Pages

Klik Klik

May 29, 2009

4 Hari nan sepi


tiada apdet untuk 4 hari ini.
aku bercuti , melapang minda bersama keluarga terchenta.
mau rehat puas²
mau makan puas²
akan balik dgn semangat baru
ceeeewaahhhhhhhh :P



My Hometown ~ Kerinduan


Sekinchan .. korang pernah dgr nama tempat ni ?
pernah pergi?
tadi aku sungguh x de keje.. so menggoogle kejenya .
tetiba rindu ngan kg , terus google ..
huhuhuhu shantek kan pemandangan sawah padi ni.
di sini la aku dilahirkan + dibesarkan .
kat parit itulah aku berkubang time balik skolah
di tengah terik sampai kelam + hitam.
soooooo nostalgic .
tapi sekarang nan ado dah rumah kat area rumah aku dulu ,
semua dah pindah ke darat (ke tepi jln besar)
tapak rumah dulupun dah jadi lautan sawah padi.
aku rindu waktu pagi di bendang
aku rindu waktu petang angin menderu dr bendang
aku rindu burung putih yg berterbangan membawa khabar laut bergelora
aku rindu nak duduk dibawah rumah menghabiskan waktu senja
aku rindu nak tgk matahari terbenam dihujung bendang
aku rindu pada zaman kanak² dulu
tapi masa x akan kembali kan??
so , simpan saja segala kenangan indah itu .
sesekali rasa rugi jugak sbb adam x akan pernah merasa
keindahan alam semula jadi itu.
oh yaaaa , sekarang aku x duduk kat sawah padi dah ,
dah duduk tepi h/way huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... :((
tp sesekali kalau balik kg aku tetap jua redah melawat kawasan aku membesar.
rugi betul kalau kenangan tu terpdam begitu saja .
aku ingat nak balik weekend ni aku nak snap gmbr sawah padi kitaorg ,
tapak rumah dulu pun dah x de ..di ratakan tuk membesarkan sawah.
sawah tu pun kitaorg sewakan saja ..x de saper nak buat .
nak jual sayangggggg ooo ..rege dia ? more than 100k :D
jadik pak cik kayo jappp kalau jual.
mmg superb oo gmbr² yg dia ambik .
korang baca la kat sinun .



May 28, 2009

Semalam yang capek !!!

semalam balik rumah terus stim ikan cepat² , laju² sbb dah janji ngan lokong
nak kuar main boling pastu ..
tak kan satu lauk ajek kan ? harus cepat² tumis terus hahahaha siappppp.
sempoi jekkk .. akupun mkn sket jekk sbb ulser lom elok ..

pastu terjah boling kat ole-ole shah alam ..oyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.
kali ni main sorang 2games , baru puas ..
lupa lakkkkk sis aku pun datang nak join main , so main ber 3.
tgk laaa incik adam tukang susun bola .
aku kemain risau kot terkepit tgn ker ..tp elok plak dia kat sana.
kiranya sampai boring la dia .. naik main tp x larat angkat bola hehehehe.hiiiiiiiiiiiissshhhhhhhhhhhhh bila la nak kurus .. dah seminggu x lalu mkn pun
x kurus gakkkk .. sedut lemak karang baru tauuuuuuuu :P :P :P

sonok plak layan ole-ole ni . x ramai org . i likeeeeeee. aku x suka sesak² , rimas.
tmpt mkn pun byk ..
ada kopitiam
ada CRS
ada SR
ada fudkud hahahahaaa.
lepas main boling kami lepak kopitiam kejap .
my sis banjer sbb dia kalah main boling wakakakkaaaa.
balik rumah pulun buat keje , sidai baju , iron baju.
kemas beg skool adam ..
pastu eehhh asai x ngantuk ?
rupanya td kat kopitiam layan kapucino blended.
so sbb x ngantuk layan movie kat tv2 the terminal ~ best citer ni.
sudahnya 12.30++ gak titunnnnnn.



May 27, 2009

Ingin Mencuba Rasam ??

~credit to pak cik google~
korang pernah mkn rasam ?
sejenis masakan india mcm sup ..rasa masam² pedas sbb byk herbs.
arituh tingin nak mkn ..
godek² kat tmpt rempah² kat tesco tu terjumpa plak rasam powder ..
patutnya rasam tu kosong saja(seperti gmbr diatas)
tp aku kan pakar bab merosakkan resepi asal huhuhu

aku buat rasam daging + bendi.
rasanya dah mcm singgah daging .. kira halal laaaaa.
masuk tekak jadik lemak gakkk kan :P
esok lusa laaaa aku buat rasam bugil² saja.
semalam saje jekkk test power ..boleh laaa cuma kureng mashammmm.
dia kene masam² baru betul² nama nya rasam (rasa + masam) kot!
pastu goreng sosej .. tuang ajek sos cili yer anak² .
ini sgt mudah untuk org malas + kesuntukan masa :P (alasannnnnnnn)
pastu aku kan suka beli mende merepek² asal bkn guna duit aku..wekkkk!
biasa gak aku hala tmpt jual barang tuk org vege .
PIL akukan kebanyakan depa ber vege time CNY.
terus mata aku nmpk satay vege heheheheh wajibbb cuba .
untuk pengetahuan korang yg belum tau , mknan vege ni ada byk rasa ..
ada rasa ayam , udang , sotong tp semua tu pakai tepung kanji.
mcmmana nak buat ?
wajibbbb la aku x tau sbb aku beli sajekkkkk ekkekekeee.
satay nya besar² .. puas mkn .
no kolestrol
no fat
~ini lah rupa satay yg belum di masak~

korang kalau masak tu jangan goreng plak. golek² jek atas pan non-stick.




Bacalah anak ku

last week teacher adam suruh bawa buku .
tanya dia kenapa ?
katanya saja nak ajar adam sbb adam byk main huhuhuuu
bertuah punya anakkk ..anak sapaaaaaaaaaaaaaa la tuh .
so , angkut jek buku yg dah ada kat rumah tuh.
elok gak cikgu dia nak ajar ,
main byk budak ni.
kat rumah asyik ngadap muzzy dia tuh sampai naik fenin aku.
padan muka aku ..saper suruh beli :P
ini lah bukunya .. buku budak tadika. kira aci laaaaa.
adam mana nak buku tuk budak baya dia. over ko nak.
hasil keje dia sehari ..
ada la 3 page berjaya buat tp tulisannnn yaaaa ampunnnnnnnn..
kalah cakar ayam tp aku redha ajeklaaaa sbb baru 4thn kan.
kalau 7thn tulisan gini gakkk mmg nak kena laaaa huhuhu.

hari ni dia x nak bawa buku tu dah,
kata nya 'adam dah pandai mummy , salah satu jekkk W'
hekkellehhhhhhhhhhhh baru buat 2-3page dah mengaku pandai.
layan kan ajek laaaaa.
so hari ni dia bawa story book 'a bug a bear & a boy'
tggu dia balik karang , lancar ker idak membaca.
mlm td aku paksa buat homework , menjejeh² air mata.
haiiiiiyyaaaaaaaaaaaaaaa manyak susah oooo ini budakkkkk.
tu jek nak apdet ,
karang aku hapdet masakan semalam yg caca marba as usual yer tawan² :D







May 26, 2009

Dirasuk

dirasuk kemalasan menghapdet .
kalau apdetpun balik² makan , makan , makan ..
huhuhu mcm x de bende lain nak buat :P

semalam tetiba teringin nak buat sambal kentang padahal dah tau mulut
x leh masuk mende pedas pungggg , tp napsu mengatasi segalanya.
balik rumah dah terasa lapar .. ye la , sejak kene ulser ni asyik lapar tauuu.
asyik togok air sampai naik buncit perut ..mana leh tahanaaaaaaaaaaaa.
paksa² diri gak mkn roti , pankek + mende yg lembut² .

nasik goreng ni tuk lokong .. aku rasa sket dah x tahan. pedas berapi molot.
adam plak x nak , dia nak mkn nasi putih ngan telor jekkk ..layankan,asal mkn.

mlm dlm kul 7++ adam kata dia belum kenyang .
mmg bertuah budak ni tawwwww .. ada ker mintak nasik lagi.
mana mummy nak cekau memalam gitu .. x kuasaaaa nak masak !!!
tya dia kalau mummy ganti ngan nasik ngan pankek nak tak ?
melompat² dia kata nakk hehehehehe selamatttt .

so , campak ler segala mak nenek lam blender ...zzzrrrttttttt siap .
ini tuk ingatan aku jek resepi neh , takut lupa plak :0
~tepung gandung
~tepung kastard
~telor sebijik
~susu segar secawan
~garam secubit
~essen vanilla 2-3 titik
~gula 2-3 sudu (kalau nak cicah sambal or kari x yah letak gula)

abaikan pankek hangit tuhhhh miahahahahaaaa.

May 25, 2009

Saya dah sihat TaPi dot dot dot

Alhamdulillah , aku dah sihat tp doktor suh kuarantin diri sendiri duk rumah
selama 3 hr ..
nan ado aku dok rumah , merayap gakkkk dlm x sihat tuh .
bkn apa , khamis tu masa g klinik panas 39++
eeeiiiiiiiiiiiiiiiii seram sejuk aku tawwww .
sekarang bkn influenza A jekkk yg ado , BCDEFGHIJKL pun ado wakakaka.

Kebetulan hari khamis tu dapat surat dr developer suh buat bayaran dep api+air ,
pastu nak kene buat app tuk buat inspection rumah ..
dah tu jumaat pagi tu rasa badan dah segar , tp doktor x bg g keje
harus la cargassssss settle kan apa yg patut .

adam plak tgk mummy dia x keje , dia pun mula arrrr buat² demam :P
'adam , selesema gak cam mami'
cehhhhhhhhhhhhhhh auta nomot satu ini budak!!!.

tp walaupun aku x demam , mulut + lidah aku adalah demam.
ulser memenuhi segenap ruang , korang bygkan laaa camner sengsaranya aku huhu.
mknan semua x leh masuk padahal perut lapar separuh mati.
mkn bubur pun sambil leleh airmata :((

selesai semua urusan , gi pos opis lak bayar bill .
lokong x sempat settle bil² semua ..bz kekdah nyaaaaa.
nasib baik tinggalkan duit siap² , kalau x haremmmm aku nak bayar ..
bini antu katakannnn .

pastu adam kata lapar plak , padahal sebelum keluar dia dah balun bubur aku
semangkuk ..
aku mmg la laparrr tahap cipanzi .
singgah rest fruity ..
order set nasik goreng special + fries .
semua adam yg balun ,
aku makan apo ?
aku mkn timun + tomato + air ... huwaaaaaaaaaaa laparrrrrrrrrrrrrrr.
adam tgh ralit kebek² sticker + puzzle yg telah beliau pawww dr mami yg x berdaya :P
cisssss cake . aku rasa sket jekkk . adam yg balun.

nasik goreng pun adam yg balun.
eksyennn ngan fries + ice lemon tea.
esoknya dia selsema wakakakkaa ..nak sgt kannn ??
hambikkkk ko ~
ini plak bubur tuk org sakit .
tp x kan nak mkn kosong ajek kannn ?
aku gorengkan tenggiri masin + bawang + cilipadi
perggghhhhhhhhh meleleh ayaq mata mkn ..
pastu siram la ngan sup daging .
ini aku kirim ngan lokong , suh tapau kat depan opis dia. mmg superb!
ini jekkkk org sakit larat masak .
meat ball sweet & sour ..
sedap kot sbb lokong x pandang kiri kanan.
aku x rasa pun sbb kompom pedas .






sekian ..terima kaseyyyyyyyyyyyyyyy:D




May 21, 2009

H1N1 simptom

huhuhu pagi tadi kan , heboh² kecoh² pasal asst aku si memey suspek h1n1.
puncanya , dia ada outing ngan her friend yg baru balik dr china ,
then kawan dia tu sekarang kuarantin kat GH .
ayoyoyoyoyoyyyyooo amoi , amoi , amoi .

masalahnya aku duk ngan dia lam bilik ni berdua sajek.
so aku la org yg paling senang kene attack kan ?
pulak tuh pagi td aku rasa demam + sakit sendi (simptom² dia kan tu ?)

makanya boss aku adalah memekak .
call si memey ni yg mmg MC tuday .
paksa dia gi gov hospital tuk wat chek-up .
pok pek pok pek ..

sekelipan opis kami mcm dilanggar garuda ,
masing² muka seriau ,
aku lagi laaaa ..udah ler tgh x sihat kan?

tggu punya tggu ,
last si memey call kata dia cuma normal fever.
thanks god ..
mmg scary ok .

tu je aku nak cite.
tuk korang , aku dah rasa makin sihat .
maybe sbb pepagi bila rasa x sihat aku dah balun ubat kot.
Alhamduluillah :D

Kau Ilhamku






Entry tak sihat

yerrrr , saya x sihat .
saya sakit badan
saya sakit lidah
saya sakit kepala
saya ngantuk sbb mlm tadi saya x bleh tido
TAPI saya x bleh MC ..
ada kekejaman disitu .

saya baru lepas mkn ubat 2 bijik
saya harap ubat itu cepat meresap
saya harap ubat itu boleh membuatkan saya bertahan sampai pukul 5nanti.
saya harap boss ada batalkan meeting hari ini
dengan itu saya bleh blah balik rumah :P




May 20, 2009

Suhun Sup

semalam masak suhun sup ajekkkk~ diet konon.
ayam tu hiasa ekkk , aku x mkn pun wakakakak :)
tp lokong mana kenyang kalau x mkn nasik ,
so as a isteri mithali masakkan gak nasik , pastu goreng ayam .


May 19, 2009

West meet east katanya .

sapa jumpa sapa ?
oooooo mknan jekkk yg jumpa.
barat jumpa timur ...

mkn salmon cicah air asam lagik ?
sungguh kampung ok :P

ni aku punya maknan.. x mo nasik konon.
diet ?? ini menu lokong ngan adam .
~tomyam sayur + bebola .
~salmon goreng tepung
~sambal air asam.





owwhhh ye , aku baru beli new cd aerobik.
yg lama tu dah calar balar di buat dek incik adam.
azam nak kurus kan .. harus kene usaha lebey walaupun celam celum jek ;D
tp cd ni mmg hazab ko , mmg tuff .
10 minit buat peluh dah mencurah² ,
dia ala² kick boxing sket but i likeeeeeeee.
ye la , buat 20 minit pun dah cukup baikkkkkkk.
basah lencun baju hehehe.
adam plak asyik suruh aku benti ..
'mummy x penat ker?'
'mummy .. sudah la tu , nanti mummy penat'
'lamanya mummy bersenam .. cepat la berenti'
aihhhhhhhhhhhhhhhh x senang tauuuu haku gggrrggrgrgrrr.
cakap pasal masa lak , mmppp kalau ikut mmg mcm x de masa nak buat
aerobik ni kan ?
tp aku curik² masa gak walau dah lewat.
lepas masak , makan , cuci baju , lipat baju , iron baju , kemas rumah
serba sedikit , siapkan beg skolah adam , ajar adam buat homework ..
kadang² dah dekat kul 9 baru settle ..
tp aku ambik gak masa buat 15-20 minit tiap mlm.
nak tgk result nya hujung bulan ekekekkeeee.
jgn hot-hot ciken shit sudahhhhhhhh :D
so , wish me luck bebehhhhh!!!!!



Kotak Hati

May 18, 2009

Hari Ceria Incik Adam

ini apdet khas tuk anak bujangan ku ..
sakan main weekend td ..layan ajek laaaaaa walaupun poning acik !

gmbr ini adalah lakonan & sungguh tidah shenunuh sbb solat separa bugil.
eksen dia sbb kawan dedi dia balik umrah & hadiahkan sejadah ni tuk dia.
kejap² ' ehhhhh adam lom solat'
tetiba kul 11pg 'ehhh adam nak solat' ;0
sungguh rajin ko solat ekk budak !!!
sungguh lawak dia sujud ok ..lamaaaaaa plak tuh. :P

sabtu petang bawa dai main kat JJ Bkt Tinggi .
otai la dia sbb dlm tu bebudak kecik jekk ..sakan dia konker semua mainan.
oiiiiitttt cik adam , ko dah besar ok tp main main kalah budak 2thn ..
tp siottttt la mahal aku rasa sbb masuk sini 20menet RM3hengget kot.
nasib baik adam ok jek time aku ajak keluar .
ada budak yg meraung² x nak keluar kooooo.
rabak ler poket mak pak depa ;P





ini plak kat playground alam budiman ... our new house hehehehe.

uikkkkkkkkkkkkk nasib baik gmbr mummy adalah gelap ..sgguh huduh ok!



diorg dah sebuk promot grill & KC ..
adehhhhhhhhhhhhh nyuttt nyutttt isi perut bila pikir kos nak pindah nanti.
rumah yg duduk sekarang pun lom advertise nak jual .
ntah ler , lokong tu kejap nak jual , kejap nak sewa ..
sukahati ko la labuuuuuuuuuuuu ..


balik tu jem kat area stadium s.alam
biasa laaa bebudak drift ngan main gi kart .
menonton adalah free di pinggir² jln .
sebab tu jemmmmmm ...










NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers