Pages

Klik Klik

June 29, 2009

Makan la apalagiiiiiiiiiiiii ...

hari isnin ni sunyi aje kan ?
blog pun byk x hapdet ..yappadaaaaaa korang neh :0
boring i tawwwww , so terpaksa rela i hapdet pasal mkn miahahha
ini masakan org malas plus berkalori tinggi ~ jgn tiru aksi ini.
tp i mkn sayur ajek tauuuu , yg goreng² tu adam mkn hahaha
masa ni tgh tggu lokong balik berjimba , dia promise nak tapaukan mknan.
tp bila lokong balik kul 9++ mlm , aku dah x lalu mkn.
x biasa dah mkn mlm² gitu , i dinner kul 6++pm ok ..
ini edisi perabis stok , kari telor + terung + kentang.
ini pun sayur belen² jekkk .. sawi ni setahun sekali la kot aku buat sayur.
selalunya beli untuk masukkan dlm mee/bihun goreng jekkk.
kalau pak choy tu sedap laaa buat sayur i likeeeeeeeeeeee :))
ini sup utara ..beli kat kafe13 s.alam ..sgt marbelesssssssssss tp mcm biasa
aku ni mmg gatal tgn , aku tmbh btg saderi + tomato buah hehehe
ini plak lauk untuk bubur ..semalam aku senggugut , so ckp ngan lokong
nak mkn yg lite² jekkk . so dia kata ok jeee kalau aku nak mkn bubur.
sayur kobis panjang ~ lauk tuk bubur slurrrppppppppppp.
bubur kosong jekkkk .. 3x adam bertmbh . mak aiiiiiiiiiiiii dah ler aku masak sket jek
kemain dia asyik nak lagi , nak lagi huhuhu so aku mkn sikit saja.
elok la tu kan , kata nak diet ..miahaha!!!!






Penat tp sukaaaaaaaaa ...

mcm biasa korang akan muntah tgk entry aku sekarang ..all bout house :P
so , kalau dah boring sila skip yer ..
sabtu petang sales person si BOB (classic reno) yg buat grill + reno rumah aku tu call.
tanya dia kenapa .. dia kata akak x nak dtg tgk rumah ker , org tgh pasang grill.
masa tu kami mmg baru keluar rumah pun ..hahahah tau² jek dia kami nak dtg.
kami pun ala² mcm terkejut laaa ..'ehhh dah nak pasang kaaaa? baru last week bayar tuk 1st payment' ekekeke poyo jekkk.
sampai² je tgk depa dah pasang tingkap depan ,
grill tuk sliding x pasang lagi tp tuk seluruh rumah hampir siap.
bravo bravo kami sgt puas hati :D
tp grill rumah aku bodo² jekkk , x de kerawang² , munge² mcm rumah org lain.
dr awal kami dah decide x nak grill yg nmpk over .. biarlah grill yg seswai tuk org yg 'tiada²' cam kami ni hehehe ..
see ..... ini tingkap kat hall

ini belakang rumah ..pasang grill kotak penuh :)

ini pemandangan belakang rumah ..
yg lapang tu insyaallah tapak skolah.
harap² gomen buat skolah cepat² , x de la aku fenin mana nak hantar adam :D

ini tuk master room ..ngadap jiran laaaaa kan?

anak bujang ku tidur ..
punya la bising org pasang grill ngan drill ngok ngek ngok ngek adam tetap membuto.
bagus gakkkk sbb senang mummy + dedi nak tgk org buat keje.
kalau x asyik ler aku jd mak tarzan jerit dia jgn usik mende² bahaya.

eerrkkkkkkkk tuan rumah enterframe gakkkk ..ada saper kisah?
hahahahaa
oh yer , kami telah gatal menambah sedikit beban akakaka.
arituh tambah pasang tile kat store + back yard .
semalam menambah wardrobe + tv kabinet huhuhuhu
total cost RM 13,274.00 errrkkkk 'duit duit , dimana kau duit '
:P

June 26, 2009

Salmon w b/pepper sos

semalam mewesternkan diri time dinner.
mcm lama x mkn salmon kan?
hehehe senak gak ler peyuttt sbb ambik salmon hat besar dabak!
tamak katakan :P
tp b/pepper sos termasin plak
nasib baik leh lagik kaber kemasinan ngan salad² .
hahahahaha nak kawen lagi satu kah??

June 25, 2009

Nasi Goreng vs Ikan Kurus Kering

selalunyakan pagi² sebelum gi keje aku keluarkan dulu binatang² yg aku nak masak
letak kat bahagian bawah p/sejuk supaya bila balik keje
senang aku nak kerjakan depa.
x yah tggu lama².
d'frozz ?
yerrrrr..aku x de m/vive nak d'frozz kan binatang² itu.
aku guna kaedah manual akakakaka
@
ceritanya semalam lupa nak bawa turun apa²
balik rumah ala² mcm tercengang gitu
ehhhh aku nak masak apa ni?
nak tggu mende tu semua cair alamat kebuluq la laki den
lokong tu mana leh tggu sampai kul 8 pun
kul 6 dah menggelupur lapar :D
nasib baik puasa leh plak dia tahan wakakkaaaa.
@
jadinya ..apa yg paling mudah kawan² ?
op kos kahhh nasi goreng.
mcm boring dah nak buat nasi goreng kg
so buat jekk nasi goreng bodo²
top up ngan ikan kering kurus kering yg di beli di lumut.
jauh datang nya tu ....
tp ikan masin tu teramatlah tidak masin ok.
tiada tanda² akan terkena darah tggi.
tawar + hambar
belasah ajek laaaa , janji mkn.
Alhamdulillah lokong mkn x byk bunyik.
aku jekkk yg byk bunyik
sendiri masak,sendiri bising
@
adam mkn nasi + telor pun dia dah sengih sampai telinga
bagus budak tu
senang hidup mummy dia hahaha



Tag Minna vs Vespa


tag dr puan minna minna ..eehhh apesal ekkk minna minna?
bukan minah or mina sahaja ?
miahahahaha
tentang vespa ?
tantik vespa tuhhhh ,
aku pernah merasa naik vespa
naik vespa abg long
ye laaaa masa tu abah dah meninggal , so aku menumpang kasih abg long
abg long ialah BIL @ asben kak long aku
dia sgt baik , penyayang isk isk isk
even sampai sekarang aku masih menyayangi beliau sebagai seorg abah.
ingat lagi masa umur aku 5-6thn , aku dok menepek duk depan vespa
perrghhhhhhhhhhhhh angin byk ooooo
mengerbang² rambut sambil gelak² gembira
kenangannnnn
x lama kot nyawa vespa tuh
x tau bilakan dia kiok .
tp at least aku tetap ada kenangan ngan vespa
korang ado ? adoo? adooo?
hahahaha riakkkkkkkk!!!
10 fakta ttg aku
1-garang .. ini pangai yg sgguh x bleh blah. jgn ikut.
2-sensitif ..x leh tgk mende² menyentuh hati . citer x berapa nak sedih pun aku leleh hhah
3-nasi addict ..bg masa 3hr x jumpa nasik, tentu hidup aku x keruan. kemaruk.
4-kuat keje ..nmpk aku sgt malas kan? asyik² blogging tp disebalik itu i sgt rajin tawww.
5-manja ..pada org tertentu sahaja. aku x manja pada lokong tp sgt manja ngan kakak² aku
6-rajin + malas ..maknanya 2-2pangai ado. kalau time rajin abes berkilat toilet,kalau malas korang sendiri ingat laaaa hahaha
7-tak suka kek , kuih muih or mende² manis. kat rumah aku x de gula sebulan dua pun tatak hal.
8-suka jln² cari pasal , cari mkn, cuci mata,cuci poket bla bla bla
9-sekarang aku rasa aku jadi kedekut semacam..adakah kerana aku risaukan ekonomi yg tidak baik atau aku menjadi kedekut secara semulajadi ? hahaha
10-aku suka sup . segala jenis sup aku layan. ayam ,ikan,daging,sayur etc ..
aku nak bg award ini pada
1-syana
2-miza
3-zara
4-adiya
5-maria


June 24, 2009

Semalam & Hari ini

semalam masak sempoi jekkkk .
teringin nak masak gulai siam
dok timbang kati weder nak masak ayam or ikan
last² pileyyyy ayam hehehe
pastu masak sayur bendi.
itu jekkk dinner kami huhuhu

tadi lunch kat sup subang.
as usual la mkn sup daging
tp hampa sbb ikan keli bakar dah abes
ambik ikan kembung ~ jadik la dr tiada hahaha
sebelum balik posing di tgh panas terik
with su & ct
errkkkkkk dagu aku dabel laaa
larikkkkkkk!!!!






Have i told u lately that i luv u ?






June 23, 2009

Setelah lama tak masak




lama ker x masak ?
x de la kot , aku ada masak tp malas nak snap pic
last week mggu malas
badan pun mcm on off sihat n x sihat
otak penat
badan penat
ceehhhhhhhh itu semua alasannnnnnnn!
lagipun last week puasa kan ?
this week caadng nak puasa gak
tp cadangnya nak start esok @ 1st rejab
mak aku kat kg start puasa esok for 3 month.
kalau aku bleh ikut mcm mak , sure leh turun 10kg for 3month
hahahahaha ada berani ???
so ,semalam teringin sgt nak buat sup ikan
kebetulan ada plak stok ikan merah
balik rumah cargassss aku masak smbil membayangkan kelazatan sup itu
mamfusssss laaaaa puji masakan sendiri :P
sup bunjut plak tadak , gigih² aku buat perencah sendiri taww
pastu masak plak labu air b/pepper
tambah plak ikan pekasam + bawang + cili
tmbh telor dadar tuk 2hero
miahahahah kompom mak mertua dtgpun aku buat² x nmpk !!
akibatnya ???
pukul 9mlm dah ngantuk.
baju ada selonggok x lipat
apekahhhhh ???




June 22, 2009

Giler pemalas punya olang


siapa yg giler ?
aku laaaaa ,malas giler ok nak apdet.
ini gmbr lama ..
as usual weekend td kami bertapa kat alam budiman.
cuci sana sket sini sket tp nan ado habuk nak hilang.
lapanploh kali sapu + mop kot baru betul² clean n clear hehehe.
tp puas hati la sbb 3-3bilik air dah berkilat.
defect tu dah ada sket² depa repair ..
ada lagi seminggu tuk depa settlekan
x siap kalu, tunggu la korang ..
pastu smlm byr 35% deposite tuk grill + kc + store/back yard tiles = RM3.5k
ada 4x stage payment ..
depa janji siap paling lewat on 21st july.
thats mean kami leh pindah end july or begin august .
moga² semua berjalan lancar . Amin.









Tag Kekasih ku

ini tag dr amida dubai ..
aku plak mmg buntu nak buat n3 sekarang ~ layannnnn!!!


1. nama kekasih anda

~ kekasih kah ? iyo laaa kekasih .

nama ? faiz tan tp aku kalau cakap i & u jekkk miahahaha.

2. umur kekasih hati

~40 uikkkkkkkkkkkkk dah tuo u lokong . i muda lagik . 27ferover ekekekek


3. insiden pertemuan

~errrrkkkk maleh nak citer laaaaa .. tp kene citer gak ekkk?

jumpa nov 2001. 2hr before puasa. mcm mana kenal ? ooo panjang cerita.

cukup laaaa kalau ckp kami ni di jodohkan oleh mendiang alex ~kwn boss aku yg merangkap kwn lokong jua tp boss aku bkn kawan lokong taw :P


4. kelebihan dia di mata anda

~kelebihan dia ? op kozzz berat badan dia lebih dr aku so aku nmpk kecik sket dr dia.

ahahahah ada yg kene penampor karang ..

nak puji lebey² pun x reti cuma bg aku cukup lah apa yg telah dia beri pada aku selama 8thn ini.

kesabaran , kerajinan & keperihatinan. lap u lahhhhh :D


5. harapan

~ op koz yg baik².

harap² kami akan terus tabah menempuh segala sepak terajang dunia perkahwinan ini.

moga² kami akan bertemu di syurga jua . Amin.

6. gambar kekasih hati



7. Nak kena tag orang lain pulak

~syana

~joyah

~adiya

~miza

~strawberi



June 19, 2009

Amazing Blog ?

aku terima award & tag ni dr che sue yg comei comei lote .
yg kegersangan mknan malaysia di algeria.
aku gigih² menjawap tag sampai otak naik beku akakakaka


The rules:


1• Write five (5) interesting facts about the person who gave you this award.


a- che su skrg posting kat algeria .. miahahahha balik la weiii , buat apa ko duk kat tanah gersang sinun :P


b- suka masak ... nanti balik m'sia jemput aku dtg makan tau.


c- anak manja mak (aku rasa laaaaaaaa aakakka , baik ko ngaku )


d- isteri kepada incik suami ..tentu la kannn ?


e- suka membaca , tu sbb dia rajin blogging .



2• Jot down ten (10) interesting facts about yourself or your hobbies.


a- aku suka membaca , sehari wajib membaca. kalau dah x de bahan bacaan pun aku akan baca gak direction kat shampoo sambil mandi akakakka


b- aku suka masak gakkk tp bkn all d'time laaa. kalau dtg penyakit mls mau seminggu mkn luar.


c- aku garang ngan anak huhuhuhu tp anak totap melekat ngan aku . camno ?? kira aku dlm garang ada baik la ekkk ?


d- aku x minat fast fud & junk fud . jarang² sgt aku mkn tp totap gumuksss.


e- aku fanatik nasik .. jiwa kacau kalau x jumpa nasik 2-3hr . camner nak diet :P


f- aku seorg yg sgt serius + tegas time keje . staff semua ckp aku garang miahaha baru tau kaa?


g- aku suka gak layan katun conan mcm che su . lg satu sekarang suka teman adam tgk hagemaru .. hahahah alasan jek teman adam , aku yg nengok lelebih hehe


h- aku bkn seorg yg romantik . ini mmg semula jadi. jgn la ngada² suruh aku jd romantika d'amour .. ada yg mkn selipar karang .


i- aku x suka menyapu + mop lantai . nasib baik dpt lokong yg begitu chentakan 2mende tuh.


sepanjang kawen rasanya cuma 2-3 kali jek aku pegang mop . apakahhhhhh ??


j- walaupun aku nmpk keras hati , degil bla bla bla tp aku sgt sensitif . tgk tv citer x sedih pun aku leleh . kiranya hati aku ni cepat tersentuh laaaa ...



3• Pick your ten (10) most deserving receipients and describe them.


a- eynda ~ baru jek kenal dr blog maria . akan berjiran x lama lagi tp dia kat spk laaaaa. rumah kat sana manyak² shantek lorrrrr . :D


b- ryn ~ baru dapat bebi minah ni ..ehhh ntah² dia lam pantang lg kot tp x per sure ko boring duk rumah kan ryn ..meh jawap tag ni akakaka


c- maria ~ ko wajib di tag . ala sambil² buat cupcakes tuh sila la jawap² tag. ada gak keje ko skett hahahah . jeles sbb maria ni duk rumah jekkk.


d- amida ~ skrg duk Dubai ikut asben nya . so sambil layan anak² mida leh mencurah ilham kat sini :P


e- mama rempit ~ yessss kulaan . aku tau ko rajin jawap tag kan ? kan? kan? hahaha


f- anna ~ udah² ler tu buat kek. meh rehat sket sambil jawap tag ni.


g- march ~ ko pun sama , asyik buat ceklat tp aku lom dpt merasa . jawap jgn x jawap.


h- miza ~ mehhhhh jawap . bg blog ko berseri² ...


i- tena ~ haaaaaa tena mesti pestime nak jawap tag kan? meh jawap :)


j- norita ~ jgn asyik study jekkkk , rilekskan minda ngan menjawap tag.



4• Leave a comment on the receipients’ blog to tell them they’ve been tagged.


5• Paste the award badge in your sidebar.




June 18, 2009

Menu Berbuka & aku membebel



semalam tekak nak mkn western alkisahnya.
biasa la yer tekak org puasa miahahaha.
so menu nya mashroom soup & spegetti carbonara with meat ball .
sahur pun menu yg sama akakaka ternak lemak :P






untuk kawan² yg bg pandangan mana nak letak baju² lama tu tq ekk.
semalam dah ada org offer tuk hantar ke kg org asli ~ lega .
so mlm td aku telah merajinkan diri mengemas semua baju² .
sekejapan itu aku telah insap ~ no more beli baju .
tp apakah azam itu dpt dilaksanakan ?? tggu & lihat miahahha!!





dapat satu kotak besar tuk hantar ke kg org asli .
satu beg besar aku bg isteri stor boi aku (mynmar)
semua elok² lagi ~ bg sbb saya sudah insaf .
itu baju semua kecik² @ sendat + singkat.
ditambah pula saya sudak gumukssss grgrggrrgrgrgr.





satu beg besar plak baju² lokong,
telah selamat di bawa pg tadi untuk diberi pada errrrkkk ntah saper ekk.
ada la kot dia nak bg org kat opis dia tuh.

then ada 2 beg besar esok nak letak tepi tong sampah .
kene letak jauh² sket dr sampah busuk ekk syana ?
woraittttt .. ada gak yg bleh diguna cuma antara
rajin ngan idak ajek la kot org yg mengutipnya.

legaaaaa sbb dah settle bab baju.
tetiba wardrobe aku terasa lengang hahahaha
lokongggggggggggggg..bulih dah i beli baju baru ;0
mau kene sepak niiii ..ekekeke





last week aku dah settlekan mainan adam satu kotak.
dah asingkan mana yg elok & mana yg barai .
separuh bakal aku hantar kat taska akak aku di kg .
yg barai² & menyakitkan mata aku dah buang .
tggl yg elok² jekkk ~ cuma tinggal satu box yg berisi kereta² dia .
selamattttttttttt.
adam pun dah besar , kurang nak main.
tgh kemaruk ngadap pc :D



so , matlamat aku adalah melapangan isi rumah baru.
kene tabahkan hati membuang/memberi brg² yg tidak perlu.
sayanggggggggggggggg tp nanti kene bebel ngan ustaz faiz tan wakaka.




uupppssss byk plak aku membebel hari ni .
ye laaaa boss aku gi s'pore kan ?
aku ??
blogging , cit cat sampai lebam hahahaha.




June 17, 2009

Pakaian Lama

Diriwayatkan dalam kitab Tirmidzi dari Umar al-Khattab ra :
Aku mendengar Rasulullah saw bersabda :
“Barangsiapa memakai baju baru lalu berkata :
“Segala puji bagi Allah yang memakaikan aku pakaian yang menutupi auratku dan yang kupakai untuk berhias dalam hidupku.”
Lalu kemudian dia mengambil baju yang lama lalu disedekahkan dengannya, maka dia dalam penjagaan Allah dan dalam naunganNya Azza wa Jalla dan di Jalan Allah hidup dan mati.

korang ada x tempat yg seswai untuk aku hantar baju² terpakai kat area shah alam?

yg aku jumpa kat area klang ado , jauh sket kot .

kalau ada tolong beritahu saya.

tq :D

Lama x tepek gmbr mknan

lama x tepek bkn bermakna ku x masak tau miahahahaha
tp mmg aku byk ngelat lately , asyik ajak lokong mkn luar :P
ini menu buka puasa semalam & hr isnin .
  • salad
  • mini sosej
  • gulai kawah (belen beli kat kedai , pastu aku modified buh kentang huhu)
  • sup cendawan + tauhu jepun
  • ayam masak merah









NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers