberkatan oleh Allah.
semoga kita tabah menjalani ibadah puasa walau diduga
semoga amalan kita bertambah di bulan yg penuh barakah ini
semoga martabat kita diangkat ketahap yg lebih baik
semoga kita semakin erat ,sayang menyayang & mengasihi sesama kita

i lebiu all :D

August 20, 2009

Masakan Pertama di AB

cam poyo jek tajuk tp itulah hakikatnya heheheh
ye la , korang pun sedia maklum yg aku telah mengosongkan
peti sejuk kami 1-2mggu sebelum pindah
yg adapun cuma mknan sejuk beku ~ itu bkn selera aku pun

so , masakan pertama aku ialah pada hari ahad ~ telor hancur .. :-P
itupun masak lam rice cooker wakakakka
masa tu periuk belanga belum bawa masuk ..masih dirumah lama.
adam nak telor gakkk katanya , nak mkn ngan nasik lemak yg ditapau dgn jayanya.

so selasa plak aku masak sambal ikan bilis ..
ini jek stok yg ado.
mkn ngan telor dadar & ulam timun . menu semekin ekekeke

semalam tapau sup dari masjid subang yg sgt mabelessssss.
balik tinggal perangat jekkk pastu tambah buah tomato hehehe

singgah kedai depan rumah beli sayur .
jadilah taugeh + tauhu goreng ..
eddie :~ wa tau lu benci taugeh ngeh ngeh ngeh
telor dadar yg kelihatan sungguh hodoh ..
rupanya aku masih x reti mengawal api ngan dapur baru itu
(alasan kukuh yer kawan² :P )
kamipun menjamu selera dgn rakusnya ..

still kebatukan tanpa henti ..

August 19, 2009

Aku & Adam dilanda demam

lepas sehari je berpindah rumah , terus aku n adam demam .
tp bkn demam panas laaa
adam ~ selsema + tonsil dia merah²
aku ~ sakit tekak + batuk

so ,ahad petang gi poliklinik an-nisa'
klinik dopan rumah jekkk
1st time nak cuba
ok la , doktor nice sgt
bkn setakat tya² kosong pastu terus bg ubat ..
detail gak dia buat check-up
check sana sini situ ..
ubat adam yg dlm pestik tuh ..
ubat demam perasa orange , adam suka
antibiotik minta kat doktor bukan yg kaler putih sbb adam x suka
so doktor bg kaler hijau wakakaka
tp ubat demam tu mmg kuat tau
aku bg adam mkn kul 8pg , kul 11++ dia dah ngantuk heheh
tp mmg doktor pun dah kata ubat tu kuat sket ,
kene mkn nasi dulu baru leh ambik ubat.
ni aku punya
ada vit C
tahan sakit
ubat sakit tekak
dah ubat kumur²

doktor kata biasa laaaa kalau lepas pindah
sbb habuk sgt byk ok
20 kali sapu + mop pun masih terasa lagi habuk di kaki
jenuh berperang ngan penyapu & mop ekekeke


Aku dah kembali dr berpindah randah

salam
miss my blog much much much ..
aku jengah² gak masa cuti tp nan ado masa nak hapdet
karang kene pelangkung ngan lokong plak blogging time bz hahaha

Alhamdulillah , dah selamat akhirnya kami berpindah secara rasmi
ke Alam Budiman @ 15/08/2009 .
semuanya dipermudahkan
tidur mlm lena
jiran pun dah ada .

ni aku tepek sket akan kelibutan rumah baru kami
mcm dilanggar garuda pun ado hahahaha

our new house :D
nak khabo yg bumbung tu zink tercabut sekeping masa ribut
hari sabtu petang tu
terus gi opis ngadu domba hehehhe
ada halimunan separa bugil hehehehe
haluimunan dah hilang
menten bersepah ..dining .
port adam mentenet .. mummy join sekali sekala hehehesofa semua tolang kedinding .. ilusi lapang kata lokong
padahal senang nak sapu + mop
ye la , habuk x pernah habis sampai aku + adam demam
adam selsema , aku batuk :((
tv kabinet area pun mcm tongkang pecah huhuhu
ini lagi sepah akakakaka
so , kesimpulannya rumah masih bersepah sana sini
pelan pelan kayuh lorrrrrrrr
kepenatan hingga menusuk² tumit n kaki .
so far berani cakap 80% dah siap mengemas
ada lagi sikit² mau touch up ..

bibikkkkkkkkkk satuuuuuuuuuu :-P
hari gagah gi kerja even badan x berapa nak sihat :)

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers