Pages

Klik Klik

March 31, 2009

Semuanya Kerna Sayang

Yerrrr .. mmg poyo tajuk tuh , tp ada aku kesah ??
sesekali nak berfeeling² ..


setelah berpikir² selama berminggu² , berbulan²
setelah menconggak² pitis nan ado
akhirnya untuk yg tersayang incik adam
aku hadiahkan beliau satu set muzzy family english.
semoga beliau memenafaatkan pemberianku ini
wahhhhhhhhhhh mcm cedih plak ..
hahahahah cedih la sbb rabak poket mummy .

inipun duk usha² time discount tauuu.
dapat ler rege RM 1488.00
huwaaaaaaaaa ...




kenapa beli ?
sbb aku kecik² dulu x pernah ada kemudahan untuk belajar.
aku berazam (wahhhh siap berazam ko) nak bagi anak aku apa yg aku x dapat
selagi mende tu memberi faedah & kebaikkan .
sebelum beli , aku hantar gak adam training (bkn betui trening , sessi ujian kot) ..
so , mmg nmpk kesungguhan n minat dia nak meneroka semua tuh .
ini saja yg mampu aku bg tuk masa sekarang.
dia lom skolah , so x de tuisyen bagai ..
x de piano class
x de swimming class
belajar kat rumah jek
biar mummy monitor sesambil menjadi mak tarzan wakakkaaa.


aku akan apdet apa² perkembangan dak adam kemudian hari.
insyaalah.






From Sarawak with luv

anak buah aku turun dr sarawak.
ada kursus kat intekma resort s.alam.
heheheheh ada la buah tgn tuk mak su dia neh .
lama x jumpaaaa oooo , rasanya dlm 3thn.
la ni dah jd leftenan muda , keje hat maritim ..
korang jgn tya aku aper kejenya ~ biasa laaa aku begap mentega hhehe

sakan dia layan adam main ..
tgk ler adam , sampai nyorok² bawah meja wakakaka gediksss taw.


tadak mende nak citer .. tu jek.
dia datang rumah pun x lama , sepetang jekkk .
dulu masa dia study kat UPM serdang tu selalu la turun sini.
sejak keje neh .. bz manjang mek tu .





Bila otak sudah tepu

gitu lah alkisahnya ..
aku ala² bz tuday , biasala closed account.
karang sambil blogging , sambil buat keje ada gakkkk larik angka² aku wakakka.

disbbkan otak telah tepu dgn keje² opis ,
let's cuci mata ngan menu² ajek ..

ahad petang goreng mee ~ simple² ajek .
ni semalam punya menu dinner ~ salmon grilled again !!!
sup bayam + telor mata
chicken grilled ~ x power ahhhh plak. sedap lagik salmon .
ni pagi tadi aura rajin terlebey ~ 2-3kali dlm setahun ajek aku buat bekpes yer kawan² .
pestu kat opis layan orange + lemon ~ soooo nyamannnnn.
ape aku pedulik ngan batuk huhuhu







March 30, 2009

Besday boi day out


semalam besday adam ~ turn to 4 .

alahaiiiii dah bosar anak omak ehhh.
pejam celik ajek kan ? huhuhuhu




so , dah janji ngan dia.

jalan² gi Jusco ~ ala kat bukit raja tu ajek pun.

pepagi dia dah xcited bgn oooo.

kul 8.30 dia dah siap pakai baju , omak ehhh lom mandi akakakaka.


see , JJ lom buka oo time kami sampai.

jam baru 9.45 , kene tggu sampai 10 lohhh.





masuk² jek terus serbu Jonny's .

perut dah lapar .. lokong lagik arr kebulur , dia balik jogging langsung

x de mkan aper hehehehe ..
so , ambik yg set A ajek , tmbh telor ngan ikan bla bla bla.

lokong ambik set nasik goreng belacan ~ sooo yummy.


ohooooo licin ooooooooo anak banak melantak.

yg paling besss lokong kata kat ada

'dedi tempat satu restaurant tauuuu'


akakakaka sbbnya dr awal sampai balik , cuma kami jek kastemer depa.

layan first class gitu ....
yo laaa , hari minggu kan?

org bgn lambat kot ..mana ada kul 10 dah terjah mkn.


lepas mkn adam layan keta.. pas tu baru layan main kat p/ground.

layankan ajek la anakanda nan seorg tuh .

before balik beli kek SR 2slice ..

tp mummy dedi yg baham ..anakanda tiup lilin jekkk ngeh~
gmbr seketui jekkk , seketul lagi dah selamat kene baham



Jalan² hari sabtu

ampeh jekkkk tajuk.

x reti lah aku buh tajuk ni.
sabtu pagi jln² ngan adam kat giant.

dia nak mkn kat mcD , demand ooo anak bujang tuh ..

pastu jalan² lam giant tuh .. nmpk lak jaket upin ipin .. gedik² dia nak .

mpppp belikan ajek laaaa tp mahal gak oooo

RM 38.00 iiissshhh akukan kedekut wakakaka.
asyik pakai jaket ni ajek la dia even panas berlengas ..ntah hape².

aku cakap ini adiah besday tawwww..

jgn mintak ngan mummy hadiah lain hehehe.


Pssssttttt buat aper dalam gelap

hahahahahahaaa buat taik mata ehhhh ?
pening la kan bergelap walaupun sejam ..
padahal dulu² hidup jek tanpa elektrik heh~

dak adam jakun wehhhh ..
dok ngadap candle jekkk keje nya.
pestu tetiba gelap ... rupanya dia tiup sambil nyanyi hepi besday to u
apakahhhhhhhhhhhhhh motifnya ? wakakaka.

siang tu aku sesiap beli candle ooooooo.
over xcited ok ~ lantokkkkkkkk aaaarrrrr.



March 27, 2009

Sorry isn't d'hardest word


ye ker ??
bukan susah ehhh ?
semalam tgh belek² paper terbaca artikel neh..
mmg bukan yg paling susah tp agak susah untuk diucapkan.
itu aku lah .. org lain x tau plak.
maybe sbb ego aku tinggi even fixikalnya aku katik heh~
tp mmg ssh bagi aku nak ucapkan , lagi² kalau aku rasa aku berada di situasi yg betul walaupun pada org lain aku x betul ..
isshhh ayat pun mcm x betul .
sungguh .. sukarnya untuk melafaz maaf .
tidak semudah membebaskan sebijik belon keudara.
tp hati pula bak belon yg sungguh mudah pecah ~ hahahah aku melalut ok .

Kerana aku kah ??

kerana anak tekak aku terasa nak mkn mende lembek² ,
seisi rumah harussssssss mkn bubur sup wakakakka.
memula lokong dah buat muka kompius + tak puas hati..
agaknya dia pikir 'apekah akupun terpaksa mkn mknan org demam?'
ceeeetttttttttttttttttttt .. sudahnya bermangkuk² dia belasah.
simple but yummyyyyyyyy...

sup simple ~ isi ayam + kobis panjang
ikan bilis goreng ranggup bersama bawang n cili padi
bubur sebelum bersiram sup
setelah disiram hahahaha ..jemput makeyyyy .
blurrrpppppppp Alhamdulillah . kenyang ko .
tp yg x bestnya lepas mkn aku muntah 2kali akibat batuk melampau huhuu~

Tekanan or Tertekan ?

Tekanan darah rendah (hypotension) ialah istilah perubatan untuk tekanan darah dengan bacaan di bawah paras 90/60 mm Hg. Simtom-simtom seperti gelap mata dan mudah pitam adalah tanda bahawa darah tidak sampai ke otak dalam jumlah yang mencukupi.
Soalan samada D&C mempunyai pengaruh kepada tekanan darah dan dalam kes puan sebagai tekanan darah rendah saya jelaskan dari sudut perubatan tradisional China. Meridian hati turun dari dada ke perut, kemudian mengelilingi kemaluan sebelum turun ke bawah melalui peha. Tekanan darah rendah dikaitkan dengan darah tidak beredar dengan sempurna dan oleh itu organ hati perlu diberi perhatian.
Dari perspektif naturopath atau perawatan kesihatan semulajadi, setiap organ yang diganggu dengan cara pembedahan akan memberi kesan kepada fungsi-fungsi normal organ tersebut dan seterusnya boleh mengganggu fungsi organ-organ lain.
Simtom-simtom – Simtom-simtomnya berbagai. Setiap individu mengalami gabungan simtom-simtom tertentu. Simtom-simtom yang biasa dialami: sakit kepala, kepala rasa melayang, penglihatan kabur, kurang fokus, loya atau perut merasa tidak selesa, lemah lemah, pitam, denyutan nadi lemah, rasa sejuk, pernnafasan tersekat-sekat, lesu, kulit lembap.
Ubatan moden - Sesetengah ubatan moden boleh menyebabkan tekanan darah rendah: ubatan digunakan untuk pembedahan, agen-agen anti-keresahan, perwatan untuk tekanan darah tinggi, diuretic (agen melancarkan pembuangan air kencing, biasa digunakan untuk meredakan tekanan darah tinggi,ubat-ubatan untuk jantung, sesetengah ubatan anti-kemurungan, ubat tahan sakit (narcotic analgesics), alcohol.
Sekiranya ubat-ubatan moden menjadi punca, sila berbincang dengan doktor anda untuk mengambil langkah tertentu atau menukar ubatan yang lebih sesuai.
Punca-punca lain – dehaidrasi, kegagalan jantung, serangan jantung, ritma jantung berubah (arrhythmias), pitam, tindakan alahan (anaphylaxis), terkejut (dari infeksi yang teruk, strok, anaphylaxis, mengalami peristiwa emosi yang parah, serangan jantung), diabetes yang teruk.
Gaya Hidup
1. Untuk bangun dari posisi berbaring, duduk dahulu selama 10 saat sebelum bangun. Sholat waktu secara tetap adalah pergerakan paling universal untuk menggerakkan semua jenis meridian dan memperseimbang peredaran darah.
2. Teruskan mengambil multivitamin yang dibekalkan.
3. Makanlah makanan yang menyihatkan dan seimbang. Makan
makanan yang sesuai dengan metabolisma anda. Elakkan
makanan yang menghasilkan tindakbalas makanan.
4. Sediakan jus dari lobak bit (beet root) 30 g, parsley 15 g
bahagian. Minum tanpa gula 1 X sehari.
5. Sekiranya mengalami stres, kenalpasti punca dan jika tidak boleh
dihindari, urus dengan bijak .


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

jeng jeng jeng ..
bagus tau aku,
pepagi dah bg info baekkkkkkkkkkkkkk punyerrrrrrrrrrr ekekekeke.
rajin² baca tauuuuuuuuuuuu .
aku bg kisah ni tentu la bersebab kan ?
alkisahnya mlm td aku batuk agak teruk ,terus pening²an gitu.
lepas lokong baca yassin dia ajak gi klinik.
ayaaaakkkkkkk aku maleh tul ngadap doktor ..
ubat dah abes byk pun x elok² gakkkk. :(
ulang² doktor tuh baca bacaan darah aku
akhirnya bacaan 58mm HG .. uikkkkkkkkkkk rendah tuh .
tp doktor kata even rendahpun still normal for ladies.
ooowwwhhhhhhhhh gitu ekk ?
atuttttttttttttttttttttttt jek haku ..

pagi² bos aku tya weder aku dah ok or tak ?
sayang gakkkkkk kat aku hahahaha
dia kata nanti dia suruh wife dia belikan herbs tuk rebus²an
untuk minum kat seng sei .. alamakatak , ngeri sehhh minum herbs cina neh.
namau bleh ka ?
akakakak panggggggggggg karang !!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

March 26, 2009

Aku nan gagah

semalam gagah² gigih² aku masak ..wahhhh gagah gitu.
bukan aper , kalau ikutkan badan ni mmg x larat ooo.
asyik pening jek aku sekarang .
tp bila pikir nak mkn kat luar , lagiiiiiiiiiiiii aku pening.
pening nak pilih menu wakakakaka.

dan pulak suami kesayanganku itew sgt suka aku masak.
siap 2-3bakul puji aku masak sedap .. apekahhhhhhhhhhhhh motifnya?
wakakakakakakaaaaaaaaaaaa.

telor dadar with periaaaaaaaaa
beef b/peper main taram sajaaaaaaaaaaaaa
kangkung goreng belacan yg sedapppppppppp banget .
lepas mkn , sambil rehat² , sambil lipat kain baju ~ layannn teh tarikkkkk.
jom ternak lemak ekekekeke.

Mendung tak bererti hujan



semalam balik keje cuaca sangat² mendung.
aku sukerrrrrrrrrrrrrrrrr .. i likeeeeeee.
sedappp jek drive , selalu tu pukul 5 panas berlengas kooo.
tgk la tuh , gmbr diambil jam 5ptg hehehe.
semangat aku drive pelan² konon menikmati suasana tu.
sampai r/about kat rumah aku , keta depan aku langgar keta depan lagik.
vios koooooooooooooo ..
nangessss la tuan punya vios tuh ..
tu la , lambat sgt nak masuk r/about wakakakakkaaaa.


Citer IJN plakkkkkkkk.

sambung citer semalam pasal BIL aku.
masa warded pagi tuh , terus doktor hantar ke IJN sbb depa detect sumting kat jantung.
anyway badan BIL bengkak sbb air x keluar dr badan , ye la buah pinggang rosak kan?
x leh proses semua mende yg masuk ..
dialisis patut next week baru start , permohonan arituh dah approved. Alhamdulillah.

sambung balik citer kat IJN ,
selepas depa check + x-tray semua , depa kata x perlu bedah jantung
sbbnya jantung lom block ~ korang jgn ler tya aku lebeh² ehhh ,
aku masa skolah duluk sains GAGAL !! ekekekek

cuma depa tebuk pusat (ayoooooooooooooo ngeri wehhhh) untuk keluarkan air berlebihan.
sian BIL aku :((
kene warded for 5days .
harap² lepas keluar ni boleh la dia buat dialisis ..
moga cepat sembuh
sian tgk life dia
sian isteri dia (walaupun aku x ngam sgt wakakaka)
sian anak² dia yg 4 org tuh ~ semua sekolah lagik.
sian MIL aku yg x abes² risaukan anak dia tuh ..
sian gak kat lokong yg asyik kene berulang alik uruskan abg dia.

semoga Allah sembuhkan dia .
walaupun kami x seagama tp dia tetap darah daging lokong ..
dia baekkkkkkkkkk ngan aku :)


~pada kita semua termasuk aku , jagalah kesihatan kita semasa masih sihat ni.
mknlah berpada² , minum air masak byk² ~ sian buah pinggang kita terpaksa
bekerja keras memproses segala mak nenek mknan yg kita belasah~

March 25, 2009

Aduh Jantunggggggggg plakkkk.


tgh bersusah hati.
BIL @ abang lokong warded lagik kat spital.
lom sempat buat dialisis punggggg
then hari ni doktor kata jantung plak ada problem. ;(
errrkkkkkkkk nak operate 16k ..
huk huk huk .. lokong risau oooooo.

speechless lorrrrrrrrrrrrr.

Pak Cik Kayoooo

see ... muka eksen .
hahahahaha dah 3 bijik kooooooooo. lagi mau minta sebijik kaler silver.
yappadaaaaaaaaaaaaaaaaaa ...
eeeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii geram tauuuuuuuuuuu.
mainnya kejap ajek .. setengah jam paling lama.
mula la dia carik remote nak pasang ch ceriaaaaaaaaaaaaaa. huh~
tgk laaaaaa .. dah bersusun keta² dia.
x pasan sejak bila dia suka mende beroda neh.
rasanya masa dia kecik² , dia x minat.
dia lebih suka melompat,memanjat,berlari heheheheeh
cepat tul masa berlalu kan ?
pejam celik tahun depan dia dah nak naik tadika ..

NUFFNANG

Mr & Mrs Tan

Daisypath Anniversary tickers

ADAM IZZ ZAFFRAN TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

ADEEL IZZ ZABAD TAN

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers