Pages

Klik Klik

July 31, 2009

Wasiat Hari Minggu

entry merapu jek sbb tggu masa nak balik.

telah berjaya closing dgn jayanya.

telah berjaya upgrade pc dgn gilang gemilang

telah berjaya merabak duit boss beli printer baru

hahahaha berjaya!!!

weekend ni ada beberapa perkara nak buat

1~ nak jln² cari laptop tuk anak buah aku.

hekkkkellehhhhh baru jek masuk U dah sibuk nak laptop.

aku dulu semua beli sendiri ,

guna kudrat sendiri,duit sendiri,akal sendiri.

ayat berbaur dengki tp carikkan gak sbb abg lang aku mintak tolong :P

2~ ahad ikut lokong main badminton.

aku nan ado nak main , lokong jekk ngan kawan² opis dia.

ada pertandingan katanyaaaaaa..

siap beli reket baru 100++ .

huhhh baik bg aku duit tu :-)

so , selamat berhujung minggu tawan².

jumpa lg next week.

aku malas melampau online time weekend.

berakar buntut buat keje lain hehehe

Music & Makan

music & mkanan ada kaitan tak ?
x de ?
tp best kan kalau makan sambil dengar music :P
lariiii topik sebenarnya ..
pagi tadi aku masuk bilik boss ,
tolong check & reply dia punya email (dah mcm seksiteri plak keje haku)
so tergerak hari nak carik CD² dia , nak pinjam konon
sekali tu terjumpa aku punya CD yg hilang bertahun dulu
rupanya dia yg songlap ..bolihhhhhh ?? dushh dushh dushhh !!!
aku punya la sayang Cd tu , mahal plak tuh ..
sedih giler masa hilang tu ,
aku ingat hilang masa reno office aku dulu
rupanya penyamun ada lam opis hahahahahha
jahak ko bos ..
aku apalagi , laju² ambik dah turun bawah ..
terus pasang kat pc sambil layan² feeling ..
haaaaaa ada la tu yg nak kata aku veteran !!!
mmg i dah nak veteran cuma lom masuk warga emas lagik ..
syokkk ooooo layan oldies ni
x suker ?
x yah la dengar hehehehe
saya hepi .. tuday i all purple :D


hehehehe tetiba masuk bab mkn plak.
aku adalah malas nak buat 2-3 entry ,
tu pasal nuffnang aku 20hengget x gerak² ..
korang x reti² ker nak klik kat iklan aku tuh ..
dapat 50hengget leh gak aku cash out sambil mkn kat keni rogers miahahha ..

kentang goreng + ayam goreng .. sikit jekk sbb itu lauk lokong sorang

sambal tempoyak ..pedasssssssssssssssssssss .
masak lemak meranti .
sumpahhhhhhh , ini kali pertama aku masak meranti.
itupun setelah aku songlap stok meranti dr kg hahahahaa.
nak harap aku beli , mmg tadak la kot sbb x reti masak.
semalam tu aku belasah jekkk
mana tauuu lokong suka plak ..apekahhhhhhhhhhh ???


hari ni tapau pulut panggang 2 ketui :D

July 30, 2009

Nasi Goreng Daging Hitam ~ belasahhhhh

huhuhuhu ntah hapa² ..
life sgt bosan sekarang ni ,
balik² kat office , pestu balik rumah
esok pun sama
lusa pun sama
tulat , tonggeng pun sama aaarrrrggghhhhhhh..
sampai aku x reti nak apdet belog ini ..dushhh dushhhh !!

semalam i diet lagi (kononnnnnnnnnnn)
buat nasi goreng tuk lokong jek
adam nak nasik putih + telor goreng kicap
tp akhirnya aku mkn sket nasik tu setelah dipaksa² oleh incik lokong
nyampesssss tauuu , suka paksa aku mkn nasik :P

nak ngular blehhh ? ;-)

July 29, 2009

Makan je keje aku .. blurrr tak tau nak letak tajuk apa :D

menu mkn lagi ..
kadang² aku terfikir nak buat satu lg blog tuk mknan saja
bukan apa , muak plak korang asyik tgk gmbr mknan kan? kan? kan ?
tp itu akan difikir kemudian sbb pikir² balik aku bkn rajin sgt nak apdet
huhu ..apa² la labuuuuuu !
ini ikan masin talang masak tempoyak cili api + petai
wahhhhh panjang nama tp bukan aku masak.
akak aku siap² masakkan masa kat kg arituh
mknan ni leh simpan lama² lam peti sejuk
means kalau terasa tiba² blurr nak masak apa,
mkn jek sambal ni ngan nasik + telor ekekekeke
ini ayam goreng bodo² jekkk .
pebret lokong tp aku jarang buat sbb x bg dia mkn ayam goreng selalu.
pendengki kan aku ? hahahahaaa
isi ayam + bawang besar + cili api + kacang botol
sup caca marba ~ apapun ada dalam ni
ayam + kentang + sayur + bebola ikan ~ layanzzzzz.



nak mn apa ekk lunch ni? :P

Resepi Salad ~ Request by Kembar

atas permintaan kembarku jiejah gorjes ,
bawah ni aku tepek resepi salad :P



wakakakakak lawak plak sbb nak bg resepi salad *guling-guling*
~sayur ikut suka korang , potong pun ikut suka korang nak size camner
~kalau brokoli or munge kobis sila rebus dulu
~apple vinegar 1-2 sudu (kalau x de vinegar bleh ajek buh cuka)
~b/pepper powder
~olive oil setengah sudu

gaulkan je semua sekali , simpan lam peti sejuk +- setengah jam
sila mkn dgn supan hehehehe

nota pendek :~ kalau suka bleh mkn ngan dada ayam yg telah dibakar/grilled.







hari ni bekpes nasi impit+rendang ayam
hancussss diet ku :((

July 28, 2009

Berkejaran meredah jem

semalam masa kat office , kontraktor call kata x leh masuk rumah kat AB
sbb ? hahahahah sbb nya depa salah pulangkan kunci last week.
patut diorg pulangkan kunci store , rupanya dia pulangkan kunci rumah.
mmmppp monday dah tentu byk kerja
so , mmg x leh la aku nak mencilok ke sana
call lokong , dia kata dia tgh attend kastemer
so call dev office punya org
mintak pinjamkan kunci tuk kontraktor masuk
nasib baik bolehhhhhh ..
yahuuuuuuu kabinet dah pasang !!!

sekali tu dlm pukul 4 kontraktor call balik
kata x leh bawa masuk kabinet tv sbb grill kat sliding lokong mangga
mahaiyamaaaaaaaaaa lokonggggggggggggggg ni ,
saja jeeeeeee jek buat keje gini ..
diorg kata nak siapkan hari tu jugak pasang semua barang
so nak x nak kene hantar la time balik keje
harus berlawan² ngan jem.
kunci rumah AB plak kat rumah
berpinau mata pikir camner nak berpusing ..

so , dlm kul 4.50 aku dah cabut balik.
laju² drive ambik kunci kat rumah
pastu ambik adam kat skoll
then terus pusing ambik lokong
pusing balikkkkk gi AB hahahaha keje giler tul .
aku la yg fenatttttttttttt !!!

nasib baik plak belum start jem kat simpang jelutong tuh
kiranya dlm sejam aku pusing sana sini leh sampai AB
vavavavaaaaaaaaaaa merempit nmpk :P

lupa lak bawa kamera masuk rumah.
bob kata diorg akan siapkan hari tu jugak walaupun kene keje
sampai 12mlm ..bagussssssssss!!! episennnnn!!!
masa kami balik dlm kul 7 tu ,
wardrobe 50% siap pasang
kc pun 50%
tv kabinet jekkk belum terusik .
x sabar nak tgk semua nya this weekend .
:D harap² semuanya dipasang dgn elok ..

hehehehe apasel tetiba ada gmbr mknan ???
ini menu org diet for lunch ..
mlm td bakar dada ayam half cook ..
nanti bakar balik kat m/vave opis
mkn ngan salad .. timun + tomato + brokoli + bawang
dah 2 hr bawa bekal mknan gini kat opis tuk lunch ..
3-4kg to go ..yeahhhhhhhhhhhh !!!



moga² ini bkn semangat hot-hot chicken shit hahaha

July 27, 2009

Si manja bucuk saya

ini lah manja muchuk saya yg dah makin besar.
sekejapan je dah 5bln ++ ..
ekekekek sekejapan la sbb bukan aku yg jaga
bukan aku yg berjaga mlm
miahahahhaaa
sungguh sedap di gomol²
di gigit²
pantang dia buka mata jeeee , semua dah ready serbu
tp kalau dia nangis jekkk , semua pakat lari
bengkek je akak aku hahahaha
see , anna iman yg kegembiraan sampai sepet mata :-P



x de idea nak apdet.

July 24, 2009

Tiada Rahsia Punyaaaaaaaa

:P nan ado rahsia .............
secret recepi kunun miahahahaaaa
ternak lemak tuday
lamaaaaa x lunch ngan nasik kan ?
rasanya almost 2weeks aku terperam kat opis time lunch.
salah satu nya sbb diselang seli ngan puasa
sebab ke 2 sbb aku kemalasan keluar kerna cuaca yg sgt panas
dan terkadang hujan pula ditengah hari ..
tidak mahu mendedahkan diri kepada cuaca jerubu juga
bykkkkkkkk alasannnnnnnnnnn kan
dan alasan yg sebenarnya ialahhhhhh 'aku diet' :D
diet la sgttttttttttt ...
mkn ngan ct & her friend .
even aku pemalu tp ada aku kesahhhhhhhhh ?
x kenal pun kawan² ct tu tp mkn tetap mkn
aku kan cool .. tetiba ? ???
menu aku ~ biasa laaa chicken b/pepper with ice lemon tea
kat manaaaaaaaaa?
kat sini laaa , SR baru @ x baru dibuka ~ Glenmarie s.alam
jaja muka yg dilanda masalah jerawat ..
jerawat besar kat pipi baru kecut
nyampahhhh + malas dah carik ubat jerawat
ko nak sgt tumbuh kan ?
haaaaa tumbuh laaa , tumbuh byk² lagi !!!!
ggrrrrgrrrrrrggggrrrr !!!!

harini nak masak apa yer ?

Nasi Goreng Berapi ~ Kampung Style

Semalam dr office lagi dah terasa² nak mkn nasi goreng yg pedas².
mula² ingat nak singgah beli kat kedai yg biasa tu .
nasi goreng kg dia sedapppppppp ..slurrrppppppp.
tp bila dah terserempak ngan xcident seperti n3 dibawah
terus mati napsu nak singgah mana² .
Balik rumah godek² peti sejuk ..
terus masak nasi cepat² sbb dah lapar kan .
resepi sempoi aku & ala² kekampungan sket
teringat dulu² masa kecik mak buat gini waktu sarapan
sedapppppppppp sgt .
aku x pernah buat style gini sbb selalunya aku goreng garing ikan bilis tu ..
so , ini cara mak aku laaa kononnya :~
1-cili padi 10-15bijik (yg kecik² tu )
2-bawang besar sebiji (bawang merah kecil lagi sedap :) )
3-ikan bilis segenggam
tumbuk kasar 3 mende tuhhh .
pastu goreng la kannnn .. x kan nak kene ajar plak hahaha
then aku tambahkan dgn timun yg aku potong panjang² ..
masukkan last sekali yer sbb nanti bila ko mkn terasa krupp krapp
shedapppppppppp !!!
last sekali mkn ngan telor mata + kicap .
hapusssssssss diet yer puan² sekelian :P

esok balik kg.
horeiii horeiii :))

July 23, 2009

Adam , tonsil & DEMC

wahhhhhhhh ..tajuk x henggat .
semalam adam balik skolah ngadu sakit tekak.
so kene la masak laju² sepantas kilat ..
hehehehe padahal goreng speggeti jek :P
pastu cepat² suruh lokong makan
akupun siap cepat²
semua cepat sampai x sempat tepek bedak pun ekekek
sila jemput mkn semuaaaaa ...
ehhh aku x mkn pun mlm td !
sampai klinik ada sorang jekkk tggu turn.
bagussssssssss ..i x suka tggu lama² .
rupanya adam kene tonsil , dah bengkak + merah
doktor kata kalau x bawa cepat sure mlm td adam demam panas
ciannnnnn hero mummy ,
tp adam tetap menten melasak mcm x de sakit pun ..cisss.
doktor bg antibiotik , kene abeskan
alahaiiiiiiiiiii dah laaa adam x suka antibiotik
aku minta tukar ubat lain , kaler ijau hahaha
lepas kuar klinik , hala DEMC plak
visit bebi tika , aimy .
warded sbb pneumonia ..
alaaaa cian dakkkk tecit tu , baru 3bln dah kene duk spital.
tp aimy gud gurl , tidur jekkk .
nak kiss pun x sampai hati , takut dia terjaga .
kejap jek kat spital tu sbb dah maghrib
kuar spital terus balik .

sekian.

harini nak meronggeng la ,
boss gi medan ..staff semua berdangdut :D

July 22, 2009

Gerhana Cinta Luka

best kan lagu 'gerhana cinta luka' ekekekeke
x de kaitan ngan entry ini
pagi² td skupun sibuk gak mcm org lain nak tgk gerhana.
tp dah agak x leh nmpk sbb cuaca pagi tadi adalah dingin setelah kehujanan.
hampa gak laaaa ,
dah setua ini belum berkesempatan tgk
asyik² tgk lam tv , tenet ,paper :-P


yg di atas tu masa gerhana january lepas ..


ini yg aku snap tepat² kul 8.29pg ..
hehehehe kamera cabuk , so hasil pun cabuk
habuk pun tarakkk!!!

Gerhana matahari separa di Malaysia hari ini - 22/07/2009
Gerhana matahari separa itu, yang amat sukar dicerap dengan mata kasar, akan berlaku pada 8.23 pagi dan berakhir pada 9.48 pagi.
Bagaimanapun hanya lebih kurang 17.8 peratus sahaja kawasan permukaan Matahari akan ditutupi oleh bulan semasa Gerhana Separa itu berlaku.
Kawasan Utara Semenanjung Malaysia merupakan kawasan yang terbaik untuk mencerap gerhana matahari separa itu, katanya.
Dalam abad ini, penduduk Malaysia akan dapat menikmati Gerhana Matahari Separa pada 15 Januari 2010, 9 Mac 2016 dan 26 Disember 2019.


moga² hidup kita tidak gerhana :))

Menu berbuka day 2 :))

menu berbuka semalam ..
mkn sampai senak perut :P
masa mula² masak salmon tu ,
dlm hati ~ alamakkkkkkk mcm x shukup jekk seketui kongsi ngan lokong ..
siap pesan ngan lokong 'u mkn hat daging tauuu , yg lemak kat perut tu tinggal untuk i'
cissssssssssssss suka sgt ternak lemak , nasib baik lemak salmon jekk.
penuh dgn kebaikkan omega hahahha (edisi senangkan hati sendiri)
so , menu ialah salmon b/pepper .
korang pun dah muak tgk menu aku yg samaaaaaa ajek ni kan ? :-P

ini plak kari belen buat mee kari arituh .
aku tambah kentang untuk lokong ~ licin gakk dia balun
aku siap ckp x mo mkn kari tuh , sila perabih ..
oh yerrr , lokong ngan adam mkn dulu dlm 6++ .
x de nya depa nak tggu aku buka puasa ~ sokmo kebulur .
ini salad untuk aku ..
buat awal² , pastu masukkan lam peti sejuk
perrrgghhhhhhhh berangan ala² mkn kat pizza hut :D
camner nak buat ?
pejam mata pun boleh ..
semua tu potong besar² ,
kalau korang nak tambah brokoli , rebus/stim dulu .
pastu masukkan 2-3 sudu apple vinegar,
tambah b/pepper powder yg kasar² tu .
gaul rata , simpan n makan .
ini biasa laaaa , telor dadar tuk 2 hero ku .
aku x menat .


korang ada nmpk gerhana matahari?
nanti aku buh tuk next entry.

July 21, 2009

Sukarnya untuk melafaz


asai aku tepek muka fomfuan ni ?
sbb mlm tadi aku tertgk oprah show (mmg selalu tgkpun hehehehe)
so , topiknya' mcmmana nak berterus terang dgn kwn ttg keburukan dia'
haaaaaaaaaaaaa apakahhhhhhhhhhh ???
yupppppp sbb salah satu perkara tu ada lah bagaimana kita nak katakan
bahawa badan diorg ber BAU !!
waaaaa sungguh kene dgn aku ..
aku tersiksa dek kerana bau badan sorang staff ni
bkn calang² bau , tp bau yg mmg boleh buat aku migrain.

ok ... aku dah pernah tegur direct or indirect ..
aku pernah hadiahkan deodorant
aku pernah cakap terang²
aku pernah bagi cadangan/petua
semua pernah tp bau itu x pernah hilang
kalau hilang pun ada laaaa dlm seminggu dua
then datang balik

hurrrrrmmmm mcm susah aku nak ckp lagikan
sbb rasa mcm menjatuhkan maruah dia plak
tp aku x tahan laaaaaaaaaaaaaaaaa :((

lepas tgk oprah mlm tadi aku nekad nak buat sumting
so pg td aku google la cara² nak hilangkan bau badan
pastu aku print then bagi dia
hahahahahahaaa giler keji
tp dia cool ajek
x tau la kalau dalam hati dia sumpah seranah aku ..
aku redha ajek laaaa.

kat bawah ni untuk korang baca plak :-P


Masalah bau badan memang menjadi satu kerisauan bagi sebahagian orang terutama mereka yang mempunyai gaya hidup aktif. Ianya boleh mengurangkan keyakinan diri seseorang itu untuk bertemu dengan orang lain.

Berikut adalah beberapa petua yang boleh diamalkan samada untuk mengurangkan atau menghilangkan bau badan;

  1. Potong pendek batang pokok kantan segar dan tumbuh hingga lumat. Rebus kantan yang ditumbuk itu hingga mendidih kemudian angkat dan biarkan sejuk. Jadikan air rebusan itu sebagai mandian. Gunakan air biasa untuk bilasan yang terakhir.
  2. Rebus secekak serai wangi, daun jambu, daun lengkuas dan daun pandan. Campurkan air rebusan tadi dengan sebaldi air biasa. Amalkan mandian ini tiga kali seminggu.
    Selepas mandi gosokkan seketul tawas pada bahagian-bahagian badan tertentu terutamannya di ketiak.
  3. Kupas sebiji timun muda dan dibasuh bersih. Gosokkan di bahagian badan yang mudah berpeluh. Lakukannya sebaik sahaja selepas mandi dan sekerap mungkin.
  4. Goreng segenggam beras tanpa minyak sehingga hangus. Ramas hingga hancur dan bancuh bersama air asam jawa. Gosokkan di bahagian yang mudah berpeluh. Biarkan selama 10 minit sebelum mandi. Lakukan sekerap mungkin.
  5. Campurkan tawas yang telah dijadikan serbuk dengan sedikit beras. Gaulkan kedua-duanya dan disapu ke seluruh badan yang mudah berpeluh. Lakukan setiap malam sebelum tidur.
  6. Minum air rebusan daun sirih atau daun nenas muda yang telah dicampurkan dengan garam. Amalkan sekurang-kurangnya selama seminggu.
  7. Lumurkan hampas kelapa ke seluruh badan. Biarkan selama 45 minit sebelum dibilas dengan air bersih.
  8. Gosokkan hampas teh yang telah digunakan pada seluruh badan terutama di ketiak selama 15 minit sebelum mandi. Amalkannya dua kali seminggu



Menu berbuka

semalam macam² fikir nak berbuka apa.
kejap nak mee sup
kejap nak kantonis mee
kejap nak mkn nasik
tetiba sampai rumah aku masak mee kari ..bulihhhh? hahaha
ntah hapa² napsu org puasa ni .

sahur pg tadi mkn sandwich telor+timun+tomato jeeee.
pastu milo segelas ..
cuaca sekarang ni bkn buat aku lapar
tp hausssssssss semacam jeeee .
mcm bebudak plak rasanya , tgk air menjejes air liur hahaha.

pagi tadi lokong mkn mee kari belen mlm td jeee as a bekpes .
adam pun ok jek bila kata hari ni x de pergi bekpes sbb mummy puasa,
adam bekpes kat skolah yerr ..angguk² jek dia
gud boy !!
:D

shah alam hujan lebat + gelap gulita.
memberi kedinginan yg hebat .

July 20, 2009

Bijak anakku bijakkkkkk



aku tgh boring dr pagi ,
kmc down , so x de kawan nak cit cat .
puasa lak tu , kalau x puasa sure aku laju² gi ngular
boss plak pinjam kereta sbb keta dia bini dia bawak
bolehhhh gitu ???
padahal keta depa 5-6bijik tauuuu ..
saja jeee nak lenjan leta buyuk aku tu :P
nak citer pasal adam
sekarang mulut dia mmg x bleh blah
sampai kadang tu aku terpaksa sergah dia suruh senyap miahahaha
keji la tu mummy ..
ye laaa , kadang tgh bincang elok² ngan lokong
elok plak dak adam memekak tepi telinga kami
mana x hangennn ggrgrgrggrrggrrr
semalam aku cakap dia 'kedekut' sbb x mo share bekpes ngan aku
sudahnya seharian dia kata aku 'berdekut' hahaahha asal boleh jeee dia .
tp kadang² dia sendiri puji² dia gud boy
dok ulang² cakap
'adam gud boy , x yah mummy marah² , x yah dedi marah² ...'
'adam dah gosok gigi .. x yah mummy marah²'
'adam dah mandi wangi² , x yah mummy marah²'
motifffffffff???
sure la dia nak kata mummy suka marah² kan?
hahahahhaaa tp aku mengaku laaa aku ni mmg strict sket ngan adam
bgn pagi kene buat apa
sebelum tidur kene buat apa
kalau dia x buat tu laaa aku bebel² huhuhuhu
pejam celik pejam celik dah 4thn++
rasanya mcm baru jekkk 2thn hehehe
pagi td dia gi bekpes ngan dedi dia
siap pesan tu kat aku
'nanti kalau mummy x kuasa (puasa) kita mkn sama² kat rest merah yerrr'
hahahahaha sweet kan?
:D


~abes dah idea~
cepat la pukul 5 , nak main masak² tuk berbuka :)

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers